Bu haftanın vizyona girecek filmlerinden biri de animasyonda başarısı tartışma götürmez Pixar'ın yeni filmi 'Ters Yüz'. Bu vesileyle Pixar'ın en iyi animasyonlarını şöyle bir hatırlayalım

En iyi 5 Pixar filmi

Animasyon stüdyosu Pixar'ın son harikası 'Ters Yüz / Inside Out' geçtiğimiz ay Cannes'da gerçekleştirdiği prömiyerin ardından bu hafta vizyona giriyor. Yenilikçi hikâyeleriyle animasyon türüne adeta çağ atlattırmış Pixar'ın son filmi sadece onlardan beklenen kaliteyi karşılamakla kalmıyor aynı zamanda bugüne kadarki en iyilerinden biri olarak göze çarpıyor. Biz de bunu fırsat bilerek Pixar'ın bugüne kadarki en iyi animasyonlarını bir hatırlayalım istedik.

1- İnanılmaz Aile (The Incredibles), 2004en-iyi-5-pixar-filmi-52307-1.

Brad Bird, Pixar’ın en önemli yönetmeni. Pixar için çektiği iki film de (‘İnanılmaz Aile’, ‘Ratatuy’) stüdyonun en iyilerinin arasında yer almasının yanı sıra, ikisi de En İyi Animasyon dalında Oscar kazanmıştır. Ayrıca her iki film de En İyi Özgün Senaryo dalında Oscar’a aday olmuştur. Brad Bird, 1999 yılında gişede başarıya ulaşmasa da daha sonradan modern bir klasik olarak anılmaya başlayacak ‘The Iron Giant’ı yönettikten hemen sonra Pixar’a katılmıştı. Burada gerçekleştirdiği, ikinci uzun metrajı ‘İnanılmaz Aile’ hala Pixar’ın en özgün çalışmalarından biri. Olağanüstü senaryosuyla dikkat çeken film, pek çok eleştirmene göre sadece en iyi Pixar filmi değil, sinema tarihinin en iyi animasyonlarından biriydi.

2-Oyuncak Hikayesi (Toy Story), 1995 en-iyi-5-pixar-filmi-52308-1.

Pixar’ın ilk uzun metraj filmi olan ‘Oyuncak Hikayesi’ pek çok insanın animasyon türüne bakışını değiştirmiş, popüler kültürde kendine dev bir yer edinmiş bir klasik. Animasyon filmler arasında her daim özel bir yeri olan John Lasseter’ın filmi henüz daha ilk filmiyle Pixar’ın sihirli dünyasının kapılarını aralıyordu. Teknik olarak mükemmelliğinin yanı sıra, izleyiciyi ancak hayallerde rastlanabilecek bir hikaye evrenine götürmesi ve bunu yaparken hikaye anlatımında çıtayı çok yüksek bir yerde tutması filmi unutulmaz kılıyordu. Serinin devam filmlerinin de ilk filmden hiç aşağı kalır yanı yok.

3-Oyuncak Hikayesi 3(Toy Story), 2010 en-iyi-5-pixar-filmi-52309-1.

Pixar’ın eleştirel anlamda en büyük başarıyı yakalayan filmi ‘Oyuncak Hikayesi 3’ En İyi Film de dahil olmak üzere 5 dalda Oscar’a aday olmuş ve bunlardan ikisini kazanmıştı. İkinci filmden tam 11 sene sonra gelen ‘Oyuncak Hikayesi 3’ özlediğimiz karakterleri tekrar karşımıza çıkartırken sadece nostalji duygusuna bel bağlamıyordu. Gerek teknik anlamda gerek de hikaye anlatımı olarak beklentilerin çok üzerindeydi. Hikayeye getirilen hemen hemen her yeni fikir ışıldarken, filmin izleyici ile kurduğu duygusal bağ en üst düzeydeydi.

4-Vol.İ (Wall-E), 2008 en-iyi-5-pixar-filmi-52310-1.

Pixar ekibinin en yetenekli yazar ve yönetmenlerinden olan Andrew Stanton’ın filmi pek çok açıdan çığır açıcıydı. Özellikle de hiçbir diyalogun yer almadığı ilk yarım saati Pixar tarihinin zirvelerinden biriydi. Görsel dünyasını yaratmaktaki başarısı bir tarafa, ‘Vol.İ’ Pixar’ın en güçlü özelliğinin özgün ve dahiyane hikayeler olduğunu bir kez daha teyit ediyordu. Bu listedeki tüm filmler gibi En İyi Animasyon dalında Oscar heykelciğini kucaklamıştı.

5- Ratatuy (ratatouille), 2007en-iyi-5-pixar-filmi-52311-1.

Brad Bird’in listedeki ikinci filmi. Gösterildiği sene sadece animasyon türünün değil yılın en iyi filmleri arasında sayılan ‘Ratatuy’, Pixar’ın hikaye anlatımında belki de en iyi çalışması. Bird’in naif ve samimi senaryosu bir saat gibi tıkır tıkır işleyerek izleyiciyi içine alıyordu. Pixar’ın bu filmden bir sene önceki hayal kırıklığı ‘Arabalar’ı (Cars) unutturan ‘Ratatuy’, Disney’in klasik dönemini andıran bir kaliteye sahipti. Filmin kahramanı Remy’nin her zaman Pixar’ın en özel kahramanlarından biri olarak kalacağı film, hiç şüphe yok ki bundan çok uzun yıllar sonra bile defalarca izlenen bir klasik olacak.