Emniyet gazetecileri fişlemiş
Dicle Müftüoğlu - Gökhan Durmuş

Kayhan Ayhan

DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu ve TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş'un aralarında olduğu 20 gazetecinin, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün talebiyle fişlendiği ortaya çıktı. Gizli ibareli belge, Müftüoğlu’nun yargılandığı dava dosyasında ortaya çıktı.

Gazeteci Aziz Oruç, hakkındaki davalar nedeniyle 11 Aralık 2019 tarihinde Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde gözaltına alınarak tutuklanmıştı. “Örgüt üyeliği” suçundan yargılanan Oruç’a yardım ettiği belirtilerek, “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek”ten yargılanan Müftüoğlu’nun dava dosyasında gazetecilerin fişlendiği ortaya çıktı.

İsimleri dergiden almışlar

Söz konusu fişleme belgesinde gazetecilerin “Journalist Post” adlı bir dergide yazılarının çıktığı belirtildi. Derginin Fethullah Gülen yapılanmasıyla bağlantılı olduğu öne sürülen fişleme belgesinde, gazetecilerin isimleri yer aldı.

Derginin yönetiminde yer alan ve dergiye yazı gönderenlerinin isimlerinin yer aldığı fişlenmede, Engin Sağ, Şemsi Açıkgöz, Mustafa Kılıç, Yüksek Durgut, Ramiz Kılıçarslan, Necdet Çelik, Hasan Cücük, İsmail Muhammet Sağıroğlu, Enes Cansever, Basri Doğan, Türkmen Terzi, Vedat Demir, Rabia Yavuz Türe, Yunus Erdoğdu, Naciye Nur Kılıç, Erkan Pehlivan, Dicle Müftüoğlu, Mustafa Kuleli, Ergkin Emet ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş’un isimleri yer aldı.

İçişleri Bakanlığı’nın, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün talebiyle Fethullah Gülen yapılanmasına dair açık kaynak taraması ile isim listesi ve bilgi notu oluşturulması talebiyle oluşturduğu fişleme listesinin, İl Emniyet Müdürlüğü’nün çalışmalarında değerlendirilmek üzere gönderildiği belirtildi. Emniyet Genel Müdürlüğü’ne gönderilen listenin, gizli ibareli belge ile Ağrı, Ankara, Antalya, Diyarbakır, Giresun, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kocaeli, Sivas ve Trabzon il emniyet müdürlükleri terörle mücadele şubelerine gönderildiği belirtildi.

Gerçeklerin üstünü örtemeyecekler

Gönderilen listelerdeki kişilere yönelik işlem için adli makamlardan alınan talimatlar doğrultusunda çalışma yapılması gerektiği kaydedilen gizli ibareli belgede, hazırlanan listenin kurumlarla paylaşılmaması istendi.

Fişlemeyi BirGün’e anlatan TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, “Gazetecilere yönelik baskılar, gözaltılar, tutuklamalar, fişlemeler maalesef dur durak bilmeden aynı hızla devam ediyor. İktidar bir taraftan hazırladığı yasalarla gazeteciliği öldürmeye çalışıyor diğer taraftan gazetecileri tek tek hedef alarak onları korkutmaya çalışıyor. Geçtiğimiz hafta haber takibi yaparken 4 ayrı yerde meslektaşlarımız saldırıya uğradı. Kolluk güçleri halka haberin ulaşmasını engellemek için hukuku çiğneyerek engellemeler yapıyor. Son olarak benim de aralarında olduğum birçok gazetecinin fişlendiğini yargılanan bir meslektaşımızın dava dosyasına gelmesiyle öğrendik. Gazetecileri fişlemeler gerçeklerin üstünü örtmeyeceği gibi bizleri de basın özgürlüğü mücadelesinden geri durduramayacaktır” ifadelerini kullandı.