Enerji Bakanı Dönmez, yüksek radyasyon seviyesinin tarıma ve insan sağlığına olan olumsuz etkileriyle ilgili soruları cevaplamak yerine internet sitesi linki verdi.

Enerji Bakanı’ndan sorulara ‘link’li cevap!
Kazdağları'nda yapılması planlanan uranyum madenciliğine karşı direniş sürüyor. (Fotoğraf: BirGün)

Aycan KARADAĞ

Manisa’nın Köprübaşı ilçesi yakınlarında, 1970-1982 yılları arasında işletilerek terk edilen uranyum maden ocaklarının Gediz Ovası’nın bereketli tarım şehrini, insan ve çevre yaşamını tehdit ediyor. Geçtiğimiz nisan ayında bölgede yapılan ölçümler sonrası yüksek radyasyon seviyesi çıkması sonrası CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, konuyu Meclis’e taşıdı.

Başevirgen, yüksek radyasyon seviyesinin tarımsal ürünlere ve insan sağlığına olan olumsuz etkileri ile ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e yazılı soru önergesi verdi. Bakan Dönmez ise sorulara cevap vermek yerine TENMAK ve Nükleer Denetleme Kurumu’na ait resmi internet sitelerinin linkini verdi. Bakan Dönmez’in gösterdiği internet sitesi linklerinde ise sorulan sorulara cevap olacak tek bir yanıt bile olmadığı görüldü.

CHP’li Başevirgen’in soru önergesini yanıtlayan Bakan Dönmez yanıtında, “2014 yılında MTA, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK-mülga Türkiye Atom Enerjisi Kurumu), Eti Maden ve AFAD ekiplerince bahse konu bölgelerde gerçekleştirilen çalışılmalarda toprak, su ve bitki örnekleri alınmış, ayrıca Köprübaşı geneline yerleştirilen detektörlerle rutin radyasyon ölçümleri yapılmıştır. Alınan numunelerin analiz sonuçları ve yapılan radyasyon ölçümlerinde anormal değerlere rastlanmamış olup, elde edilen tüm sonuçlar TENMAK'in internet sitesinde yayımlanmıştır. Radyoaktivitenin insan sağlığı ve çevreye etkisinin takibine yönelik ülkemiz genelinde yapılan çalışmalara Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) resmi internet adresinde yayımlanmakta olan Çevresel Radyoaktivite Atlası (https://www.ndk.org.tr/cevresel-radyoaktivite-atlasi) belgesinden ulaşılabilir” ifadelerini kullandı.

KOMİSYON KURULMALI

Soru önergesinde uranyum madenlerinin bölge olumsuz etkileri ilgili çalışmaları ve kamuoyuyla paylaşılıp paylaşılmadığını sorduğunu belirten CHP’li Başevirgen, “Ancak Bakan TENMAK ve Nükleer Denetleme Kurumu’na ait resmi internet sitelerinin linkini vererek cevaplara oradan ulaşılmasını söyledi. Sorduğumuz ve yapılan çalışmalara ait bilimsel rapor ve sonuçları talep ettiğimiz sorularımızın hiçbirinin yanıtı verilen sitelerde mevcut değil” dedi.

CHP’li Başevirgen sözlerine şöyle devam etti: “Uranyum ocaklarının tarım arazilerine ve üretilen tarım ürünlerine olan olumsuz etkileri, üretilen tütün, çilek, zeytin ve diğer tarla bitkilerinin toprak vasıtası ile ne miktarda radyasyon tuttuğu, tüketilmesinin insan sağlığı üzerinde oluşturduğu riskler hala belirsiz. Haziran ayında bir araştırma önergesi vererek bu konu için araştırma komisyonu kurulmasını talep etmiştik. Bakanın bile bilgi vermekten kaçındığı böylesine ciddi bir konuda araştırma komisyonunun kurulması artık zorunlu hale gelmiştir.”