İktidar en büyük hançeri ‘ecdat yadigârı’ dediği tarihi yapılara vuruyor. Üsküdar’da Mimar Sinan Çarşısı’nın sözde restorasyonla doğal yapısı yok edilirken, Süleymaniye Cami’nin silüetini bozan yapıya yönelik tepkiler sürüyor.

En büyük hançer ‘ecdat yadigârı’na

HABER MERKEZİ

İktidar ülkenin önemli tarihi yapılarına hançer vurmaya devam ediyor. Restorasyon adı altında yapılan katliamlardan birisi de Osmanlı mimarisinin İstanbul Üsküdar’daki önemli eserlerinden biri olan Mimar Sinan Çarşısı’nda (Valide Sultan Hamamı) yapılıyor. CHP Üsküdar İlçe Başkanı Suat Özçağdaş ve ilçe örgütü Mimar Sinan Çarşısı önünde toplanarak açıklama yaptı.

Avukat Güneş Gülaydın’ın okuduğu açıklamada çarşıda doğal dokuyu bozan çalışmalar yürütüldüğüne dikkat çekildi: “Mimar Sinan Çarşısı’nda gerçekleştirilen sözde restorasyonla birlikte hatalı uygulamalar yapılıyor. Geçmişte olduğu gibi bugün yapılan çalışmalar sırasında da, tescilli eski eser yapının aslına uygun hareket edilmemekte. Yapıya sonradan ilave edilen ve günümüze kadar diş polikliniği olarak kullanılan iki katlı kaçak eklentinin yıkılmayarak muhafaza edildiği, kubbelerin kurşun yerine farklı malzemelerle kaplandığı ve bu yapılırken, Osmanlı Hamamlarının büyük bölümünde bulunan ışıklıkların yok edildiği görülüyor. Üsküdar’ın tarihi yapılarına, mimari eserlerine ve maneviyatına yönelen bu hatalı uygulamalara derhal son verilmeli.”

KAMU YARARI YOK

CHP Üsküdar İlçe Başkanlığı, esnafın mağdur edildiğini dile getirdi:

“40-50 yıldır vergisini ödemek suretiyle faaliyet gösteren 29 esnafın bu şekilde tahliye edilmiş olması, yaklaşık 200 ailenin ekonomik anlamda çöküşüne neden oldu. Bu süreçte, esnafımızın yaşadığı mağduriyet, Üsküdar halkının vicdanında bir yaradır. Vakıflar Genel Müdürlüğü ile imzaladığı, Restorasyon Karşılığı Uzun Süreli Kiralama Protokolü kapsamında, sözde restorasyon çalışmalarını yürüten Vakıf Katılım Bankası, buranın bir kısmını kütüphane, bir kısmını sergi salonu ve bir kısmını da butik banka şubesi olarak kullanacağını ilan etti. Kamulaştırma yoluyla mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne geçen bu yapının, banka olarak kullanılacak olmasında hiçbir kamu yararı bulunmamakta.”

Öte yandan CHP’liler yapının korunması için hukuki yollara başvuracaklarını kaydetti.

***

İhanet mızrakları şehre saplandı

İstanbul Fatih’te Mimar Sinan’ın ‘kalfalık eseri’ olarak tanımladığı tarihi Süleymaniye Camisi’nin önünde yükselerek tarihi caminin silüetini bozan inşaata tepkiler sürüyor. İlim Yayma Vakfı için inşaa edilen binayla ilgili son olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) inşaat için acil durdurma istendiğini duyurdu.
Bölgeye giderek konuyla ilgili açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Gökhan Zeybek, “Bu yapılar ihanet mızrakları olarak şehre saplanmış durumdalar” dedi ve ekledi:

“Süleymaniye neredeyse Ayasofya’yla yarışabilecek bir özelliğe sahiptir. Çevresinde bulunan yağılar da koruma altına alınmıştır. Silüet ve fonksiyon açısından caminin etrafında var olan kültür varlıklarıyla uyum içerisinde olması gerekmekte. Buradaki durum ne? İki seçim arasında, Kültür Bakanlığı tarafından onaylanmış, Fatih Belediyesi tarafından ruhsat verilmiştir. Bu ruhsatın ardından inşaat başlamıştır. 9 metre 50 cm olması gereken yüksekliğin onanmış olan projede 11 metre 50 cm olduğunu tespit ettik. Su basma kotu 0-1 arasında olması gerekirken 2 metreye çıkarıldığını gördük. İstanbul’da uzun yıllardır bir yağma yürüyor. Erdoğan 2017’de zaten biz bu kente ihanet ettik demişti. Ama ihanet hala devam ediyor.”

***

NE OLMUŞTU?

Mimar Sinan Çarşısı yanındaki parseller ile eski belediye binasının çevresine ilişkin 1 Haziran 2017 tarihinde Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ‘acele kamulaştırma' kararı çıktı. Kamulaştırmadan sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü, çarşı içinde faaliyet gösteren 29 kiracı ile yeniden kira sözleşmesi yapmadı. Konuyu Danıştay’a taşıyan esnafa karar beklenmeksizin tahliye tebligatları geldi. 2020 Eylül’de kiracılar apar topar tahliye edildi.