En büyük sorun geçim derdi

Haber Merkezi

Milyonlar geçim sıkıntısıyla boğuşurken kamuoyu yoklamaları da ekonomik krizin ülkenin en can alıcı sorunu haline geldiğini gösteriyor. Son olarak Area Araştırma, aralık ayı anket sonuçlarını sosyal medya hesabından paylaştı. 20-25 Aralık tarihleri arasında 12 kentte 2 bin 4 kişinin katıldığı anketten çarpıcı sonuçlar elde edildi. "Sizce Türkiye’nin en önemli sorunu ne?" sorusu yöneltilen katılımcıların yaklaşık yüzde 70’i ülkenin ne büyük sorununun ekonomi olduğunu söyledi. Katılımcıların yüzde 6,5’i en büyük sorunu mülteciler olarak görürken, 4,2’si ise işsizlik olarak yanıt verdi.

BİR YILDA 10 PUAN ARTTI

Area Araştırma’nın ‘ülkenin en önemli sorunu’na ilişkin Şubat 2019’da yaptığı ankette “ekonomi, hayat pahalılığı ve yoksulluk” şıkkını işaretleyenlerin oranı yüzde 46’ydı. Aynı soruya Aralık 2020’de verilen yanıtlara göre “ekonomi, hayat pahalılığı ve yoksulluk” şıkkını işaretleyenlerin oranı 9 puan artarak yüzde 55’e yükseldi. Area Araştırma’nın 2021 yılının genel ortalaması baz alındığında ülkenin en önemli sorunu olarak “ekonomi, hayat pahalılığı ve yoksulluk” şıklarının ortalaması yüzde 56,7’ye yükseldi. 2022’de bu şıkkı işaretleyenlerin oranı 10 puandan fazla artarak yüzde 67’ye yükseldi.

İMAMOĞLU’NA CEZA ADİL DEĞİL

Öte yandan son araştırmadan çıkan diğer sonuçlar da dikkat çekti. Ankette katılımcılara "Bugün milletvekili seçimi olsa oyunuzu kime verirsiniz?" sorusu soruldu. Toplam seçmen üzerinden değerlendirilen sonuçlara göre AKP’nin oy oranı yüzde 28 olarak ölçüldü. CHP’nin oy oranı yüzde 22,6 iken İYİ Parti’nin ise yüzde 12’lik oy oranına sahip olduğu görüldü. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen hapis cezası ve siyasi yasak kararının halkta tepkiye yol açtığı görüldü. Ankete katılanların yüzde 65,3’ü cezanın adil olmadığını ifade etti.

en-buyuk-sorun-gecim-derdi-1106185-1.

TÜM ADAYLARA KARŞI YENİLİYOR

İmamoğlu’na verilen cezayı adil bulmayan AKP’lilerin oranı yüzde 36,1 olarak ölçülürken, "Ceza adil değil" diyen MHP’lilerin oranı ise yüzde 49,3’ü buldu. CHP seçmeninin yüzde 95’i cezayı adil bulmazken, İYİ Parti’ye oy verenlerin yüzde 92,4’ü cezayı adil bulmadı. Katılımcılara 2023 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri de soruldu. Erdoğan’ın karşısına Mansur Yavaş, Ekrem İmamoğlu, Kemal Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener’in çıkarıldığı tüm senaryolarda Erdoğan’ın seçimi kaybettiği görüldü.