ÇHD Genel Sekreteri Aslan, tahliye edilmelerinin hemen ardından tutuklanan avukatların durumuna ilişkin Bakan Soylu’yu işaret etti

Emir yukarıdan

ZEYNEP KURAY zeynokuray@gmail.com @zeynokuray

KHK ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği’nin (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı’nın da aralarında bulunduğu 12 avukat hakkında tahliye edildikleri İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen yakalama kararına tepkiler büyüyor. 5 avukatın tahliyelerinden 24 saat sonra tekrar tutuklanmalarına itiraz etmek için adliyeye gelen ÇHD Genel Başkanı Kozağaçlı da duruşma salonunda darp edilerek, Vatan Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltına alındı.

Meslektaşlarına destek vermek için o esnada duruşma salonunda olan ve darp edilen ÇHD Genel Sekreteri Nergis Tuba Aslan, BirGün’e konuştu, yaşananların Türkiye’deki hukuk sisteminin geldiği noktayı gözler önüne serdiğine dikkat çekti.

Polisler tam kadro mahkeme salonundaydı
Mahkeme salonunun Terörle Mücadele polisleriyle doldurulduğunu aktaran Aslan, 5 günlük duruşma sonrası tahliye edilen 17 meslektaşından 12’si hakkında, tekrar yakalama kararı verilmesinin kabul edilemez olduğunu kaydetti. Savcının mahkemeye itiraz dilekçesini mesai günü olmayan cumartesi günü verdiğini söyleyen Aslan, bu itiraz üzerine 37. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin 24 saat bile geçmeden alelacele toplanıp 12 avukat hakkında tekrar yakalama kararı verdiğini ifade etti.

Salonda bulunmaları ‘aleniyet ilkesi’ymiş
Tahliye edildikten sonra, aynı akşam verilen yemeğe katılmak üzere İstanbul Barosu’na giden Behiç Aşçı, Engin Gökoğlu, Aycan Çiçek, Aytaç Ünsal’ın TEM polisleri tarafından darp edilerek gözaltına alındığını anlatan Aslan, avukatları darp eden TEM şubesi polislerinin tam kadro mahkeme duruşmasında yerini aldığına dikkat çekti. Aslan, önceki gün yaşananları şöyle anlattı: “Müvekkilimiz olan meslektaşlarımızla görüşme yapmak istediğimizde onları nezarethaneye götürdüler. Duruşma salonunun neredeyse yarısı TEM polisleriyle doldurulmuştu. Polislerin orada bulunması yasak olmasına rağmen, mahkeme heyeti talebimizi ‘aleniyet ilkesi’ni gerekçe göstererek reddetti. Avukat Engin Gökoğlu mahkeme salonunda kolunu kıran polisi göstermesine rağmen mahkeme heyeti bunu dikkate almadı. Burada gerçek bir yargılama değil faşizm yargılaması yapıldığını teker teker anlatarak mahkemeyi reddettik. Nihayetinde mahkeme tutuklama kararı verip adeta kaçtı.”

ÇHD Genel Başkanı Kozağaçlı’nın da TEM polisleri tarafından darp edilerek Vatan Emniyet’e götürüldüğünü belirten Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mahkeme heyetinin Selçuk Kozağaçlı’yı görmesiyle kaçması bir oldu. Kozağaçlı mahkeme heyetine kendini tanıttı; heyet ara veriyoruz diyerek gitti. Geri geldiklerinde avukatlar olarak duruşmanın düzenini bozduğumuzu söyleyip tüm müdafi avukatların salondan çıkartılmasına karar verdiler ve gittiler. Mahkeme Selçuk Kozağaçlı’nın sorgusunu almadığı gibi avukatları salondan attı ve Kozağaçlı’nın tekrar gözaltına alınmasına neden oldu. Zaten sonra hepimiz yaka paça darp edilerek salondan çıkartıldık. Kozağaçlı da TEM şubesine götürüldü.”

Soylu mu düğmeye bastı?
Avukatların tekrar tutuklanması konusunda üst düzeyden düğmeye basıldığına dikkat çeken Aslan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya işaret etti. Aslan, “Burada avukatlara karşı broşür yayınlayıp avukatlar hakkında düşmanca konuşmalar yapan bir bakandan söz ediyoruz. İnanılmaz bir düşmanlık var; sebebi de korku. Avukatlıktan, devrimci avukatlıktan gerçekten korkuyorlar” dedi.

Yargının hiç olmadığı kadar iktidara bağlı hale geldiğini kaydeden Aslan, hâkim ve savcıların kendi inisiyatifiyle karar veremez hale geldiğinin altını çizdi. “İradeyi, dayanışmayı kırmak istiyorlar” diyen Aslan, FETÖ’nün yargı ve polis yapılanması karşısında yılmadıkları gibi, bu hukuksuzluğa karşı da mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.