Emniyet, hapis cezası verilen İBB Başkanı İmamoğlu'na destek için düzenlenen mitinge 25 bin kişinin katıldığını iddia etti. İBB ise katılımın 200 bin kişi olduğunu açıkladı. Sayı farkı üzerine mitinge katılan kişi sayısını alan ölçümü hesaplayan teyit.org, yaklaşık 60 bin kişi sonucuna vardı.

Emniyet ve İBB arasında uçurum: Saraçhane mitingine kaç kişi katıldı?

İstanbul halkı, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı ‘hakaret davası’nda verilen hukuksuz karara karşı bugün Saraçhane’de buluştu.

İstanbul'daki emniyet kaynakları, Altılı Masa'nın Fatih Sraçhane'deki mitingine yaklaşık 25 bin kişinin katıldığını öne sürdü. İBB mitinge 200 bin kişinin katıldığını kaydetti. Rakamlar arasındaki büyük fark dikkat çekti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu öncülüğündeki altılı masanın liderleri, Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesinin İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkındaki mahkumiyet kararının ardından Saraçhane Meydanı'nda bir araya geldi.

AA'nın aktardığına göre, il emniyet kaynakları, İBB Başkanı İmamoğlu ile parti liderlerinin konuşma yaptığı mitinge, 25 bin civarında katılım olduğunu bildirdi.

İBB ise mitinge 200 bin kişinin katıldığını bildirdi. Açıklamada, "Tarihi ana tanıklık etmek isteyen yaklaşık 200 bin vatandaş, ellerindeki Türk bayraklarıyla Saraçhane’deki İBB ana yerleşkesinin önündeki cadde ve meydanı hınca hınç doldurdu" denildi.

emniyet-acikladi-sarachane-mitingine-kac-kisi-katildi-1100833-1.

Teyit.org ise, mitinge dair görseller üzerinden mevcut alana kaç kişinin sığabileceğini hesapladı.

MapChecking adlı araç üzerinden hesaplama yapan teyit.org, metrekarede 5 kişinin bulunduğu senaryoda alana sığabilecek insan sayısını yaklaşık 70 bin olarak buldu.

Yapılan hesaplama, bir metrekarede üç kişinin yan yana ayakta durduğu bir senaryoda tekrarlandığında ise bu alana sığabilecek insan sayısı yaklaşık olarak 50 bin olarak ölçüldü.

Teyit.org, bu hesaplamalar üzerinden şu sonuca vardı: “İki senaryonun ortalamasını aldığımızda ise mitingin sonlarına doğru Saraçhane’de ortalama 60 bin yurttaşın bulunduğunu varsayabiliriz.”

NE OLMUŞTU?

Dün İstanbul Anadolu Adliyesi 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava karara bağlanarak, Ekrem İmamoğlu hakkında, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkan ve üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası kararı verildi. Verilen kararla birlikte İmamoğlu hakkında siyasi yasak süreci başlamış oldu.