Basının beylik özelliğidir, her sene sonu yaklaştığında “Bir yıl böyle geçti” haberleri yürütülür ve ihtiyaçtan bunlar yerini mutlaka bulur. Koca bir yılı özetleyen böylesi bir haberi toplamak kolay değildir. Haberi okuyan ve mecbur ki kısaltan editör için de durum aynı zorluktadır. Türkiye gibi gündemi bol ülkelerde, haber yılını özetlemek ayrı bir güçlükken gazetecinin, haber bulup günü zor kurtardığı İsveç’te olay başka türlü bir zorluk içerir.

 
Elinizde daha iyisi yoksa yeni yıl müjdesi sayabilirsiniz, konuya bir kolaylık geldi. İsveç’te 2012 haber yılı bir araştırmayla değerlendirildi ve rakamlara döküldü. Retriever Medya Araştırma Şirketi ile YouGov Kamuoyu Araştırma Şirketi, koca bir yılı ölçüp biçtiler. Araştırmada, İsveç medyalarında bu yıl içinde en fazla neyin haber olduğu çıkartıldı ve okuyucunun bu haberlere nasıl reaksiyon gösterdiği, belirlenen bin kişi üzerinde ölçüldü. Bu araştırmanın sonuçlarını heyecanlı kılan da okuyucunun reaksiyon kısmı oluyor.
 
2012 yılı içerisinde üzerinde en fazla yazılıp çizilen konu Suriye olmuş. 34 binin üzerinde haber ve makaleyle Suriye’deki çatışma ortamı ve gelişmeler İsveçli okurlara anlatılmış. Medyanın bu ağır haber bombardımanına rağmen, okurların sadece yüzde biri, Suriye’deki çatışmaların onlar üzerinde bir etki bıraktığını söylüyor. Durum garip. İsveçli, okumuş, okumuş, Suriye’yi anlamamış, meseleden Angelina Jolie kadar bile etkilenmemiş. Medya analizcisi Ioanna Lokebratt, İsveçlilerin bir yılda en fazla okudukları haberin Suriye’deki gelişmeler olup da konudan bu oranda az etkilenmelerine şöyle açıklık getiriyor: “Biz İsveç’te büyük ihtimalle kendimizi güvende hissediyoruz ve savaşla varlığımızı ilişkilendiremiyoruz. Yoğun medya takibine rağmen tam olarak işin içine giremiyoruz ve yıkımı anlayamıyoruz.”
 
İsveçli okur üzerinde, bu yıl içinde, en fazla etki bırakan haberler Breivik duruşmaları ile Euro krizi haberleri olmuş. Oslo ve Ütoya Adası’nda düzenlediği saldırılarda 77 kişinin ölümüne sebep olan Norveçli terörist Anders Behring Breivik’in dava süreci, İsveç medyası tarafından çok sıkı takip edildi. Duruşmalarda, Norveç’te ve Avrupa’da çok kültürlü bir topluma karşı olduğunu ve bu yüzden ülkesini ve Avrupa’yı Müslümanlardan korumak için bu eylemleri yaptığını söyleyen Breivik’in haberleri, yüzde 38 oranında okuyucudan “Sinirlendim ve üzüldüm” reaksiyonunu almış.  Breivik duruşmaları ayrıca araştırmaya katılan okuyucuların yüzde 18’iyle, İsveç medyasının yıl boyunca en tarafsız ve yansız şekilde taşıdığı haberler olarak belirlenmiş. 2012 senesi boyunca İsveçli okuyucu, Breivik duruşmalarının ardından medyada en çok Euro kriziyle ilgili olan haberleri takip etmiş.
 
Yılın en sevinçli haberi ise iki İsveçli gazeteci, Martin Schibbye ve Johan Persson’un eylül ayında hapisten çıkması olmuş. Araştırmaya katılan okuyucular, İsveçli petrol şirketlerinin Etiyopya’daki çalışmalarını incelemek için o ülkeye giden ve 14 ay tutuklu kalan, hali hazırda Etiyopya mahkemeleri tarafından haklarında kesinleşmiş 11 yıl hapis cezası olan iki gazetecinin salıverilmesini yılın en sevinçli haberi seçmişler. Bu haberin mutluluğu, Londra Olimpiyatları’ndaki İsveç madalyalarını, İsveç’in Eurovision Şarkı Yarışması’ndaki bu yılki birinciliğini, Veliaht Prenses Victoria’nın ilk bebeği Prenses Estelle’nin doğum müjdesini bile geride bırakmış.
 
Yeni yılda Türkiye’nin en sevinçli haberleri tez olsun.