Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Başkanı Mahir Ulutaş, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6'lık depremlerle ilgili uyarılarda bulunarak, "Barajlar ve HES’ler kontrol edilmeli, Akkuyu denetlenmeli" dedi.

EMO Başkanı uyardı: Barajlar ve HES’ler kontrol edilmeli, Akkuyu denetlenmeli
Fotoğraf: AA

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Başkanı Mahir Ulutaş, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 depremlerle ilgili uyarılarda bulundu.

Ülkenin bu büyüklükte bir depreme hazır olmadığını bir kere daha gösterdiğini belirten Ulutaş, “Bilim insanlarının, mühendislerin, meslek odalarının uyarılarının dikkate alınmamış ve yapı stokunun hızlı bir şekilde yenilenmemiş olması, bir doğa olayı olan depremi büyük bir felakete dönüştürmüştür” dedi.

Barajlar, HES’lere ve Akkuyu Nükleer Santralı’na dikkat çeken Ulutaş şu ifadeleri kullandı:

“Bir yandan arama-kurtarma faaliyetleri devam ederken diğer yandan halihazırda yıkılmamış yapılarda hızla bir hasar tespit çalışması da yapılmalıdır. Bu çerçevede Sayın Prof. Dr. Naci Görür’ün uyarmış olduğu üzere barajların ve hidroelektrik santralların kontrol edilmesi yaşamsal önemdedir. Bununla birlikte bölgede bulunan inşaatı devam eden Akkuyu Nükleer Santralı’nın de ciddi bir denetimden geçmesi gerekmektedir. Hatırlanacağı üzere bu santral inşaatı esnasında temel aşamasında çatlaklar meydana gelmiş, kamuoyunda ciddi bir endişe yaratmıştı.

Bu endişeler henüz giderilmemişken böyle büyük ve yıkıcı bir depremin söz konusu inşaat üzerindeki etkisi mutlaka raporlanmalıdır. Bununla birlikte bize ulaşan bilgiye göre en az 433 ana trafo merkezine arıza ya da güvenlik sebebiyle enerji verilememekte olup, ilçeler ve çok geniş bölgeler halihazırda enerjisiz durumdadır. Bu nedenle deprem bölgesinde özellikle toplanma alanlarının aydınlatması ve ısınması için gerekli jeneratör stokunun oluşturulması gerekmektedir. Bu çerçevede özel sektörün elinde bulunanlar dahil tüm envanterin hızla çıkarılması ve seferber edilmesi gerekmektedir.”