Putin, Türk Akımı projesinin deniz kısmının tamamlanması nedeniyle yapılacak tören için bugün İstanbul’da. Projenin Rusya, Türkiye, AB ve ABD arasındaki enerji denklemindeki önemi büyük

Enerji denkleminde yeni bir perde

POLİTİKA SERVİSİ

Rus doğal gazını Karadeniz üzerinden Türkiye ve Avrupa’ya taşıyacak olan Türk Akımı boru hattı projesinin deniz kısmındaki ilk hattının inşaatı tamamlandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, hattın bu kısmının tamamlanması nedeniyle bugün düzenlenecek tören için İstanbul’a gelmesi bekleniyor.

Boru hattı Rusya’nın Anapa kentinden Kırklareli’nin Kıyıköy sahiline uzanıyor. Tamamlandığında 1.100 kilometre uzunluğunda olacak Türk Akımı boru hattının 937 kilometrelik kısmı denizden geçecek. Türk Akımı, her biri 15.75 milyar metreküp doğalgaz kapasiteli olan iki ayrı hattan oluşacak. Bu hatların biri Türk pazarının ihtiyaçlarına, diğeriyse Avrupalı tüketicilerin kullanımına ayrılacak.

Söz konusu hattın, enerji diplomasisi çerçevesinde, Avrupa Birliği-Rusya ilişkilerinde belirleyici olacak yanları var. Geçen günlerde Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak Türk Akımı doğalgaz boru hattının Yunan toprakları üzerinden Avrupa’ya uzanması için Brüksel’de aktif şekilde çalışma yürüttüklerini söylemişti.

ABD’NİN TEPKİSİ
ABD ise projeye AB-Rusya yakınlaşması gerekçesiyle karşı çıkıyor. Son dönemde AB ile ticaret savaşları yaşayan ABD, Türk Akımı hattının yanı sıra yapımı devam eden ve Rus gazını direkt AB’ye ulaştıran Kuzey Akım II projesine de tepkili.
Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Ukrayna Başbakanı Vladimir Groysman ile görüşen ABD Enerji Bakanı Rick Perry, “ABD, Türk Akımı ve Kuzey Akım-2’ye mücadelesini sürdürüyor. Bunun sebepleri de ortada. Ukrayna ve Avrupa vatandaşları, tek kaynaktan enerji tedarikinin esiri haline gelmemeli” açıklaması yapmıştı.

Alman Dışişleri ise, ABD’den sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ihracatının Gazprom’la yapılan alışverişten çok daha yüksek fiyata gerçekleştiğini vurgulamıştı.

UKRAYNA FAKTÖRÜ
Konunun bir diğer önemli boyutu ise Ukrayna ile alakalı. ABD, kendisine yakın Ukrayna yönetiminin Türk Akımı ve Kuzey Akım 2’nin inşası halinde transit ülke statüsünü ve yıllık 3 milyar dolarlık geliri kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalmasını engellemeye çalışıyor.

ENERJİDE BAĞIMLILIK
Türkiye, hali hazırda doğalgaz tüketiminin yarısından fazlasını Rusya’dan karşılıyor. Proje, Türkiye’yi Rus gazına daha da bağımlı hale getireceği için eleştiriliyor. Uzmanlar, enerjideki alternatiflerin artırılması gerektiğini, Rus gazına bu denli büyük orada bağımlı olunmasının siyasi olarak da Türkiye’yi Rusya’ya bağlayacağını belirtiyor.