Kazdağları’nda altın madenine karşı 2 aydır süren Su ve Vicdan Nöbeti devam ediyor. Nöbet koordinasyonu yaptığı bir açıklamayla, şirketin köylüleri kullanmasını “Emperyalistlerin bildik metotları” olarak ifade etti

Emperyalizmin  bildik oyunları

MUSTAFA DERMANLI

Kazdağları’nda altın madenine karşı süren ve iki ayı geride bırakan ‘Su ve Vicdan Nöbeti’ devam ediyor. Nöbet koordinasyonu yaptığı bir açıklamayla mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti. Açıklamada, “100 bin kişinin fiili olarak katılıp, direnişe omuz verdiği, Türkiye’den ve yurtdışından milyonlarca insanın da destek mesajları ilettiği Su ve Vicdan Nöbeti, halkımızın yaşamını tehlikeye düşüren sebepler ortadan kalkana kadar kararlılıkla yoluna devam edecektir” ifadeleri kaydedildi.

NÖBET DEVAM EDİYOR

Çanakkale’de, Kanadalı altın madeni şirketi Alamos Gold’a karşı sürdürülen Su ve Vicdan Nöbeti, gün geçtikçe daha da kötüleşen olumsuz hava şartlarına rağmen devam ediyor. Nöbet koordinasyonu bir açıklama yaparak, proje iptal edilene kadar çadırlarını kaldırmayacaklarını açıkladı. Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni’nin Çanakkale’nin tek içme ve kullanma suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı’na sadece 14 km uzaklıkta olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, siyanürlü altın madeninin tarıma vereceği zararlar da yeniden vurgulandı.

“1. Derece deprem bölgesinde yer alan Çanakkale ili için oluşturulacak siyanürlü atık havuzları büyük bir tehdit unsurudur” denilen açıklama şöyle devam etti, “Şirketin yaptığını söylediği sosyal sorumluluk projelerinin yaşam adına bir karşılığı yoktur, civar köylerden sağladığı istihdam sınırlıdır, çalışan şirketler taşeron firmalardır ve geldikleri kentlerden çalışanları ile birlikte gelmektedir. Bu bilgilerde orada yapılan saha çalışmalarında, çalışanlar tarafından deklare edilmiştir.”

Maden bölgesinde bulunan köy muhtarlarının, madeni istediklerine dair beyanlarda bulunmasının “Şirketin bildik yöntemlerinden biri” olduğunu söyleyen Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyonu, açıklamasını şu ifadelerle sürsürdü, “En düşük maliyetle, en yüksek kârlı işletme olarak sitesinde açıklama yapan şirket için bir yolu asfaltmanın, birkaç çocuğa burs vermenin ya da en tehlikeli iş kollarından biri olan madencilikte asgari ücretle işçi çalıştırmasının hiçbir cazibesi yoktur. Bu destekler emperyalist şirketlerin kullandıkları en temel metotlardır.”

3 BİN 104 İMZA TOPLANDI

Çanakkale PTT önünde toplanan yaşam savunucuları 3 bin 104 ıslak imzalı dilekçeyi de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na göndererek “hatadan dönün” çağrısı yaptı. Dilekçede, 13 Ekim’de süresi biten ruhsatın yenilenmemesi ve Kirazlı Altın Madeni’nin ruhsatının sonlandırılması talep edildi.