Haziran Direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeğinin koluna isabet etmesi sonucu yaralanan Mesut Yazar’ın İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne açtığı tazminat davası sonuçlandı. Yazar’ın yaralandığı olayda Emniyet'in denetim görevini yerine getirmediğini belirten İstanbul 5. İdare Mahkemesi 10 bin TL tazminata mahkum etti.

Emniyet'e "gaz fişeği" tazminatı

Gezi Direnişi'nde 31 Mayıs günü polisin attığı gaz fişeğiyle yaralanan Mesut Yazar, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne açtığı manevi tazminat davasını kazandı.

Mesut Yazar 31 Mayıs günü Taksim Mis Sokak'ta bulunuyordu. O sıralar polis sokaktaki eylemcilere saldırıyordu ve Yazar eylemciler ile polisin arasında kaldı. Koluna, polisin attığı gaz fişeği isabet etmasi sonucu arkadaşları tarafından Haseki Eğitim Araştırma Hastanesi’ne götürülen Yazar’ın sol dirseğinde 3 parçalı kırık olduğu tespit edildi. Yazar, 7 Haziran’da İstanbul Çapa Tıp Fakültesi’nde ameliyat oldu. Yazar, yaşadığı olayda İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün kusurlu olduğunu belirterek 50 bin TL’lik tazminat davası açtı.

İleri Haber'den Rıfa Doğan'ın haberine göre, davaya bakan İstanbul 5. İdare Mahkemesi, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Yazar’ın yaralandığı olayda görevini yerine getirmediğini belirterek 10 bin TL’lik tazminata mahkum etti. Mahkeme kararında şu ifadelere yer verdi:

“Somut olayda; Gezi Parkı olayları sırasında eylemcilere müdahale eden çevik kuvvet ekibinin müdahale esnasında çevrede bulunan ancak eyleme katılmayan kişilerin de bundan zarar görmesine sebep olduğu, idarenin bu zararın meydana gelmesinde denetim görevini yerine getirmemekle dolaylı bir şekilde zarara sebebiyet verdiği, böylece kamu görevlilerinin üstlendiği ödevin ve yürüttüğü hizmetin kural, usül ve gereklerine aykırı olarak kendilerine izafe edilebilecek boyutta ve biçimde resmi görevlerini yaparken üstlerine atfedilen şekilde görevlerini tam olarak yerine getirmedikleri sonucuna varılmıştır. Dosyadaki bilgi ve belgelere göre olayın vuku buluş şekli, meydana gelen olayın, davacının bundan sonraki yaşamı üzerindeki neticeleri ve bu nedenle duyulan elem ve ızdırabın karşılığı olarak takdir edilen ancak sebepsiz zenginleşmeye yol açmayacak düzeyde, davacı lehine 10 bin TL manevi tazminata hükmedilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.”

Mahkeme açıkladığı nedenlerle davanın kısmen kabulü ile 10 bin TL manevi tazminatın davalı idareden tahsili ile davacıya verilmesine karar verdi.