Kamuya girişte yazılı sınavdan yüksek puan aldığı halde mülakatta elenen 2 bin 253 kişi, Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurdu. Şikayet edilen kurumlar arasında ilk sırayı MEB, ikinci sırayı ise Adalet Bakanlığı aldı.

En fazla şikayet MEB ve yargıdan

Hüseyin Şimşek

İktidara geldiği günden bu yana eş, dost atamalarını yaygınlaştıran ve kamuda torpili sıradan hale getiren AKP’nin bu uygulamasından mağdur olanların bir bölümü Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (KDK) kapısını çaldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da dikkati çekmek için Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önüne gitmesine neden olan sözlü sınav skandallarına her geçen gün yenilerinin eklendiği, yazılı sınavda başarılı puan alan binlerce öğretmen adayının sözlü sınavda elenmesinin ardından KDK'ye başvurduğu ve kurumların uyarıldığı ortaya çıktı.


KAÇ BAŞVUSU YAPILDI?

İyi Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesinde, kamuya girişte yazılı sınavı başarıyla geçmiş olmasına rağmen sözlü sınavda elenenleri gündeme getirdi. Kabukcuoğlu, “KPSS başta olmak üzere, sınavlardan yüksek not alıp sözlü mülakatta düşük puan verilmesi nedeniyle atama şansını kaybeden vatandaşlarımız tarafından kuruma, sözlü mülakat gerekçesiyle, son beş yıl içerisinde kaç itiraz başvurusu yapılmıştır? Başvuru yapılan bakanlıklar hangileridir?” diye sordu. Önergeye yanıtı, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç verdi. Son beş yılda 2 bin 253 vatandaşın yazılı sınavda yüksek not almasına rağmen mülakkatta elendiği için kurumun kapısını çaldığını bildiren Malkoç, şu istatistikleri paylaştı:

“Kurumumuza kamu personel alımlarında gerçekleştirilen sözlü sınavlara ilişkin olarak başvuranlar, sözlü sınavda bekledikleri puanı alamadıkları için atama işlemi gerçekleşemediğinden bahisle sözlü sınavın yeniden değerlendirilmesi veya sınavın iptali talepleri ile kurumumuza başvuruda bulunabilmektedir. Kurumumuza anılan konuda yapılan başvuruların sayısı ise, 2017 yılında 274, 2018 yılında bin 158, 2019 yılında 383, 2020 yılında 185,2021 yılında 189 ve 10 Nisan 2022 tarihi itibariyle ise 64 adettir” dedi.

Kamu Başdenetçisi Malkoç, kuruma yapılan başvurular sonucunda, “Sözlü sınavları, ‘tarafsızlık, nesnellik, şeffaflık’ ilkelerine göre hazırlamaları ve sınavlardan önce cevap anahtarı hazırlamaları, ret gerekçelerinin açıkça sıralamaları" istenen kurumları şöyle sıraladı:

Milli Eğitim Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı.