İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırıyı gerçekleştiren failin Suriye uyruklu Ahlam Albahsır olduğu, sorgusunda, "PKK/PYD/YPG" tarafından istihbarat elemanı olarak yetiştirildiğini ve Afrin'den Türkiye'ye kaçak yollarla girdiğini söylediği aktarıldı. Saldırıda kullanılan patlayıcının TNT olduğu bildirildi. Saldırının gerçekleştiği İstiklal Caddesi'nde bir açıklama yapan İçişleri Bakanı Soylu da "Bize verilen mesajı aldık, mesajı gayet iyi anlıyoruz. Amerikan Büyükelçiliği'nin taziyesini kabul etmiyoruz" diye konuştu.

Emniyet: "Bombacı PKK/PYD bağlantısını itiraf etti, saldırıda TNT kullanıldı"

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, dün (13 Kasım) İstiklal Caddesi'nde gerçekleştirilen ve 6 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan bombalı saldırıyı gerçekleştiren failin Suriye uyruklu Ahlam Albashir isimli kişi olduğunu ve sorgusunda 'PKK/PYD/YPG' bağlantısını itiraf ettiğini bildirdi.

Emniyet'ten yapılan açıklamada, özel istihbarat bağlantısını itiraf eden Albashir'in, Türkiye'ye Afrin üzerinden giriş yaptığı kaydedildi. Saldırganın Küçükçekmece'de gözaltına alındığı kaydedildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bombayı koyan şüpheli kadın şahsın olay yerine geliş gidiş güzergâhlarını gören 1200 güvenlik kamerası incelenmiştir. Şahsın taksi ile olay yerinden ayrılarak Esenler ilçesine gittiği tespit edilmiş, yapılan fiziki ve teknik çalışmada şahsın irtibatının olduğu tespit edilen 21 adrese operasyon düzenlenmiştir. Yapılan operasyonda 46 şahıs yakalanarak gözaltına alınmış, şahısların sorgulamalarında bombayı koyan şahsın Küçükçekmece ilçesinde bir adrese gittiği tespit edilmiştir. Belirlenen adrese saat 02.50’de yapılan operasyonda, olayı gerçekleştiren Suriye uyruklu Ahlam ALBASHIR isimli şahıs sağ olarak ele geçirilmiştir."

KULLANILAN PATLAYICI TNT

Kriminal Daire Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise saldırıda kullanılan patlayıcının TNT olduğunun tespit edildiği bildirildi. EGM Kriminal Daire Başkanlığı'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, "İstanbul İstiklal Caddesi'nde, 13 Kasım 2022 tarihinde meydana gelen terör eylemi ile ilgili olarak olay yerinden, teröristin olay yerine gelirken kullandığı araçtan ve şehit olan vatandaşlarımızın üzerinden elde edilen bulguların Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı İstanbul Bölge Laboratuvarı'mızda gerçekleştirilen kimyasal incelemesinde; saldırıda kullanılan patlayıcının, yüksek güçlü patlayıcılardan olan TNT olduğu tespit edilmiştir" denildi.

Şüpheli Ahlam Albashir - Fotoğraf: İstanbul Emniyet MüdürlüğüŞüpheli Ahlam Albashir - Fotoğraf: İstanbul Emniyet Müdürlüğü

SOYLU: ABD'NİN TAZİYESİNİ KABUL ETMİYORUZ

Emniyet açıklamasının ardından saldırının gerçekleştirildiği İstiklal Caddesi'nde bir açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Bize verilen mesajı aldık, mesajı gayet iyi anlıyoruz. Çok güçlü cevap vereceğiz. Amerikan Büyükelçiliği'nin taziyesini kabul etmiyoruz. ABD Müttefikliğimiz elbetteki tartışılmalıdır" dedi. Soylu, failin sorgusunda, "PKK/PYD/YPG" tarafından istihbarat elemanı olarak yetiştirildiğini ve Afrin'den Türkiye'ye kaçak yollarla girdiğini söylediğini anımsattı.

"YAKALAMASAYDIK BUGÜN YUNANİSTAN'A KAÇACAKLARDI"

Soylu, şunları kaydetti: "Biz kimsenin düşmanı değiliz. Kimseye kalleşlik yapmıyoruz. Bu kalleşliklere tahammül edecek gücümüz kalmadı. İstiklal Caddesi bizim nazlı kızımızdır. Elbette ki teröristler yakalandı. Yakalamasaydık bugün Yunanistan'a kaçıracaklardı. PKK'ya kim iç istihbarat sağlamaya çalışıyorsa faili odur. Allah milletimizin yardımcısı olsun. Bu aldığımız mesaja çok güçlü bir mesaj vereceğiz. Saldırının ardından 1200 kamera görüntüsünü inceleyen emniyet güçleri, 21 adrese operasyon yaparak 46 şüpheliyi gözaltına aldı."

Olay sonrası yapılan teknik dinlemede, çok açık bir şekilde örgütün talimatının failin öldürülmesine yönelik olduğunu aktaran Soylu, "'Ya kattan atın ya kanala atın' diye bir talimatı var, net bir şekilde. Bu konuda teröristi öldürüp tüm networkü ve olayın ardıl sebeplerini çözmemizi engelleyecek bir plan hazırladıkları apaçık ortada. Ama Allah razı olsun emniyet güçlerimiz, tüm istihbarat birimlerimiz, el birliğiyle bu meselenin üstünün örtülmesini, kapatılmasını ve faillerin ortadan kaldırılmasını engellemişlerdir" diye konuştu.

İSTİKLAL'DEKİ BOMBALI SALDIRI

Dün, İstiklal Caddesi'nde saat 16.20'de meydana gelen bombalı saldırıda, 4'ü olay yerinde olmak üzere toplam 6 kişi hayatını kaybetti. Saldırıda yaralanan 81 kişiden 55'i tedavilerinin ardından taburcu oldu. 5'i yoğun bakımda 26'sının tedavisine devam edildiği kaydedildi. 2 hastanın durumu ise ciddiyetini koruyor.