Kabine toplantısı sonrası konuşan Erdoğan, cumhuriyet tarihinin altın yılları olarak iktidarda oldukları 20 yılı gösterdi. Oysa son yıllardaki tüm olaylar ve rakamlar tersini söylüyor. Ülke günden güne dibe vuruyor.

En rekortmen AKP

Umut SERDAROĞLU

Türkiye, tarihinin en zor zamanlarından birini geçiriyor. Halk, ekonomik krizden dolayı nefes alamaz halde. İtiraz eden haksızlığa direnen, sesini yükseltenler baskı ve şiddetle susturulmaya çalışılıyor. Tüm bunlar bu ülkede yaşanmıyormuş gibi AKP iktidarı her gün başka bir fotoğrafı önümüze koyuyor. Son olarak kabine toplantısı arkasından yaptığı konuşmada Erdoğan, “Cumhuriyet tarihinin en önemli atılımlarını iktidarımızın 20 yılına sığdırdık” diye açıklamada bulundu. Oysa ülkeye dair rakamlar başka bir gerçeğe işaret ediyor. Erdoğan ve AKP kanadı nasıl açıklamalarda bulunursa bulunsun AKP iktidarı Türkiye için ne kadar negatif alanda ilk varsa hepsinin toplanıp yaşandığı zaman dilimi olarak hatırlanacak.

EKONOMİK BUHRAN

Mutsuzuz: Son paylaşılan Dünya Mutluluk Endeksi raporuna göre Türkiye bir önceki yıla göre 8 basamak gerileyerek 146 ülke arasında 112. Sırada yer aldı.

Hayat çok pahalı: Bir yıl içerisinde temel ihtiyaçlardan ulaşıma fiyatlar son yılların en yüksek rakamlarına ulaştı. Mayıs 2022’deki Tüketici Fiyat Endeksi’ne göre Nisan ayı itibariyle sadece bir aylık enflasyon yüzde 7,25 oranında, yıllık enflasyon da 69,97 oranında artış gösterdi.

Döviz fırladı: 2015’ten bu yana dolar 5 kattan fazla artarak 16 lira seviyesinin üstüne çıktı.

Devlette borç gırtlakta: Merkez Bankası’nın raporuna göre mart ayı itibariyle vadesine 1 yıl veya daha az kalan dış borç 181,4 milyar dolara yükselerek, rekor kırdı. Hazine’nin iç borç ana para ödemesi 1,5 trilyon lira olurken, ödenecek faiz ise 2 trilyon 53 milyar liraya ulaştı. İç ve dış borcun Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’ya (GSYH) oranı yüzde 82’ye yükseldi.

Vatandaş daha kötü: Bankalara borcu olan vatandaşların sayısında da rekor seviyelere yükseliş gerçekleşti. 23 milyon icra dosyası geldi, 2,5 milyondan fazla konuta bankalar el koydu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na göre (BDDK) sadece 1 ayda bankalara olan ticari ve bireysel kredi borcu 132 milyar lira artarak 5 trilyon 660 milyar 100 milyon lirayı buldu.

Ev yok: Yüksek kiralardan dolayı yurttaş oturacak ev bulamıyor, çiftçiler ekecek tarım alanı bulamıyor. Merkez Bankası verilerine göre, mart ayında bir önceki aya göre kiralarda yüzde 9,3 artış yaşanırken bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 110 artış gerçekleşti. Knight Frank Küresel Konut Fiyat Endeksi 2021 yılı ikinci çeyrek sonuçlarına göre dünyada son bir yılda konut fiyatlarının en çok arttığı şehirlerin ilk üçünde sırasıyla İstanbul, İzmir ve Ankara yer aldı. Kira artışlarından dolayı birçok kişi ya ailelerinin yanına dönmeye başladı ya da ev arkadaşı arayışı içerisine girdi.

Tarımı bitirdiler: İthalata dayalı tarım ve dış ticaret politikaları, yüksek girdi fiyatları gibi nedenlerle tarım sektörü ciddi zararla karşı karşıya geldi. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) verilerinde çiftçi sayısı ise son yılların en düşük seviyesine gerileyerek 500 binin altına düştüğü görüldü. Sebze fiyatlarının hiç olmadığı kadar artmasından dolayı 2002’de 930 bin hektar olan sebze bahçeleri 2017’de 798 bin hektara kadar düştü.

RIZA YOK BASKI VAR

Kendisi istediği şekilde konuşabilen ancak şahsına yönelik gelen eleştirilere hiçbir şekilde taviz vermeyen Erdoğan, Türkiye’yi demir yumrukla yönetiyor.

Erdoğan’a yan bakılmıyor: Cumhurbaşkanı’na hakaret davalarında Erdoğan tek başına 80 yılı geride bıraktı. Erdoğan’ın 2014’te Cumhurbaşkanı olduğu dönemden 2020’ye kadar olan süreçte ise bu sayı 38 bin 581 gibi bir sayıya ulaştı.

Gazetecinin ikinci adresi cezaevi: Diğer taraftan basın özgürlüğünün de dibe vurduğu bu dönemde AKP, basın ve yayın organlarının yüzde 95’ini kendi kontrolü altına aldı. Türkiye’de hiçbir zaman basın özgürlüğü tam olarak sağlanmazken AKP’nin baskıcı politikalarının dozajını arttırdığı 2010’dan itibaren adeta ülke gazeteciler için cehenneme döndü. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün hazırladığı 2022 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre iktidar kanadına yapılan haberlerden dolayı yüzlerce gazetecinin davalık olduğu ve bir o kadarının tutuklu bulunduğu Türkiye 180 ülke arasında 149’uncu sırada yer aldı. Sadece son bir yılda 47 gazeteciye 133 yıl hapis cezası çıktı