En iyi 5 Wes Craven filmi

Korku sinemasının usta yönetmeni Wes Craven, 76 yaşında hayata veda etti. Türe defalarca taze kan getirmeyi başarmış ve sayısız yönetmene ilham olmuş yönetmenin en iyi filmlerini analım istedik

Çığlık (Scream) - 1996

en-iyi-5-wes-craven-filmi-68472-1.
Wes Craven’ın teen slasher türüne yeniden hayat verdiği ‘Çığlık’ bugün artık çağdaş korku sinemasının kilometre taşlarından biri. Korku sineması tarihine ve türün geleneklerine referanslarla dolu bu postmodern başyapıt, usta yönetmenin bir kez daha korku sinemasının gidişatına yön verecek güçte olduğunu ispatlıyordu.

Soldaki Son Ev (Last House on the Left) - 1972

en-iyi-5-wes-craven-filmi-68473-1.
İlginçtir ki Wes Craven’ın ilk filmi olan ‘Soldaki Son Ev’ yönetmenin başarılarla dolu filmografisinin hep zirvelerinde yer almaya devam etti. Birçok korku klasiğine imza atmış olmasına rağmen yönetmenin ilk filminde yarattığı bunaltıcı ve rahatsız edici atmosferin gücüne pek az film erişebildi. Wes Craven’ın, ‘Soldaki Son Ev’in düşük bütçesini biçimi ve atmosferi için bir avantaj haline getirebilmesi, bu kült filmin günümüzde etkisini hâlâ yitirmemesinin sırrı.

Elm Sokağı Kabusu (A Nightmare on Elm Street) - 1984

en-iyi-5-wes-craven-filmi-68474-1.
Korku türünün en popüler klasiklerinden birisi olan ‘Elm Sokağı Kabusu’ bir seriye dönüşerek bir jenerasyonun uyumaktan korkmasına sebep olmuştu. Filmin şüphesiz en akılda kalıcı yanı, sinema tarihinin en ikonik kötü adamlarından biri olan Freddy Krueger’i popüler kültere armağan etmiş olması.

Merdiven Altındakiler (The People Under the Stairs) - 1991

en-iyi-5-wes-craven-filmi-68475-1.
Yönetmenin en aykırı ve sert filmlerinden biri olan ‘Merdiven Altındakiler’ alt metinleriyle de sınırları zorlayan bir korku filmi. Alametifarika bir tuhaflığa sahip ‘Merdiven Altındakiler’ usta yönetmenin filmografisinde genellikle tozlu raflarda kalan bir film. Ancak her izleyişte kıymetini hatırlatacak sahnelerle dolu ‘Merdiven Altındakiler’ Wes Craven’ın mizahının en iyi örneklerinden biri.

Yılan Ve Gökkuşağı (The Serpent and the Rainbow) - 1988

en-iyi-5-wes-craven-filmi-68476-1.
‘Çığlık’, ‘Elm Sokağında Kabus’ ve ‘Soldaki Son Ev’. Yönetmenin tartışmasız klasikleri. Pek çok listede bu üçlüyü ‘Merdiven Altındakiler’ izler. Beşinci sıra ise ‘Tepenin Gözleri’ veya ‘Gece Uçuşu’ veya kötü film hayranlarının tercihi ‘Şok’a gider. Bunların yerine listedeki 5. yerimizi, korku türünün ciddi meraklılarının takdirini kazanan bir başka “suçlu zevk” tercihi olan ‘Yılan Ve Gökkuşağı’na verelim istedik. Wes Craven’ın filmografisinin en acayip ve en cesur filmlerinden biri olan 1988 tarihli yapım, görsel anlamda yönetmenin en özgün işlerinden.