İslam Devleti ya da bildiğimiz adıyla, IŞİD kim? Gazeteler Ankara’daki bombalı saldırının failinin IŞİD’den olduğuna emin olmakla kalmayıp onlarca isim de sıralamış, “İşte bunlar IŞİD’ci” diye. Hatta saldırıyı kimin yaptığını bile yazmışlar. Kaynak?

Peki IŞİD kimlerden oluşuyor, son günlerdeki derdi ne, bu varoluşu bile şaibeli örgütün neden Türkiye’de ve neden şimdi saldırdığına dair elimizde ne gibi somut deliller var? Ortada somut delil olmayınca şaibeler, “bombacı listeleri”, “adını vermek istemeyen Emniyet yetkilileri” havada uçuşuyor.
Gazetelerde fotoğraflarıyla isimleri “Suruç bombacısının kardeşi Ankara bombacısı çıktı, memleketleri şu, şurada örgütlendiler” diye ilan edilen isimlerin, Emniyet’in hedef saptırması olmadığından nasıl emin oluyoruz? Bazı gazeteler bomba 10 kiloymuş, TNT’ymiş yazdı, bazıları cinsi de miktarı da belli değil, dedi.

Nerede bu somut bilgilerin belgeleri? Kimin ne yolla Suriye’ye kaçtığından, nereye katıldığından, ne yaptığından hatta hayatta olduğundan bile nasıl emin oluyoruz? Bu karmaşık coğrafyada örgütün kendi militanlarını bile bu kadar yakından takip edebildiği meçhulken.

Ya asıl fail çok uzakta veya çok yakında ise?

Medyamız kimin, neyi, nasıl yaptığından ilk günden emin ama… Diyarbakır’da mitinge bomba, Suruç ve Reyhanlı saldırılarının gerçek failleri, saldırının ardındakiler bile bulunmadı.

Diyarbakır ve Suruç’ta sorumluların yargı önüne çıkarılmasında ne kadar mesafe katedildiğinden haberimiz yok. Nerede Diyarbakır’daki saldırının dosyası? Gizli. Suruç’ta da öyle. Neyi gizliyorlar, neden korkuyorlar? Suruç dosyasının “Fail öldü” diye kapanmasını ne kadar doğal karşıladık. Gizli dosyadan fail çıkardılar, biz de kabul ettik. Reyhanlı’da dava açıldı. Açıldı da ne oldu? İddianamesi, okuyanda “Bizimle dalga geçiyorlar” duygusu uyandırıyor.

Reyhanlı’daki kamera görüntüleri nerede? Diyarbakır’daki bomba oraya nasıl geldi? Nasıl patlatıldı? Niğde’de polise saldıranların, nasıl bunca mühimmatla elini kolunu sallaya sallaya dolaştığı, yol kontrolüne takılmasaydı neler yapabilecekleri ortaya çıkarıldı mı?

Suruç’taki intihar bombacısının Adıyamanlı biri olduğu söylendi. Elinizde yerde bulunmuş bir nüfus cüzdanından başka kanıt var mı? Hadi tetikçiyi buldunuz, peki emri kim verdi?

Ankara’nın failleri bulunacak mı?

Ankara’da olay yerindeki avukatlar, “kimliklendirme için zorunlu doku örnekleri, eşya ve suçun aydınlatılması için gereken fiziksel deliller inceleme dışı bırakıldı, delillerin güvenliği sağlanmadı, olay yerinde birçok insan delillerin üzerine basarak gezdi” açıklamasını yaptı.

İnceleme sürerken alana giren muhabirin eline aldığı şarapneli “Bilye buldum burada. Bu aslında delillerden biri tabii” diye kameraya göstermesinden de olay yeri incelemesinin ne denli titizlikle yapıldığını anlayabiliriz.

En azından kameraya yansıyan ilk bomba görüntüsüne göre, küçük bir sırt çantasına sığmayacak kadar bomba olduğu tahmin ediliyor. Peki polis kilolarca bombanın oraya nasıl getirildiğine, bombanın menşeine, nereden alındığına, kimden alındığına, nerede hazırlandığına… Baktı mı, bakacak mı? Suruç’ta belli ki böyle incelemeler yapılmadı, Ankara için yapılacak mı?

Fail: Devlet

Polisin neden önlem almadığını sorunlara, “Polis orada olsa istemeyeceklerdi” deniyor. İstihbaratın, polisin önlem almasından kasıt, alanda intihar bombacısını yakalayıp kitleyle birlikte ölmesi değil, öncesindeki istihbaratıyla intihar bombacısını oraya gidemeden yakalaması.

Velev ki IŞİD yaptı.

Niğde’de yakalanan IŞİD’cilerin yanından onlarca silah, bolca mühimmat çıktı. Savcıya göre hedefleri İstanbul’da silahlı saldırı gerçekleştirmekti: “…şüphelilerin yukarıda belirtilen silah ve teçhizatla birlikte İstanbul’a doğru gitmelerindeki amaçlarının, İstanbul ilinde eylem gerçekleştirmek olduğu değerlendirilmiştir.”

Reyhanlı’daki patlamanın ardından açılan davanın 8 Mayıs’taki duruşmasına gönderilen Emniyet İstihbarat yazısında da Ankara, “örgütün hedef yerlerinden biri” olarak geçiyordu.

Benim soruşturma ve dava dosyalarından ulaştığım bu belgelerin çok daha fazlasına Emniyet veya MİT ulaşamıyor mu? Elbette ki ulaşıyor. Zaten Ankara saldırısının ardından da yetkililer bu yönde bir ihbar aldıklarını açıkça itiraf ettiler.

Ne yapıldı bu bilgilerden sonra?

Ya da ne yapılmadığını Ankara’yla ilgili açılan dava dosyasından mı okuyacağız? Bu durumda savcılar devlet görevlilerinin olayda (en azından) ihmali olduğunu iddianameye yazınca olacak da, biz “esas sorumlu devlet” deyince suçlu mu olacağız?