En fazla ihracat Rusya’ya: İlk sıra kimyevi ürünlerde
Fotoğraf: AA

Haber Merkezi

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle küresel tedarik zincirinde aksamalar yaşandı ve ülkelerin Rusya ile ticari ilişkileri olumsuz etkilendi. Ancak Türkiye’nin Rusya ile ticari ilişkileri devam etti. Türkiye, temmuz ayında değer bazında en fazla ihracat artışını Rusya’ya gerçekleştirdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye’nin ihracatı temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,4 artarak 18 milyar 550 milyon dolara yükseldi.

Türkiye’nin Rusya’ya dış satımı temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre 236 milyon 932 bin dolar artışla 609 milyon 68 bin dolara çıktı. Rusya böylece Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı yedinci ülke oldu. Bu dönemde, miktar bazında ihracat artışında Rusya’yı, Bulgaristan, ABD, Hollanda, Güney Afrika Cumhuriyeti izledi. Rusya’ya ihracatta lokomotif sektör kimyevi maddeler ve mamulleri oldu. Kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü temmuz ayında Rusya’ya 115 milyon 256 bin dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, doların güvenilir bir para birimi olmadığını aktararak Türkiye ile yapılacak gaz alışverişinin bir kısmının da ruble üzerinden yapılacağını belirtti. Türkiye ile Rusya arasında artması beklenen ulusal para birimleriyle ticarete de değinen Peskov, bu adımın dolar dahil herhangi başka bir şeye zarar vermek amacıyla yapılmadığını söyledi. Çok sayıda ülkenin ticarette doların payını azaltmak ve ulusal para birimlerinin payını artırmak istediğini anlatan Peskov, “Aynı şey Türkiye ile ilişkilerimizde de oluyor. Gaz tedarikimizin bir kısmının ruble ile ödenmesi için İstanbul’da önemli bir anlaşmaya vardık. Ulusal para birimlerinin payının artmaya devam edeceğini umuyoruz” ifadelerini kullandı.