Empati platformu: Sokak hayvanlarının özgürlüğüne dokunmayın

Empati Hayvan Hakları Eğitimi ve Şiddetsizlik Platformu, Pazar günü İstanbul Kadıköy’de yapılacak olan hayvan hakları eylemi öncesi bir basın açıklaması yayınladı.

“Biz yaşam hakkı savunucuları, hayatımız boyunca belki de bir kez bile göz teması kurmadığımız hayvanların yaşam hakkı için dünyanın en masum mücadelesini veriyoruz” diyen platform, Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki eksikleri vurguladı.

Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılacak değişikliklere dair ipuçlarına ulaşmış olduklarını söyleyen platform, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Ortaya çıkan şu ki;

Mevcut 5199 sayılı kanunun hayvanların sokaklarda özgürce yaşamasını sağlayan 6.madde kaldırılmak üzere.

Dolayısıyla, mevcut kanunun 6. maddesindeki “Kısırlaştır-Aşıla-Yerine Bırak” esasının değiştirilerek sokak hayvanlarının belirsizliğe hatta ölüme gönderileceğini düşünmekteyiz.

Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, hazırladıkları yasa tasarısını STK lar ile paylaşmamaktadır.

İçeriğini bilmediğimiz bir yasa tasarısına onay vermemiz mümkün değildir.

Sokaklar, sokak hayvanlarının yasal yaşam alanlarıdır ve yaşam hakkı esaslarından olan özgürlükleri ellerinden alınamaz.

empati-platformu-sokak-hayvanlarinin-ozgurlugune-dokunmayin-533903-1.

Ek olarak, diğer bir yaşam hakkı ihlali olan “hayvana şiddet” suç kapsamına alınarak, alt sınırı 2 yıl 1 ay olacak şekilde ertelemesiz hapis cezası getirilmelidir.

Bu bağlamda, yaşam hakkı savunucuları olarak taleplerimiz:

• Kanun TCK kapsamına alındığında cezalar 2 yıl 1 aydan başlamalı

• Sahipsiz hayvanların KISIRLAŞTIRILMALARI aşılanmaları ve alındığı yere bırakılmasını esas alan 6. MADDEYE dokunulmamalı

• Kanunu uygulamayan “belediyelere” bakanlığın TCK kapsamında YAPTIRIMI olmalı ve hayvana şiddet uygulayan belediye görevlileri de CEZA kapsamına alınmalı

• Petshoplarda canlı hayvan satışı kesinlikle yasaklanmalı hayvan popülasyonunun artmasına sebep olan üretim çiftlikleri kapatılmalı

• Hayvanat bahçeleri, sirkler ve yunus parkları ile ilgili ciddi denetimler getirilerek yeni açılması planlananlar engellenmeli mevcutlar sıkı denetim altına alınmalı

• Yeni yasa çalışmasında konuya vakıf STK ların görüşleri dikkate alınmalı

Bu mücadelede sesimizi duyurmak için;

25 Kasım Pazar saat 14.00 da İstanbul’da Kadıköy Meydanı’nda eylem yapılacaktır.

Tüm yaşam hakkı savunucularının katılımları ve desteği çok önemlidir."