Google Play Store
App Store
En yaşamsal ve gönülden tedavi
Fotoğraf: DepoPhotos

Sibel BAHÇETEPE

Türkiye’de her yıl 3 milyon ünite kan kullanılıyor. Kan bağışlarının bir kısmı ameliyat, travma, afet gibi “acil” durumlarda ortaya çıkan kan ihtiyacında kullanılırken; önemli bir kısmı ise kan kanseri olmak üzere diğer kanser türleri, talasemi, kemik iliği yetmezliği gibi hematolojik hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Özellikle kemoterapi alanların sıklıkla kan almak durumunda kaldığı belirtilirken, her dakika 6 kan ürününe ihtiyaç duyulduğu kaydediliyor. Uzmanlar, özellikle yazın kan bağışlarının düştüğüne dikkat çekerek, kan bağışının önemine vurgu yapıyor.

Pandemi döneminde kan bağışı düştü ve hastalar zorluk yaşadı. Kanser Savaşçıları Derneği de toplumda kan bağışı farkındalığını artırmak için "Damardan Kahramanın Olur Musun?" kampanyası başlattı. Kanser Savaşçıları Derneği Başkanı Belma Kurdoğlu Akgün, kanın özellikle kanser hastaları için gerçek bir ihtiyaç olduğunu, bu nedenle toplumda kan bağışına dikkat çekmek için kampanya başlattıklarını anlattı. Pandemi döneminde kan bağışının önemli bir sorun olduğunu söyleyen Akgün "Çünkü kan bağışı oranları ciddi oranda azaldı. Bu aslında direkt olarak pandemi ile alakalı olan bir durum. Bizim ülkemizde sadece yaz dönemi ve genel olarak Ramazan aylarında kan bağışlarında bir azalma görülüyor. Ama geçtiğimiz son üç yıl içerisinde özellikle pandemi bu durumu çok etkiledi. Bütün halkımızı gerçekten kan bağışı yapmaya davet ediyoruz. Unutmamak gerekir ki kan vererek hayat veriyorsunuz. Dolayısıyla biz diyoruz ki; kan ver, hayat kurtar; damardan kahraman ol” dedi.

Kan bağışı yapın


İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Çetiner ise günümüzde üç kan ürününden birinin kanser hastaları için kullanıldığına dikkat çekerek “Özellikle pandemi döneminde kan ve kan ürünlerine ulaşım daha da güçleşti. Bireyler kan bağışı yapmaktan çekinirken, donör elemeleri de daha sıkı hale geldi haliyle. Bu da maalesef hastalarımızın tedavilerini olumsuz yönde etkileyebildi. Tekrar hatırlatmak isteriz ki kan bağışı en yaşamsal, ücretsiz, gönülden tedavidir” diye konuştu. Kanser hastaları dışında diğer kan hastalıklarının tedavisinde de kan bağışının çok önemli olduğunu belirten Pediatrik Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Malbora da özellikle talesemi hastalarının düzenli kan bağışı ihtiyacına dikkat çekti. Prof. Dr. Malbora, “Unutmamak gerekiyor ki kan bağışı acil değil, düzenli ve sürekli bir gereksinimdir” değerlendirmesini yaptı. Türkiye’de yılda ortalama 200 bin yeni kanser vakasıyla karşılaşıldığını belirten TıbbiOnkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mahmut Gümüş ise önceki yıllardan tedavisi devam edenler de dahil edildiğinde ülke genelinde yaklaşık 500 bin kişinin kanserle mücadele ettiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: “Tedavileri sırasında hastalarımızın kan bağışına ihtiyacı yüksek oluyor. Kanserle birlikte yaşayanların yaşam kalitesini yükseltmek ve onların yaşam sürelerine katkıda bulunmak için toplumumuzu kan bağışı yapmaya davet ediyoruz.”