Katlanır bisiklet insana sadece keyif değil neşe de veriyor. Dünyada herkese birer katlanır bisiklet verelim, katlanılamayacak her şeyi yok etsin bu bisikletlerimiz: Katlanılmaz trafiği, kalabalığı…

En keyifli kaçış

Ahmet YEŞİL - ahmetyesil08@gmail.com

Bisiklet sürerken her pedal çevirişte yüzünüze yayılan şaşkın gülümsemeye engel olamadığınız oldu mu hiç? Bir bisiklet onu her sürüşünüzde size komiklik ve türlü şakalar yapan bir arkadaşınızla buluşmuşsunuz hissi verebilir mi? Benim bir katlanır bisikletim vardı! Küçük tekerli, sarı renkli, kadrosu boyuma uygun, sürerken dimdik oturduğum ama fazlasıyla da süratli.

Katlanır bisiklet insana sadece keyif vermez, neşeyi de verir derler. Bisikletim de naif, güzel bir arkadaşımdı. Her bisikletten daha eksikti birçok yönüyle ve her bisikletten de biraz fazlasıydı… Komikti her şeyden önce.


Otuzlu yaşlarımın ortalarında hayatımın merkezine koyduğum bisiklet sporunun beni en neşelendiren yanıydı katlanır bisikletim. O zamanlar buluşmaktan en mutlu olduğum arkadaşım, hayatımın çok da yolunda olmayan tarafından keyifli bir kaçışımdı.

Bisiklet özgürlükse, katlanır bisikletim iki kat özgürlüktü benim için. Küçücük tekerleklerinin üzerini saran naylon çamurlukları az korumadı beni yağmur sularında, arkadaki minik bagajında az taşımadım kitap ve atıştırmalıklarımı. Benimle olduğu kısa zamanda yaptığım tüm sürüşleri öyle net ve keyifle hatırlıyorum ki! Nasıl unuturum, arabayı park edecek yer bulamama korkusuyla yıllar boyunca gitmediğim Ankara’da Seymenler Parkına onunla yeniden gidişimi? Bagajıma koyduğum bir kitap, bir içecek ve bir sandviçle çimlere yayılmamı? İşte özgürlük bu! Ne güzelmiş trafik sıkışıklığına girmekten kaçtığım Tunalı Hilmi caddesini onunla gezmek, Kuğulu Parkta yürümek, kilidi yanımda olmadığı için katlayıp minicik hale getirip artık bir dönerciye dönüşmüş olan Stockholm Cafe’de sandalyemin arkasına koyup kahve yudumlamak.

KATLANILMAZ HER ŞEYİ BİSİKLET YOK ETSİN

İnsan kendini, dünyanın çok daha güzel ve huzurlu olduğu paralel evrene düşmüş gibi hisseder. Bir gün boyunca yaşadığım her dakikayı bu kadar keyifle geçirdiğim kaç gün olmuştur şimdiye kadar? Bir bisiklet nasıl verir ki böylesine neşeli özgürlüğü bir başına? Tüm bisikletlerim bana kalsa da katlanır bisikletim paylaşılmalı sevdiklerimle; hayatta bir kere böylesine bir keyfi yaşamış insan bir daha güzel zaman geçirmek konusunda daha seçici olur. Dünyada herkese birer katlanır bisiklet verelim; katlanılamayacak her şeyi yok etsin bu bisikletlerimiz: Katlanılmaz trafiği, katlanılmaz kalabalığı, katlanılmaz şehri ve ilişkileri ve dejenere olmuş siyaseti ve kirliliği, doğanın talan edilmesi, hayvanlara zulmedilmesini. Para hırsını, sömürüyü, köleliği; tüm kötülükleri yok etsin. Benim bir katlanır bisikletim vardı, onunla gezilecek görülecek çok yer, yaşanacak nice neşeli günler vardı. Güzellik bulaşıcı olsun diye, bir gün birkaç günlüğüne onu sevdiğim bir yakınıma verdim. Katlandığı zaman küçücük olan bisiklet hiç sokak ortasında bırakılır mı? Bırakılmış. Kötülük bulmuş onu, çalmışlar.