Emniyet Genel Müdürlüğü, Kadın Acil Destek (KADES) uygulamasının 6 dilde hizmet vermeye başladığını açıkladı. Bu diller arasında Türkiye’de en çok konuşulan ikinci dil olan Kürtçe’nin bulunmaması tepki aldı. Öte yandan KADES uygulamasında Kürtçe'nin bulunmamasının tepki çektiği gün, Diyarbakır Kalesi'ne Kürtçe Erdoğan pankartı asılması da dikkat çekti.

Emniyet’in KADES paylaşımına tepki yağdı: Kürtçe neden yok?

Eminyet Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı’nın şiddete uğrayan kadınların yardım istemesi için geliştirdiği ve 2018 yılında faaliyete geçen Kadın Acil Destek (KADES) uygulamasının 6 dilde hizmet başladığını açıkladı.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yaptığı paylaşımda KADES uygulamasının Türkçe'nin yanı sıra Farsça, Arapça, İngilizce, Rusça ve Fransızca dil seçenekleriyle hizmet vermeye başladığı duyuruldu. Sosyal medya kullanıcıları ve siyasiler ise, Türkiye’de en çok konuşulan ikinci dil olan Kürtçe’ye yer verilmemesine tepki gösterdi.

İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü, tepkiler karşısında bir açıklama yapmadı.

Sosyal medyada verilen tepkilerden bazıları şöyle:

KÜRTÇE YARDIM YOK AMA KÜRTÇE PROPAGANDA VAR

Öte yandan İçişleri Bakanlığı KADES uygulamasında Kürtçe’ye yer vermezken ABD'nin New York kentindeki reklam panosunda yer alan "Stop Erdoğan" ifadesine cevaben Kalesi'nin Keçi Burcu'na, Kürtçe "Em ji Erdoğan hez dikin" yazılı ve "Biz Erdoğan'ı seviyoruz" anlamına gelen pankart asıldı.

emniyet-in-kades-paylasimina-tepki-yagdi-kurtce-neden-yok-849842-1.

New York’taki ilana yanıt olarak Türkiye’nin diğer illerinde de ‘Love Erdoğan’ yazılı ilanlar LED ekranlara yansıtıldı.

emniyet-in-kades-paylasimina-tepki-yagdi-kurtce-neden-yok-849843-1.

İBB’DEN KADIN DESTEK HATTI AÇIKLAMASI

Öte yandan İBB Sözcüsü Murat Ongun da, Twitter hesabından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun bir videosunu paylaşarak "İBB Kadın Destek Hattı'mız 444 80 86 üzerinden 7/24 hizmet veriyor. Türkçe, Kürtçe, İngilizce ve Arapça dillerinde hizmet veren hattımızdan şiddet mağduru ya da sosyal desteğe ihtiyaç duyan tüm kadınlar faydalanabiliyor" ifadelerini kullandı.

KADES NEDİR?

Kadın Destek Uygulaması, (KADES) İçişleri Bakanlığı ve Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı işbirliğinde şiddet görme riski altındaki kadınlara hızlı müdahalenin sağlanması amacıyla mobil aplikasyonu olarak 24 Mart 2018’de hizmete girdi. Akıllı telefon kullanıcısı kadınların, sanal mağazalardan indirebileceği “Kadın Destek Uygulaması (KADES) ile aile içi ve kadına yönelik şiddet olaylarının mağduru oldukları acil durumlarda cihaz konum bilgisini açarak bir tuşla 155 Polis İmdat Acil Çağrı Merkezine ulaşmaları sağlanıyor. Sistem “Panik butonu” olarak nitelendiriliyor.