Türkiye Sakatlar Derneği Kadın Kolları Başkanı Ebru Öztürk, “Empati yapabilen bir toplum oluşturmak için çabalamalıyız” diyor. Öztürk ayrıca epilepsinin engel derecesinin tespit edilememesinin büyük bir sorun olduğuna değindi

Empati kurmayı öğrenmeliyiz

DİLARA ŞİMŞEK

Epilepsi ve Yaşam Platformu ve Türkiye Sakatlar Derneği Kadın Kolları 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu. İki dernek adına açıklamalarda bulunan Ebru Öztürk, epilepsi hastalarının ve engelli kadınların sorunlarına dikkat çekti. Türkiye nüfusunun yüzde 12’sini engelli bireylerin oluşturduğunu söyleyen Öztürk, koşullar sağlanamadığı için engellilerin çalışma yaşamında oldukça zorlandığına dikkat çekti. Özellikle engelli kadınlara fırsat tanınmadığını dile getiren Öztürk, şunları aktardı:

“Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın verilerine bakınca; çalışma hayatında erkekler yüzde 71,4 iken kadınlarda yüzde 30. Yine dezavantajlılar grubunda da, kadının daha da dezavantajlı olduğunu net olarak görüyoruz. Engelliler sadece iş hayatı sorunu ile karşı karşıya değil. Herhangi bir sosyal etkinliğe katılabilen, eğitimine devam edebilen engellilerin çok büyük bir kısmı, ekonomik ve sosyal durumu iyi olan aileler. Toplumun büyük bir kısmı değil özel kurumlara, kamuya ait olan yerlere girişlerde, kaldırımlarda, ulaşım araçlarında standartlara uygun olmayan birçok hizmetlerle karşılaştıkları için, evden dışarı bile çıkamıyor. Hatta engellilerin büyük bir kısmı ekonomik ve sosyal haklarının neler olduğunu bile bilmiyor. Özellikle eğitim düzeyi düşük kadınlarımız, engelli olduğu için, yanında bulunan yakına, hayatı boyunca muhtaç olarak yaşıyor.”

Herkesin birer engelli adayı olduğunu hatırlamasının empati yapmayı kolaylaştıracağını söyleyen Öztürk, “Kadının önce eğitimde, eğitimli kadının da toplumda yer aldığı gün, daha bilinçli bir toplum olarak, engellerle karşılaşmamız azalacağı gibi; empati yaparak, engellilere karşı duruşumuz, değer yargılarımız da değişecek. Türkiye Sakatlar Derneği Kadın Kolları olarak, gerek engelli, gerek engelsiz tüm kadınların iş, eğitim, sosyal, siyasi, hukuki, teknolojik hayatta erkeklerle aynı haklara sahip, aynı safta beraber çalıştığı, engelsizlerin engele aday olduklarını düşünebildikleri ve empati yapabildikleri bir toplum oluşturmak için, yılmadan çalışmalarına devam edeceğiz” dedi.

Engel derecesi tespit edilemiyor

Öte yandan epilepsi hastalarının sorunlarına da değinen Öztürk, hastalığın engel derecesinin tespit edilememesinden dolayı her gün yeni sorunlarla karşılaştıklarını söyledi. Öztürk, konuşmasını şöyle sonlandırdı:

“Epilepsisi tamamen iyileşmiş ama ilaç kullanmaya devam eden kişilere ehliyet verilmesi ve engel derecesinin hesaplanması konusunu içeren taleplerimize yetkililerden hâlâ cevap bekliyoruz. 950 bine yakın epilepsili için çok önemli bir kararlardır.”