Bayram tatilindeki kazalarla ilgili resmi açıklama İçişleri Bakanı Yardımcısı Mehmet Ersoy’dan geldi: Bildiğim kadarıyla bu saat itibarıyla 90’a yakın kaybımız oldu

En az 90 kişiyi kaybettik

İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Kurban Bayramı tatilindeki trafik kazalarında kaç kişinin yaşamını yitirdiğiyle ilgili “Bildiğim kadarıyla bu saat itibarıyle 90’a yakın kaybımız oldu. Bu acıları dindirebilmenin en temel yolu sürücülerimizin kurallara uymasıdır” dedi.

Eskişehir-Ankara karayolunda polis ekiplerinin “kırmızı düdük” uygulamasına katılan Ersoy, durdurulan otomobillerdeki çocuklara üzerinde kampanya bilgileri bulunan broşür, şapka, tişört ve “kırmızı düdük” verdi. Uygulama sonrasında gazetecilere açıklama yapan Ersoy, bayramdaki kazalarla ilgili bilgi verdi.

Ersoy, bayram tatili başladığından bu yana alınan yoğun tedbirlere rağmen herkesi üzen trafik kazalarının yaşandığını aktararak, sözlerine şöyle sürdürdü:

“Sürücülerimizin kurallara uymalarını teşvik etmek amacıyla çocuklarımızı annelerine, babalarına, büyüklerine karşı arabanın içinde trafik memuru ilan ettik. Onlara birer kırmızı düdük verdik. Aklımıza gelen her yolu, yöntemi deniyoruz. Ama sonuçta bu işin asli unsurunun bugün yol ve araç kalitelerimizi dikkate alırsak sürücülerin bizatihi kendilerinin olduğunu, sürücülerin mutlaka daha dikkatli ve duyarlı davranmaları gerektiğini bir kez daha hatırlatmayı görev biliyoruz.”

***

Gurbetçinin dönüş çilesi

Yıllık izinlerini tamamlayıp dönüş yoluna geçen, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının ülkelerine gidişi yoğunluk nedeniyle çileye döndü

Temmuz ayı ortalarında baba ocaklarına gelen gurbetçilerden izinlerini bitirenler, yaşadıkları ülkelere dönmeye başladı. Hafta başında yaşadıkları ülkelerde olmak isteyen ve pazartesi iş başına yetişmek için yola çıkan gurbetçiler Pazarkule, İpsala, Hamzabeyli ve Kapıkule sınır kapılarında uzun kuyruklar oluşturdu.
En çok yoğunluk ise Kapıkule Sınır Kapısı’nda yaşandı. Bazı yerlerde 4’erli, 5’erli sıra halinde 7 kilometreye ulaşan araç kuyruğu nedeniyle vatandaşlar, uzun süre beklemek zorunda kaldı. Hava sıcaklığının artmasıyla özellikle bebekli aileler için kuyruk çileye dönüştürdü. 8-9 saat kuyrukta bekleyen gurbetçiler sınır kapılarını geçmelerinin ardından kendilerini bekleyen yüzlerce kilometrelik yola çıkacak.

Trafik çilesine maruz kalanlar söz konusu sorunun acil biçimde çözülmesini istedi. Almanya’ya dönen Arif Zengin AA’ya yaptığı açıklamada “Saat 03.00’ten beri sırada bekliyoruz. Gerçekten çile çekiyoruz. Buna acil çare bulunması lazım” dedi.

Hollanda’ya giden Erdal Gökdemir de yıllık iznini ailesiyle Türkiye’de geçirdiğini dile getirdi. Kurban Bayramı’nı da akrabalarıyla birlikte geçirdiği için mutlu olduğunu anlatan Gökdemir, “Büyüklerimizi ziyaret ettik, bayramlaştık. Şimdi de dönüş yolundayız. Çok bekledik, 8 saattir kuyrukta bekliyoruz. Allah herkese hayırlı yolculuklar nasip etsin.” şeklinde konuştu.

Hollanda’ya dönen Cemal Kuş da tatilini ve Kurban Bayramı’nı Aksaray’da geçirdiğini aktardı. Dönüş yolunun çileli olduğunu aktaran Kuş, “Yaklaşık 10-12 saattir yolculuk yapıyorum, sınır kapısına ulaştık burada da uzun süredir bekliyoruz. Yetkililerin bir an önce bu kuyruklara çözüm bulmasını istiyoruz” dedi.