Emine Erdoğan: Kaosun sebebi eşyaların sevilmeleri, insanların kullanılmaları

2.Uluslararası Sıfır Atık Zirvesi'ne katılan Emine Erdoğan bazı açıklamalarda bulundu. AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Cemil Meriç'ten alıntı yaparak, “İnsanlar sevilmek için yaratıldılar, eşyalar ise kullanılmak için. Dünyadaki kaosun nedeni; eşyaların sevilmeleri ve insanların kullanılmalarıdır,” dedi.

Erdoğan özetle şunları söyledi;

"Kullan at diye sunulan yaşam tarzı aslında ilkel. 2017'de sadece plastik ambalaj atığı 3 milyon tonun üzerindeydi. Üretilen her ürünün çevreye maliyeti hesaplanmalı. 25 bin kamu binasında sıfır atık projesine geçtik."

"Bireyler bazen devasa endüstriler karşısında kendilerini çaresiz hissediyorlar. Endüstriler ise bunun bir arz-talep meselesi olduğundan söz ediyorlar. Oysa meseleye daha bütüncül bakmamız gerekiyor. Biz bireylere de endüstriye de düşen sorumluluklar var. Mesela restoranlar plastik pipet dışında alternatif pipet sunduğunda müşterilerine aynı zamanda bir çevre duyarlılığı penceresi de açmış oluyor. Aynı şekilde ıslak mendillerin 'geri dönüşemeyen' kategorisine girdiğini bilmeyen tüketiciler alternatif ürün servis edildiğinde yaşayarak öğrenme imkanı da buluyor. Burada yaşanan deneyimin evde tekrarlanma ihtimali de yüksek oluyor. Kullan-at, giy-at diye büyük bir başarı gibi sunulan yaşam tarzlarının aslında ne kadar ilkel olduğunu acilen fark etmemiz lazım"