Emekliyi yok sayanlara inat mücadeleye devam

HABER MERKEZİ

Yoksulluk sınırı 5 bin TL’ye yaklaşırken, verilere göre 8 milyon emekli 3 bin TL ve daha az maaş alıyor. Emekliler, dayatılan açlık koşullarına karşı ülkenin birçok kentinden 15 Nisan’da Ankara’ya yürüyecek ve 16 Nisan’da Ankara Anıtpark’ta miting düzenleyecek. Yürüyüş ve miting, Tüm Emekliler Sendikası, Emekliler Dayanışma Sendikası ve Emekliler-Yaşlılar Meclisi’nin ortak kararıyla alındı. Emekliler, maaşlarını yeniden düzenlemesi, sendikal haklar, gıda zamlarının geri alınması, sağlıkta katkı payının kaldırılmasını talep ediyor.


FATURALARI ÖDEYEMİYORUZ

Emeklilerin artan enflasyon altında ezildiğini belirten Tüm Emekliler Sendikası Başkanı Zeynel Abidin Ergen, “Emeklilerin çok büyük sorunları var. Enflasyon belası Türkiye’de çok yüksek durumda. Emekliler de bu yüksek enflasyon altında ezilmiş durumdalar. Yeterince de emeklilerin maaşları arttırılmıyor. Böylesi bir ortamda bize yapılan yüzde 25-30 bandındaki zammın bir anlam ifade etmediği ortaya çıkmıştır” ifadelerini kullandı.

Emeklinin faturalarını ödeyemediğini ve evine gıda almakta zorlandığını da ekleyen Ergen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Emekliler ne doğalgaz faturalarını ödeyebiliyorlar ne elektrik faturalarını ödeyebiliyor ne de gıdaya erişebiliyorlar. Siyasi iktidar bizi duymazdan, görmezden geliyor.”

Hayatın pahalılaşmasıyla birlikte yapılan zamların eridiğini söyleyen Ergen, “Eriyen maaşlarımıza ek zam verilmesi taleplerini yineliyoruz. Bir diğer talebimiz de erişilebilir, güvenli ve ücretsiz bir sağlık hizmeti almak, bunun için çabalıyoruz. Ayrıca bayramlarda verilen ikramiye adı altında harçlık veriliyor. Bunların bir maaş tutarında ve yılda 4 defa verilmesini talep ediyoruz. Tüm bunlara ek olarak, yılbaşından itibaren geçerli olmak üzere emekli maaşlarına en az yüzde 60 ek zammın gelmesini talep ediyoruz.”

İKTİDARIN TERCİHİ BAŞKA

Tüm Emekliler Sendikası Genel Sekreteri İshak Kocabıyık ise şunları dile getirdi: “İnsanca yaşamak istiyoruz, ‘kaynak yok’ diyorlar ama bu bir kaynak sorunu değil, siyasi iktidarın tercihidir. Eğer savaşa, rantiyelere ve sermayenin vergi aflarına ayrılan bütçe emeklilere aktarılsa emeklilerin sorunları çözülür. Siyasi iktidar sermayeden, kapitalistlerden, büyük şirketlerden yana tercihi yapıyor. Emeklilerin bırakın geçinmesi nefes alması bile mucize haline geldi. Geçinemiyoruz, insanca yaşam için bir ücret talebimiz var. Emekliler, halk ekmek kuyruklarında bir lira daha ucuz olsun diye saatlerce bekliyor.”