Salgında durum kötüye gidiyor. Bakanlığın verilerine göre önceki gün Soma Katliamı’ndan fazla insan, aşısı olan bir hastalıktan dolayı can verdi. Omicron’u gribe benzetip “Endişeye mahal yok” diyen Sağlık Bakanı Koca, söylem değiştirdi. Ama hiçbir adım yok, aşılama ise yerinde sayıyor.

Endişeye mahal yok mu gerçekten!

HABER MERKEZİ

Omicron fırtınası sürerken salgında tablo giderek ağırlaşıyor. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, önceki gün Covid-19 nedeniyle 309 kişi yaşamını yitirdi. Böylece salgında günlük ölüm sayısı, 6 Mayıs 2021 tarihinden bu yana ilk kez 300’ün üzerine çıktı. Öte yandan 73-76 bin bandına düşen yeni vaka sayısı önceki gün yeniden 94 bin 730’a yükseldi.


Bu veriler, Omicron’u “hafife alan”, “Endişeye mahal yok, salgında endişe verici dönemler geride kaldı” gibi söylemleriyle hekimleri çileden çıkartan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ağız değiştirmesine neden oldu. Bakan Koca, önceki gün Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Omicron kaynaklı vakaların genelde hafif seyretmesi, geri kalan her şeyin iyi gittiği anlamına gelmiyor. Öncelikle vefat sayılarının yüksek olduğunu unutmayalım” dedi.

DURUM İÇ AÇICI DEĞİL

Hekimler ve uzmanlar ise bir kez daha yurttaşları ve salgına grip muamelesi yapan iktidarı uyardı. Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, Twitter’dan şu paylaşımı yaptı: “Pandemi bitmiş! 309 kişi hayatını kaybetti. Ölüm seyrine bakınca salgın bitmiş demek mümkün değil. Vaka sayısı test yapılmadığı için düşüyor.”
Prof. Dr. Güner Sönmez ise “Bugün Covid nedeniyle tam 309 kişi hayatını kaybetti. Hiç soğuk algınlığına benzemiyor! Aşılama ise durdu sayılır. Üzgünüm ama durum iç açıcı değil” ifadelerini kullandı.

HER GÜN 190 CAN KAYBI

Bakanlığın resmi verilerine göre, son 1,5 ayda (1 Ocak-15 Şubat) 8 bin 756 kişi Covid-19’dan öldü. Bu veri, her gün ortalama 190 kişinin yaşamını yitirdiğini gösteriyor.

Ölümlerde son 15 günde görülen artış da dikkat çekici. Bu ayın ilk 15 gününde 3 bin 701 can kaybı meydana geldi. Buna göre her gün ortalama 247 kişi, her saat 10 kişi salgın nedeniyle hayatını kaybetti. 1 Şubat’ta 198 olarak açıklanan günlük ölüm sayısı, 15 Şubat’ta yüzde 56 artışla 309 olarak kaydedildi.
Böylece Türkiye’de salgın sürecinde hayatını kaybedenlerin sayısı 91 bini geçti. Üstelik gerçek ölüm sayısının resmi verilerde yansıtıldığından çok daha fazla olduğu biliniyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi’nin hazırladığı rapora göre, CHP tarafından yönetilen 21 ilde 23 ayda (Mart 2020-31 Ocak 2022) bulaşıcı hastalık nedeniyle 86 bin 607 kişi yaşamını yitirdi. Bakanlığın verilerine göre ise aynı dönemde tüm ülkede Covid-19’a bağlı ölüm sayısı 87 bin 341. Bu tutarsızlığa dikkat çeken İlgezdi, “Yani 60 ilde 23 ayda sadece 734 kişi mi öldü?” diye sordu.

endiseye-mahal-yok-mu-gercekten-981601-1.

VAKALAR 13 MİLYONU GEÇTİ

Omicron varyantının baskın hale gelmesiyle rekor üstüne rekor kıran vaka sayılarının bir süre daha artabileceği belirtiliyor. Bakanlığın son yayımladığı haftalık vaka haritası durumun vahametini ortaya koyuyor. Buna göre, 29 Ocak-4 Şubat haftasında 19 ilde vaka sayısı 100 binde 1000’in de üzerine çıktı. 81 ilin tamamı, haritada kırmızı renkle gösterilen çok yüksek riskli kategorisinde yer aldı.

