İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 Ekim 2020 tarihinde İzmir’de meydana gelen depremin ardından kenti dirençli kent haline getirmek için başlattığı yoğun çalışma programına aralıksız devam ediyor.

En kapsamlı deprem projesi

BirGün EGE

İzmir’de 30 Ekim 2020’de meydana gelen ve 117 kişinin yaşamını yitirdiği depremin ardından Türkiye’nin en kapsamlı deprem araştırmaları ve risk azaltma projelerini başlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi, çalışmalarını sürdürüyor.

Depremsellik araştırması ve zemin davranış modelinin çıkartılması için İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, ODTÜ ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, yapı envanteri çalışması için İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile protokol imzalayan Büyükşehir Belediyesi, hem fay ve zemin hem de yapılarla ilgili kapsamlı bir çalışma yürütüyor.


Bayraklı’da 31 bin 146 yapının kimlik belgesi hazırlandı. Bornova’da 62 bin yapının incelemesi ile kenti etkilemesi düşünülen fay hatlarına ve zemine yönelik kapsamlı araştırma da devam ediyor.

TÜRKİYE’YE ÖRNEK PROJE

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Türkiye’de ilk defa İzmir’de böyle geniş kapsamlı bir proje başlatıldığını belirterek “Depremin ardından en büyük önceliğimiz İzmir’i dirençli bir kent haline getirmekti. İzmirlilerin öncelikle yaşadıkları kentte, yaşadıkları binalarda kendini güvende hissetmeleri gerekiyor. Bunun için Türkiye’nin en kapsamlı deprem araştırmaları ve risk azaltma projelerini hayata geçirdik. Hem kentteki mevcut yapı stokunun envanteri için çalışmalara başladık hem de depremsellik araştırması ve zemin davranış modelinin çıkartılması için harekete geçtik. İzmir’de herkesin kendini güvende hissetmesi için elimizden ne geliyorsa yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Kenti etkileme riski taşıyan deniz ve karadaki fay hatlarını incelemek ve tsunami tehlikesini modellemek için başlatılan çalışmalar sayesinde İzmir'in depremselliği ile ilgili somut ve net bilgilere ulaşılacak. İzmir'de 100 kilometre yarıçapında belirlenen alan üzerindeki tüm diri fayların haritalandırılacağı çalışmayla, İzmir’in gelecekteki afet güvenli mekânsal planlama ve yapılaşma yol haritası belirlenecek. Karada 100 kilometre yarıçaplı alanda faylarla ilgili çalışma yapan uzmanlar, Narlıdere, Seferihisar, Bergama, Kemalpaşa, Urla, Konak, Bornova, Menderes, Foça, Menemen, Aliağa ile Turgutlu, Soma, Şehzadeler ve Akhisar’da hendekler kazarak örnekler aldı; proje alanındaki diğer ilçelerde de bu yöndeki çalışmalar devam ediyor. Karadaki deprem araştırmalarında bütün dünyada kullanılan hendekli paleosismolojik sistem kullanılıyor. Alınan örnekler incelendikten sonra, bu fay zonlarına yönelik deprem üretme potansiyelleri ortaya konulacak.

YAPILAR İNCELENİYOR

Yapı envanteri çalışması kapsamında ise Bayraklı’da 31 bin 146 yapı incelendi. Sahada yapılan sokak taramasıyla proje verileri irdelendi, analizlerden elde edilen beton dayanımı verileri ile bütünleştirildi.

Envanter çalışması kapsamında kentlilerin yaşadıkları binalar hakkında en kapsamlı bilgiye erişimini sağlayan bina kimlik belgesi sistemi de geliştirildi. Böylelikle belediyeye resmi başvuru yapmaksızın bina ile ilgili ruhsat, mimari proje, toplanma alanı ve benzeri bilgilere doğrudan erişim sağlandı. Yapı envanteri Bayraklı’nın ardından Bornova’da başlatıldı.

Ekipler, 62 bin yapının incelenmesi için çalışmalara yoğun şekilde devam ediyor. Yapı envanteri çalışmaları ve bina kimlik belgesi sistemi Bayraklı ve Bornova’nın ardından İzmir’in tamamındaki 903 bin 803 yapıya yaygınlaştırılacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi aynı zamanda Çiğli’de Türkiye’nin en kapsamlı yapı ve zemin laboratuvarını kurdu. Çiğli’deki Egeşehir Laboratuvarı, deprem, zemin ve yapı araştırmalarında ihtiyaç duyulan deney ve analizlerin uluslararası standartlarda yapılabilmesi için önem taşıyor.

***

Umut hareketi büyüyor

Deprem bölgesine giden ve İzmirlilerin büyük pay sahibi olduğu ve yardımlarını Büyükşehir Belediyesi aracılığı ile deprem bölgesine gönderdiği süreçte, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer son yardım rakamlarını sosyal medya hesabından paylaştı.

Önceki itibari ile 150 tır, 121 kamyon, 3 uçak, 3 gemi ve 2 otobüsün kargo ile bölgeye ulaştığını belirten Soyer, şu ifadeleri kullandı: “İzmir depremzedelerin yanında. Büyükşehir Belediyesi ve İzmirlilerden gelen desteklerle deprem bölgesindeki illere 10 günde toplam 154 tır, 123 kamyon, 3 uçak, 3 gemi, 4 otobüs kargo ile yardım gönderildi. 514 bin 198 battaniye, 25 bin 708 gıda paketi, 7 bin 700 yorgan, 851 bin 787 parça giyim malzemesi, 18 bin 396 hijyen paketi, 14 bin 299 paket hijyenik ped, 33 bin 678 bebek bezi ve maması, 677 bin litre içme suyu, 862 adet çadır, 10 bin 40 soba ve ısıtıcı, 181 ton yakacak, 65 adet jeneratör, 3 ton elma, 33 bin 359 litre süt ve tonlarca insani yardım malzemesi İzmir Büyükşehir Belediyesi koordinesinde afet bölgelerine sevk edildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi bölgedeki illerde 646 araç 779 personelle depremzedelerin yanındadır.”