En tatlı eşcinsel filmi: Happiest Season

Happiest Season, sıcak, samimi ve sevimli bir Noel filmi, daha doğrusu lezbiyen seküler Noel filmi. Film bu yönüyle aslında büyük bir şeyi başarıyor; gelenekselleşmiş bir tür olan Noel film karakterlerini ve kabullerini, olumlu anlamda radikalleştirerek hak ettikleri normal kabulü ortaya koyuyor ve türü olması gerektiği şekilde genişleterek önemli bir kilometre taşı görevi görüyor.

Bu tür filmlerde LGBTQ+ karakterler daha önce vardıysa bile, onlar hep yan karakterler veya komik replikleri olan yancı karakterler olurlardı ancak bu filmde hikâyenin merkezinde, başrollerde lezbiyen bir çift var. Hikâye kabaca şöyle; Noel zamanı, Abby (Kristen Stewart), sevgilisi Harper’ın (Mackenzie Davis) ailesinin evine davet edilir. Abby’nin kafasındaki planın Noel günü sevgilisine evlenme teklif etmek olmasına karşın son anda Harper’ın ailesine lezbiyen olduğunu henüz açıklamamış olduğunu öğrenir. Ve böylece Abbey ve Harper Noel’de aile evinde heteroseksüel ev arkadaşları rolünü oynamaya başlarlar.

LGBTQ+ NOEL FİLMİ

Happiest Season, Sony Tri-Star Pictures gibi büyük bir Hollywood stüdyosu tarafından aslında sinema vizyonu için çekilen, geniş seyirci kitlesi için planlanmış ilk LGBTQ+ Noel filmiydi ancak pandemi sonrası yayın hakkı Hulu’ya satıldı. Yüksek kalite ve göz kamaştıran prodüksiyonu olan filmin özellikle ev içi dekorlarında kullanılan, kırmızı ve yeşil ağırlıklı Noel renkleri ve dış çekimlerdeki ışıltılı sokaklar ile film tümüyle tatil atmosferi yaşatmayı başarmış.

Bu türe özgü, kötü olması beklenen oyunculuklar ise bu filmde şaşırtıcı derecede iyi. Kristen Stewart her ne kadar daha ciddi ve havalı filmlerde boy göstermeyi sevse de kendisinin komedi türünde parlayan bir oyuncu olduğunu düşünüyorum. Filmde Abby rolünde kendisi çok rahat gözüküyordu. Yan karakterlerden Dan Levy ve Mary Holland ise aslında ana karakterler gibiydi. İkisinin bulunduğu her sahne ve replikleri komikti. Clea DuVall ve filmde Harper’ın tuhaf kız kardeşi Jane’i de canlandıran Mary Holland'ın birlikte yazdığı film romantik komedide olan yanlış anlaşmaları, sakarlıkları, rezil olma anlarını, incinen duyguları, eski sevgilileri, taçtan dönen evlilikleri ile gelenekselleşmiş olan türe sadık kalmış bir film. Şunu başta bir netleştirelim, Noel filmi izlemek için, Noel filmi izleme modunda olmak gerekir. Çünkü biliyoruz ki bu tür filmlerin hepsi aslında benzer formüller kullanır. Bu filmde de, olacakları tahmin ettiğiniz olay örgüleri mevcut. Ama bu formüller kimseyi korkutmasın çünkü bunlar doğru uygulanınca hiçbir zaman eskimeyecek ve daha senelerce kullanılacaklar.

HERKESİN HİKÂYESİ FARKLIDIR

Film o kadar akıcı, dengeli ve doğru yerlerde dolaşan bir film ki ve bunu öyle ustalıkla yapıyor ki sanki tüm bunları yapmak çok kolaymış gibi geliyor izleyene. Ama öyle olmadığı kesin. Özellikle içerik itibarıyla, bireyin eşcinsel olduğunu ailesine açıklama anı üzerine olan ana fikri açısından gayet depresif bir film olmaya doğru tökezleyebilecekken hiç bu tuzağa düşmemiş olan film duygusal olduğu anlarda bile eğlenceli bir his aşılaması ile muazzam bir denge yakalamış. Aslında toplumda karşılığı oldukça ağır ve son derece ciddi olan bu ana mevzuyu onore edecek yol bulmuş ve aynı zamanda da eğlenceli bir Noel filmi olmayı başarmış olan film, kim olduklarına dair aileleriyle yüzleşme yaşamış, henüz yaşamamış, bu yüzleşmeden çekinen, bunu erteleyen eşcinsel her kim varsa dışarıda bir yerde bu filmin tatlı dili ve pozitif teşvik ediciliği bir parça olsun onlara ilham verecektir diye düşünüyorum. Unutmayalım ki herkesin hikâyesi de doğru zamanı da farklıdır. Happiest Season genel seyirciye hitap eden izlediğim en sıcak, en sevimli, en pozitif eşcinsel filmiydi. Doğru zamanda doğru modda izleyin.