Sokak aralarındaki torbacıların bacaklarının kırılması talimatıyla şov yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 11 bin kilometre uzaktan Türkiye’ye gelecek 4.9 ton kokain hakkında aylarca tek kelime etmedi.

En ağır gizem

Odada bir fil var. Dev hortumu, kocaman ayaklarıyla duruyor. Herkes etrafından geçiyor, zorlukla oturacak yer buluyor ama kimse ondan bahsetmiyor. İşte bir fil ağırlığında kokain Türkiye’nin tam ortasında bir soru işareti olarak duruyor. Tam 1 yıl 5 ay 6 gün oldu. Dünyanın en ağır ve zehirli gizemlerinden birine dönüştü. Sürekli sorduk. Hep yanıtsız kaldık. Önce bugüne kadar öğrendiğimiz sınırlı bilgilerden başlayalım.

Türkiye’den 11 bin kilometre uzakta. 2020 yılı baharında. Kolombiya’nın Pasifik Okyanusu’na açılan ana limanı Buenaventura Limanı’ndaki konteyner dolu kargo bölümünde Narkotik Suçlarla Mücadele ekipleri inceleme yapıyordu. Kömür karası ve çok sevimli ‘Dora’ isimli dedektör köpek bir konteynerde işaret verdi. Kokain kokusu alan Dora, eğitimlerinde öğrendiği gibi yerinde durmuyor, polis ortağına uyuşturucuyu yakaladıklarını belli ediyordu. Dora’nın sesi kokladığı ikinci konteynerde de aynı heyecanlı telaşla yankılandı.

YAKLAŞIK 5 TON KOKAİN

İki konteyner, granül kauçuk çuvallarıyla doluydu. Toplam 1733 çuvalın toplam ağırlığı 52 tondu. Limandaki ilk incelemede numunelerde uyuşturucu bulunmadığı rapor edildi. Ama detaylı inceleme kararı verildi. Narcos dizilerinde karteliyle ünlenen Cali kentindeki laboratuvarda detaylı inceleme yapıldı. 52 ton granül kauçuğun içine yedirilmiş 4 ton 928 kilo kokain vardı. Artık Dora, limana indirilmiş beyaz çuvalların ortasında zafer pozunu veriyordu. Bu koronavirüs pandemi sürecinde Kolombiya’da ele geçirilmiş en büyük kokain sevkiyatıydı. Kolombiya Savunma Bakanı Carlos Holmes Trujillo, 9 Haziran 2020 günü bu operasyonla ilgili Twitter hesabından narkotik suçlarla mücadele polisini tebrik etti. Şöyle diyordu: “Uyuşturucu kaçakçılarına ağır darbe. Buenaventura Limanı’nda Türkiye’ye gidecek 265 milyon dolarlık 4.9 ton kokain ele geçirildi.” Tweet’e eklenmiş videoda narkotik suçlarla mücadele biriminin başındaki General Jorge Luis Ramirez operasyonu anlatıyor ve 4.9 ton kokainin Türkiye’ye gönderilmek istendiğini söylüyordu.

Yani…

Bir yılda 3 binden fazla operasyon sonucu 1.5 ton kokain yakalanan Türkiye’ye tek seferde 4.9 ton kokain geliyordu. Dünyadaki kokain rotası haritalarını değiştirecek önemde bir bilgiydi.

Ama…

4.9 tonluk kokaini limana sokan tek zanlı bile yakalanmadı. Halen gözaltına alınan bir kişi bile yok. Kokainin yakalandığını duyuran Kolombiya Savunma Bakanı Carlos Holmes Trujillo, 6 ay sonra koronavirüs nedeniyle öldü. Bilgi akışı sanki bıçakla kesildi.

Ne Kolombiya’dan ne de bu ülkedeki operasyonları yöneten ABD Adalet Bakanlığı Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi’nden (DEA) açıklama geldi. Sadece Europol yani Avrupa Polisi Teşkilatı’na bilgi verildiğine dair bir cümle bahşedildi. Türkiye’nin İçişleri Bakanlığı odanın ortasındaki fil ile ilgili sessizliğe gömüldü. Sokak aralarındaki torbacıların bacaklarının kırılması talimatıyla şov yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye’ye gelecek 4.9 ton kokain hakkında aylarca tek kelime etmedi. Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, 2 Mayıs 2021’de başlayan ifşalarında 4.9 tonluk kokaini gündeme getirene kadar sustu. Sedat Peker, kokainin İzmir Limanı’na getirileceğini ve alıcısının bir kimya firması olduğunu söylemişti. Süleyman Soylu, TRT özel yayınında 4.9 ton kokainin İzmir’e değil İstanbul Ambarlı Limanı’na geleceğini anlattı. Kolombiya makamlarından bilgi gelmemesinden yakınıyordu. Alıcı olarak ‘Balkanlar Grubu’ diye belirsiz bir adres işaret etti.

AKILALMAZ ÇELİŞKİLER

Süleyman Soylu, birkaç gün sonra çıktığı Habertürk yayınında ise kokainin gelmesi planlanan limanın Ambarlı değil Mersin Limanı olduğunu söyledi. Böylesi önemli bir sevkiyat hakkında devletteki çelişki akılalmazdı.

Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ise 10 Ekim 2021 tarihindeki Twitter paylaşımında Kolombiya makamlarının adli yardımlaşma taleplerine yanıt vermediğini ifade etti.

Evet… 1 yıl 5 ay 6 gün oldu. Odanın ortasında filden 10 kat büyük iki konteyner duruyor. Turuncu boyalarının üzerinde beyaz numaraları yazılı.

Yani…

Hangi gemiye yükleneceği, Kolombiya’daki gönderici firmanın ve Türkiye’deki alıcı firmanın kim olduğu belli. Hangi limana indirileceği kayıtlı. Ama biz öğrenemiyoruz. Kolombiya ve DEA söylemiyor.

Türkiye Cumhuriyeti’nin İçişleri Bakanı suspus. Bu sırada muhtarlara madde bağımlılarının kaldığı metruk binaları hukuk dışına çıkarak yıkmaları çağrısıyla kolay şovunu yapıyor.

Oysa…

Avrupa’ya ve Ortadoğu’ya ulaşması halinde yarım milyar dolarlık değere ulaşacak bu uyuşturucuyu Türkiye’ye getirip sevk edecek potansiyelde kaç kişi olabilir? 52 ton kauçuğun içine emdirilmiş 4 ton 928 kilo kokaini laboratuvarda ayrıştıracak kaç tane organizasyon vardır? Şüpheliler seçeneği bu kadar azken nasıl bir istihbarat olmaz?

Tüm bu soruları geçelim… Türkiye devleti, Kolombiya’da uyuşturucunun yakalandığı iki konteynerin numarasını bile öğrenemiyor mu?

Sonuç olarak; 4 ton 928 kilo kokainle ilgili neredeyse 1.5 yıldır dünyada ve Türkiye’de gözaltına alınan tek kişi, yapılmış bir operasyon bile olmamasının tek açıklaması olabilir: Bu sevkiyatı yapanlar devletlerin koruması altında ve dokunulmazlar.

İşte tüm bunlar… Türkiye’nin bir kokain rotasına dönüştürülerek uyuşturucu bataklığının çok daha büyümesine neden oluyor. Gazeteci Cengiz Erdinç’in Twitter’da paylaştığı Adalet Bakanlığı istatistiklerinden sonucu görüyoruz. 2009’da ‘uyuşturucu imal ve ticareti’ suçlama sayısı: 43 bin 226. Aynı suçtan 2020 yılında 98 bin 159 işlem yapılmış.