En iyi 5 François Ozon filmi

Fransız sinemasının genç ustalarından François Ozon’un, Venedik Film Festivali’nde yarışan son filmi ‘Frantz’ bugün vizyona giriyor. Yönetmenin iniş ve çıkışlarla dolu filmografisinin en iyilerini hatırlamanın tam vakti.

en-iyi-5-francois-ozon-filmi-213721-1.

»Sitcom (1998)
Yönetmenin ilk uzun metrajlı filmi ‘Sitcom’ bir dönemler onun -çok da isabetli olmayan bir şekilde- “Fransız Sineması’nın kötü çocuğu” diye anılmasına yol açan kaçık komedilerinden biriydi. John Waters, Luis Buñuel ve Eric Rohmer arasında bir yerlere konuşlanan bu kara komedi, aynı zamanda Pasolini’nin ‘Theorem’ine bir göndermeydi. Yönetmenin özgün fikirlerle dolu, taze bir anlatımın peşinde koştuğu çılgın filmografisinin de habercisiydi.

en-iyi-5-francois-ozon-filmi-213722-1.

»Kızgın Taşlara Düşen Su Damlaları / Gouttes d’Eau sur Pierres Brûlantes (2000)
Rainer Werner Fassbinder’in aynı adlı, sahnelenmemiş bir oyunundan uyarlanan film, Ozon’un kendine özgü dokunuşları ve stilize anlatımıyla benzersiz bir izleme deneyimi yaratıyordu. Berlin Film Festivali’nde Teddy Ödülü kazanan ‘Kızgın Taşlara Düşen Su Damlaları’, absürt mizahla dramı mükemmel bir şekilde harmanlayan senaryosu ve titiz kompozisyonlarıyla her yeni izleyişte güçlenen bir film.

en-iyi-5-francois-ozon-filmi-213723-1.

»Kumun Altında / Sous le Sable (2000)
‘Kumun Altında’ Ozon’un eklektik filmografisinin mücevheri olarak da görülebilir, Hitchcock ve Chabrol’un sinemasına yakın durduğu ve kendi sesini bulduğu bir dönemin başlangıcı olarak da. 25 yıllık eşi birdenbire ortalıktan kaybolan Marie rolünde Charlotte Rampling’in kariyerinin en iyi performanslarından birini sergilediği ‘Kumun Altında’, yönetmenin filmografisinin gerçek zirve noktalarından birisi.

en-iyi-5-francois-ozon-filmi-213724-1.

»Havuz / Swimming Pool (2003)
Türler arasında dolaşan Fransız yönetmenin Hitchcock ve Chabrol’un adımlarını takip etmeye devam ettiği bu psikolojik gerilim, yönetmenin atmosfer yaratma açısından en iyi işlerinden biri. Ozon’un dramatik gelenekler ve beklentilerle oynamayı seven hınzırlığı, karakterler arasında usul usul büyüyen bir gerilimi özgün bir şekilde inşa etmesine yarıyor. ‘Havuz’ Ozon’un yönetmenliği kadar, filmin başrollerindeki Charlotte Rampling ve Ludivine Sagnier’in performanslarına da çok şey borçlu.

en-iyi-5-francois-ozon-filmi-213725-1.

»Evde / Dans La Maison (2012)
Ozon’un filmografisinin ikinci kısmının yönetmenin ilk dönemini mumla arattığını söyleyebiliriz ama İspanyol yazar Juan Mayorga‘nın oyunundan Ozon tarafından uyarlanan ‘Evde’, filmografisinin bu kısmında ışıldayan bir film. Karakterleri kadar izleyicisiyle de kedi fare oyunu oynayan ‘Evde’nin ana ilham kaynaklarından birisi Alfred Hitchcock’un 1954 tarihli başyapıtı ‘Arka Pencere’ (Rear Window).