Dolar kuru yükselince yurttaşa “dolar sat” çağrısı yapan hükümet, şimdi de “Dolarını hazineye borç ver” diyor. Türkiye ilk kez pazartesi günü gerçek kişilere dövize endeksli tahvil ihracına başlayacak

En son dolarınızı satın diyordunuz

OZAN GÜNDOĞDU

Suni önlemlerle döviz kurunun baskılanamayacağını ifade eden iktisatçılara rağmen yazın sonunda, “Dövizini bozdur” diyen hükümet çark etti. Pazartesi gününden itibaren hükümet dövize endeksli tahviller aracılığı ile gerçek kişilerden döviz borcu alacak. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak dövize endeksli tahviller için “Vatandaşlarımıza, hem dolar hem de avro birikimleri ile alabilecekleri devlet senetleriyle, devlet garantisinde kazançlı bir yatırım imkanı sağlanacak.” dedi.

İTİRAF NİTELİĞİNDE

Başta Cumhurbaşkanı ve AKP lideri Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkililerinin her fırsatta, “Dolar alan yaya kalır” söylemlerine karşılık hazinenin döviz cinsinden borç alması ise piyasalarda tedirginlik yarattı. Berat Albayrak'ın dövize endeksli devlet tahvillerini “devlet garantisinde kazançlı bir yatırım” olarak değerlendirmesi ise muhalefetten tepki ile karşılandı. CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak yaptığı açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından, Türk Lirası değil, dolar ve avro borç isteyerek, ekonomide zaten artan dolarizasyon ateşinin üstüne benzin döken ehliyetsiz ve yetersiz Saray kadrolarıyla bu araba maalesef daha çok takla atar.” yorumunda bulundu. İktisatçı Uğur Gürses ise düzenlemeye ilişkin “Ekonomi yönetimini dolarizasyona verdikleri destek bakımından çok başarılı buluyorum; faizi bastırınca vatandaşın döviz alacağını bilerek döviz ve altın tahvili satışı başlatıyorlar” dedi.

AKP'NİN DÖVİZLE İMTİHANI

Hükümet yetkililerinin dolar kuruna ilişkin çelişkili açıklamaları ise piyasaya güvensizliği körüklüyor.

▶️ 2 Aralık 2016: Yastık altında dövizi olanlar parasını altına, TL'ye dönüştürsün. (Tayyip Erdoğan)

▶️ 3 Ekim 2017: Yastık altındaki altınları değerlendirmeye davet ediyorum. (Tayyip Erdoğan)

▶️ 26 Mayıs 2018: Yastığın altında doları olan kardeşlerim paranızı gidin TL'ye yatırın. (Tayyip Erdoğan)

▶️ 20 Haziran 2018: Eğer yastık altında hala dövizlerimiz varsa lütfen bu dövizlerimizi biz piyasaya sürelim. Bunları TL'ye bir defa çevirelim. Çünkü bizim ülkemizin gelirini, geleceğini biz Türk lirasıyla belirlemeliyiz. (Tayyip Erdoğan)

▶️ 14 Aralık 2018: Dövize dayalı tahvil senetleri vatandaşlarımıza, hem dolar hem de avro birikimleri ile alabilecekleri devlet senetleriyle, devlet garantisinde kazançlı bir yatırım imkanı sağlanacak (Berat Albayrak)

DOLARİZASYON NEDİR?

Bir ülkede ekonomik birimlerin, yüksek enflasyon ve belirsizlik ortamında ulusal paranın olası değer kaybından korunmak amacıyla, ulusal para cinsinden finansal varlıklar yerine yabancı para cinsinden finansal varlıkları seçmeye başlamasına denir. Böylece yerli para değer kaybederken yabancı paralar değer kazanır.