İstanbul’un ilçelerinde emlak vergisi oranları belli oldu. Fahiş oranlara çıkan vergi zammına yurttaşlar tepkili. Birçok mahalle muhtarı kararlara şerh koyarken mükellefler dava açmaya hazırlanıyor.

Emlak vergisi şoku

EKONOMİ SERVİSİ

İstanbul’un ilçelerinde emlak vergisi 2022 zam oranları belli oldu. İstanbul’un tüm ilçelerinde vergiye esas olan metrekare birim fiyatlarına fahiş zamlar yapıldı. AKP'li Beyoğlu Belediyesi, haziran ayında yüzde 45 oranında artırdığı emlak vergisini yüzde 80'e çıkarttı. Beyoğlu Belediyesi Meclis Üyesi Süleyman Solmaz, "Bu zam kabul edilemez" dedi. Birçok ilçede benzer durumlar yaşanırken yüzde 100’e yakın artışlar dikkat çekti.

Beyoğlu Cihangir Sıraselviler Caddesi'nde 37 bin lira olan metrekare birim fiyatı 53 bin 690 liraya yükseldi. Şişli Teşvikiye'de 15 bin liralık birim fiyat 20 bin liraya fırladı. Beykoz Göztepe Mahallesi'nde 810 liralık metrekare birim değeri 5 katına çıkarak 4 bin lira oldu. Birim fiyatlarının düşük olduğu noktalarda da zamlar oransal olarak yüksek yapıldı. Beykoz Göztepe Mahallesi'nin bir sokağında 213 liralık metrekare fiyatı 3 bin 500 liraya çıktı. Aynı mahallenin Köprülü Çıkmaz Sokağı'nda 164 lira olan metrekare fiyatı 246 lira oldu.

OY ÇIKMAYAN MAHALLEDE FAHİŞ ZAM

Aynı durumun Üsküdar’da da meydana geldiğini belirten Acıbadem Mahallesi Muhtarı Semra Aydın, kendisinin karara şerh koyduğunu belirtti. Aydın, “7-8 kişilik bir komisyonda benim oyum sonucu değiştirmedi ama biz mahalleliye itiraz etme seçeneklerinin olduğunu söylüyoruz. Ben zammın yüksek olduğunu düşünerek imzalamadım. Geçen yıl 14 bin lira olan yerde şimdi 28-30 bin liraya çıktı. Kendi oturduğum sokakta 4 bin lira olan bedel şimdi 10 bin liraya çıkarıldı” dedi.

Oy çıkmayan yerlerde fahiş zamların yapıldığını belirten Aydın, “AKP’ye oy çıkmayan mahallelerde bu zam oranlarının çok yüksek olduğunu düşünüyoruz” dedi.

BEYOĞLU SAKİNLERİ DAVA AÇMAYA HAZIRLANIYOR

AKP’li Beyoğlu Belediyesi, haziran ayında yüzde 45 olarak belirlediği emlak vergi artışını, temmuz ayında yüzde 80’e çıkarttı. Belediye, emlak vergisi rayiç bedellerinin belirlenmesi sürecinde Beyoğlu sakinlerinin yüzde 45’lik zamma yaptığı itirazları dikkate almazken, ‘Valilik Merkez Komisyonu’nun tavsiye niteliğindeki yüzde 80’lik zam önerisini itirazsız benimseyerek vergi zammını yüzde 45’ten 80’e çıkarttı.

Beyoğlu Belediyesi Meclis Üyesi Süleyman Solmaz, pandemi koşullarında hanelerin reel gelirleri düşer, hayat pahalılığı dayanılmaz noktaya gelirken muhtarların, belediye meclis üyelerinin ve Beyoğlu sakinlerinin itirazları dikkate alınmadan dayatılan bu zammın kabul edilebilir bir yanı bulunmadığını belirterek şunları söyledi:

“Beyoğlu Belediye Meclisi toplantılarında emlak vergi artışlarının durdurulmasına yönelik itirazlarımız ve verdiğimiz soru önergeleri dikkate alınmadı. Halkın içinde bulunduğu ekonomik darboğaza aldırmaksınız sadece gelirini arttırmaya odaklanmış bir belediyecilik anlayışı ile karşı karşıyayız. Yasal itiraz haklarımızın tümünü kullanacağız, Beyoğlu sakinlerini de bu adaletsiz vergi artışına karşı yasal haklarını kullanamaya davet ediyoruz.

İTİRAZLAR VERGİ MAHKEMELERİNE

Emlak rayiç bedelleri artışları çok kısa bir zamanda ve mükellefler doğrudan bilgilendirilmeden yapılıyor. Vergi mükellefleri yeni vergi miktarlarını ancak muhtarlıklarda askıya çıktığında öğreniyor. Vergi artışlarına itirazlar için ise 30 günlük süre var. Bu sürenin başlangıcı olarak askı tarihi kabul ediliyor. Resmî süreye göre 30 Temmuz’a kadar dava açılabilir. Ancak adli tatil nedeniyle, 1-7 Eylül tarihleri arasında da mükellefler dava açabilirler.

Standart bir dilekçe çoğaltılarak mükellefler ayrı ayrı veya topluca dava açabilir. Ayrı ayrı dava açmanın daha pratik olduğu görülüyor. Davanın çok yüksek olmayan bir dosya ve sonrasında bilirkişi masrafı bulunuyor. Bir mükellef için alınacak karar o sokakta veya caddede oturanların tümünü etkileyeceği için mükellefler bir araya gelerek açılacak davaları ekonomik olarak destekleyebilir.

Yapılan vergi zammı ve vergi mahkemesinde açılacak davalara ilişkin olarak Beyoğlu sakinleri bir araya geliyor. Beyoğlu’nda gerçekleşecek yüzde 80’lik emlak rayiç bedel artışına karşı dava açmak isteyenleri bilgilendirecek çalışmalar yapılıyor.

HER DÖRT YILDA BİR HESAPLANIYOR

Emlak vergisi, her 4 yılda bir takdir edilen arsa ve arazi metrekare birim değerleri üzerinden hesaplanıyor. Arsanın üzerinde bina varsa, arsanın takdiri değerine her yıl için ilan edilen metrekare inşaat maliyet bedeli eklenerek bina emlak vergisi değeri bulunuyor.

Varlığının çeşidine göre oransal olarak hesaplanan sistemde, konutlar ve araziler için bu oran rayiç bedelin yüzde 1’i kadar. İş yerleri gibi diğer binalar için yüzde 2, arsalar için ise yüzde 3 oranında vergi ödemesi yapılıyor. Belediyeler bünyesinde toplanan takdir komisyonları taşınmazların sokak sokak, arsa arsa metrekare değerlerini belirliyor.