Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, nükleer santral yapımına devam edeceklerini söyledi. Bayraktar, Çin ve Japon firmaların ardından Rasatom’la da Sinop’ta kurulması planlanan nükleer santral için görüşmeye başlayacaklarını bildirdi.

Enerji Bakanlığı'ndan ikinci nükleer santral açıklaması: Rosatom ile görüşmelere başlama aşamasındayız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen 12. Uluslararası Nükleer Enerji Fuarı "Atomexpo 2022"de Sinop’ta yapılması planlanan ikinci nükleer santral hakkında açıklamalarda bulundu. Bayraktar, Sinop'ta inşa edilecek ikinci nükleer enerji santralinin yapımı için Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu (Rosatom) ile görüşmelere başlama aşamasına gelindiğini ifade etti.

Nükleer enerjinin karbon emisyonlarını azaltma konusunda önemli bir kaynak olduğunu öne süren Bayraktar, "İlk tahminlerimize göre en az 16 ila 20 reaktöre ihtiyacımız var ya da Akkuyu NGS'ye ek olarak, yüzyılın başında karbon nötr bir ekonomi olmak için 12 ila 16 reaktöre ihtiyacımız var" dedi.

‘AKKUYU’DAN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİK’

Bayraktar, "Sinop için görüşmelere gelince, bu önce Japon hükümetiyle başladı ve şimdi Akkuyu NGS'deki ortağımız Rosatom ile görüşmelere başlama aşamasındayız. Ana fikir, yine nükleere ihtiyacımız olduğu ve bunu daha rekabetçi hale getirmemiz gerektiği. Akkuyu önümüzde harika bir örnek oldu. Çok şey öğrendik" diye konuştu.

Bayraktar, yeni dönemde nükleer enerjide Güney Kore ve ABD'li şirketlerle görüşmelere başlandığını ve üçüncü santral için de Çin hükümetiyle temas halinde olunduğunu aktardı.