Yerel seçimlerin ardından AKP’ye geçen Bergama Belediyesi’nde işçiler mobinge ve işten çıkarmalara karşı belediye önünde direniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ilçeye gelecek diye işçiler alandan uzaklaştırıldı, kaymakamlık eyleme 1 hafta yasak getirdi

Emniyetten işçilere: Cumhurbaşkanı  gelecek, dağılın!

Aycan KARADAĞ

Bergama’nın AKP’li Belediye Başkanı Hakan Koştu’nun işten çıkardığı 3 kadın işçinin mesai saatleri içinde belediye önünde üzerlerinde ‘işimi istiyorum’ yazılı yeleklerle hak aramak için yaptıkları eyleme Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilçeye gelmesi ve güvenlik önlemleri gerekçe gösterilerek bir hafta yasaklama getirildi.

Yasaklama ile ilgili tebliğ edilen dilekçe, 5442 sayılı il idaresi kanununun 32/ç maddesine dayandırıldı ve genel asayişin korunması, genel trafik ve yolcu güvenliğinin sağlanması, 22 Şubat Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilçeyi ziyaret edecek olması, ilçe genelinde aldırılan üst seviyedeki emniyet tedbirlerinin aksatılmaması gibi gerekçeler gösterildi. Tebliğ edilen dilekçede ayrıca; yürüyüş, basın açıklaması, açlık grevi, oturma eylemi, stant ve çadır kurma, bildiri dağıtma v.b gibi her türlü eylem ve etkinliklerin Jandarma sorumluluk bölgesi dahil ilçe genelinde 21 Şubat Cuma günü saat 17.30 itibarıyla bir hafta yasaklama getirildiği belirtildi.

ERDOĞAN’IN HER GELİŞİ DÜZENİN BOZULMASINA NEDEN OLUYOR

Eski CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, kararla ilgili BirGün’e yaptığı açıklamada, “Emeğe, üretmeye, özgürlüklere saygısı olmayan, mağdur edilenlere daima kulak tıkayıp mağdur edenden yana tavır alan birinden emekçi kadınların ekmek kavgasına duyarlık beklemek safdillik olur. Tayyip Erdoğan’ın İzmir’e her gelişi zaten İzmir’de toplumsal düzenin bozulmasına neden oluyor. Her yerde daima halktan kopuk koruma ordularıyla gezen Erdoğan için İzmir’de havaalanı otoparklarından bile araçları toplatan, trafiği alt üst eden insanların günlük yaşamını kâbusa çeviren önlemler alınıyor. Bu önlemler kapsamında AKP iktidarının emek karşıtı politikalarıylamağdur edilenlerin direniş hakkını engellemek Erdoğan’ın topluma, toplumsal yaşama, hak ve özgürlüklere bakışıyla paralel” şeklinde konuştu.

Eski CHP İzmir Milletvekilli Musa Çam ise, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Bergama otoyolunun açılışı nedeniyle İzmir’e gelecek. Bir süre önce Bergama Belediye Başkanı, düşünce ve sendika tercihlerinden dolayı 3 kadın arkadaşımızı işten attı. Bu 3 kadın arkadaşımız, belediyenin önünde hak mücadelesi yapıyor. Bizler de kendilerine destek veriyoruz. Kaymakamlık, Cumhurbaşkanının ziyaretinden dolayı anayasal hak olan oturma eylemini yasaklıyor. Bu yasaklama demokratik ülkelerde asla kabul edilemez. Kaymakamın yaptığı keyfi, iktidara yaranmak için yapılmıştır. Bunu kabul etmiyoruz” diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada “İlçe Emniyet Müdürlüğü bir yazı yazarak belediye önünde direnen işçilerin alandan uzaklaştırılacağını belirtiyor. Bunu da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilçeye gelişiyle gerekçelendirmişler. Modern bir ülkede Cumhurbaşkanı hak arayanlarla yüz yüze gelir, onlarla konuşur ve sorunun çözümü için hareket ederdi,” dedi. Kaymakamlığın AKP teşkilatının dediklerini yaptığını belirten Bakan, “Belli ki ilçedeki bir kriz Cumhurbaşkanına taşınmasın ve bir ‘dert’ olsun istenmiyor. Burada talebin kimden gittiği de önemli. Belediye ve AKP teşkilatları ilçe emniyet müdürlüğüne yasalarda olmayan bir şeyi yaptırmaya çalışıyor. Kaymakamlık da açıklamasında 5442 sayılı il idaresi kanununa atıf yapmak zorunda kalmış. Halbuki bu hak arama talebinde hiçbir şiddet unsuru yok,” dedi.

***

Yasağı Adnan Yücel’in şiiriyle tepki gösterdi

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, yasağı Adnan Yücel’in ‘Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek’ şiiri ile eleştirdi. Bir günlük ziyaret için, işi ve emeği için direnen işçilerin eylemini 1 hafta yasaklıyorlar. Sanıyorlar ki yasaklayınca vazgeçecekler, sanıyorlar ki baskıya boyun eğecekler. İşçiler kazanacak ve saraylar saltanatlar çökecek! İşçilerimizin haklı mücadelesinde, bir milletvekili olarak yanlarındayım. Adnan Yücel’in şiirinde yazdığı gibi; Saraylar saltanatlar çöker kan susar bir günzulüm biter.bugünlerden geriye,bir yarına gidenler kalırbir de yarınlar için direnenler” dedi.

***

NE OLMUŞTU?

31 Mart yerel genel seçimlerinde CHP’den AKP’ye geçen Bergama Belediyesi’nde bazı personeller işten çıkarıldı. Direnişe geçen işçiler uzun bir süredir oturma eylemi yapıyor. Bergama İlçe Emniyet Müdürlüğü ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 22 Şubat 2020 Cumartesi günü Bergama Belediyesi’ni ziyaret edeceğini ilan etmesinin ardından direnişçilere müdahale edileceğini bir yazıyla kamuoyuna belirtti.