Salgının başından bu yana ülkede tespit edilen vaka sayısı ise 13 milyonu geçmiş durumda. Türkiye, toplam vaka sayısında dünya 7’ncisi.

endiseye-mahal-yok-mu-gercekten-981599-1.



AŞILAMA DURDU

Salgına karşı en güçlü silahın aşı olduğu biliniyor; ancak aşılamada da durum iyiye gitmiyor. Ocak ayının ilk haftasında 600-700 binlerde olan, 7 Ocak’ta 750 binin de üstüne çıkan günlük aşılama sayısı, ilerleyen günlerde hızla düştü. Ülke genelinde 15 Şubat’ta yalnızca 153 bin 516 doz aşı yapıldı. Our World in Data (OWİD) verilerine göre, 3’üncü doz aşılama yapan 133 ülke arasında, 100 kişi başına yapılmış toplam 3’üncü doz aşılama sayısında Türkiye 40,08 ile 44’üncü sırada. Bu sayı, 47,22 olan Avrupa Birliği ortalamasının da altında. Öte yandan uzmanların tüm uyarılarına rağmen ülkede 5-12 yaş arası çocukların aşılanmasına halen başlanmış değil.

endiseye-mahal-yok-mu-gercekten-981600-1.

***

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Twitter mesajları

1 Ocak

Maske. Omicron varyantının oluşturduğu tehlike ve virüsün yayılmasına karşı, salgının ilk aylarındaki ciddiyetimize dönmek zorundayız. Sosyal mesafe kuralına daha çok dikkat edilmelidir.

Vaka: 36,7 bin - Ölüm: 145

4 Ocak

Omicron varyantı, İstanbul’daki vaka sayılarının toplam vaka sayısının yarısını aşmasına neden oldu. Yeni varyanta bağlı vaka artışları şimdilik büyük şehirlerde dikkat çekse de aynı durum diğer illerde de kolayca yaşanabilir. Tedbirlere her yerde aynı ciddiyetle uyulmalıdır.

Vaka: 44,8 bin - Ölüm: 160

8 Ocak

Yeni varyantın bulaşma kabiliyeti yüksek. Vakalar içinden hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi gerekenlerin oranı ise şu an düşük görünüyor. Yani gelişmeler, hastanelerimize aynı oranda yansımadı. Bu, Omicron varyantının hasta etmediği anlamına gelmez. Kendinizi koruyun!

Vaka: 66,2 bin - Ölüm: 141

24 Ocak

Omicron varyantı salgının son bulmasının umudu olabilir. Bilimsel çalışmaların sonuçlarına göre aşı olmuş kişiler omicron ile karşılaştıklarında hem hastalığı kolay atlatıyor hem de bağışıklık seviyesi yükseliyor. Aşınızı olarak yarın için umutlu olun. Salgın gündemden çıkacak.

Vaka: 67 bin - Ölüm: 156

29 Ocak

Artan vaka sayıları konusunda sağlık bakanınız olarak yüksek sesle söylüyorum. Endişe etmeyiniz. Hastalık eski günlerindeki gücünde değil. Grip olan vatandaşlarımızın sayısını günlük olarak ilan etsek benzer manzaralarla karşılaşırız Müsterih olunuz.

Vaka: 94,7 bin - Ölüm: 174

31 Ocak

Virüsle mücadelede zorlu dönemi geride bıraktık. Uygulamakta olduğumuz kişisel tedbirler dışında hayat normale yakın. Salgın halen gündem olmaya devam etse de kısa süre zarfında bunun da değişeceğinden emin olun.

Vaka: 93,2 bin - Ölüm: 182

7 Şubat

Günlük Covid-19 tablosunda yeni vaka sayısına dahil olmak an meselesi. Hastalığı hafif geçirecek grupta yer aldığınızı düşünseniz de bilmediğiniz bir tabloyla karşılaşabilirsiniz. Kendinizi korumaya çalışın. Yaşlılara ve kronik hastalara karşı dikkatli olun.

Vaka: 96,5 bin - Ölüm: 236

15 Şubat

Omicron kaynaklı vakaların genelde hafif seyretmesi geri kalan her şeyin iyi gittiği anlamına gelmiyor. Öncelikle vefat sayılarının yüksel olduğunu unutmayalım. Bir hastalıkla daha mücadele gücü olmayan kronik hastaları, direnci düşük yaşlıları korumak için dikkatli olalım.

Vaka: 94,7 bin - Ölüm: 309