Enerji fiyatları artıyor, AKP kış uykusunda

EKONOMİ SERVİSİ

Pek çok ülke artan enerji fiyatları nedeniyle yurttaşların mağdur olmaması için destek paketleri açıklıyor. Enerji fiyatlarındaki artıştan en fazla etkilenen ülkelerden biri olan Türkiye’de ise yaklaşan kış aylarına rağmen bu konuda hiçbir adım atılmadı. Kara Kış Fonu çağrısı yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, enerji sektörü paydaşlarıyla neler yapılabileceğini konuşmak üzere bir araya gelecek.


Toplantı öncesinde Enerji ve Altyapı Politikalarından sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, bir çalışma hazırladı. CHP’li Akın’ın çalışmasında Avrupa’da yaşanan enerji krizinin son üç yıldır Türkiye’de yaşandığına dikkat çekti: “Avrupa’da enerji fiyatları Nisan 2021 tarihinden bu yana artış gösteriyor. Türkiye’de ise son üç yıldır enerji fiyatları yükselirken, bu durumun asıl nedeni yanlış politikalar nedeniyle Türk Lirası’nın olağanüstü değer kaybetmesi.”

Son üç yılda elektrik ve doğalgaz faturaları yurttaşa yansıyacak şekilde iki kattan fazla arttığına vurgulanan çalışmada “Avrupa kara kışa hazırlanırken AKP iktidarı henüz bu konuda hiçbir adım atmamıştır” ifadelerine yer verildi. CHP’li Akın yaptığı değerlendirmede “Ticarethanelerde elektrik faturaları artık dükkân kirasını geçiyor. Vatandaş kış gelirken sürekli artış gösteren faturalar nedeniyle nasıl ısınacağını kara kara düşünüyor. İktidarın bu konularda hiçbir adımı yok” dedi.

Avrupa’da açıklanan destek paketlerinde şunlar yer alıyor:

Fransa’da hükümet en yoksul ailelere enerjiye erişimlerini sağlamaları için 580 milyon avro değerinde destek verme kararı aldı. İtalya 2021 yılının son çeyreğinde artması beklenen doğalgaz ve elektrik fiyatlarından yoksul kesimi korumak amacıyla 3 milyar avrodan daha fazla tutarda bir destek paketini açıkladı. İspanya’da ise toplam 2,6 milyar avro tutarındaki bir paket devreye girerken, enerji üzerindeki vergilerin azaltılmasına yönelik bir karar da alındı. Öte yandan İspanya’da enerji üreticilerinin kârının yüksek olduğu, bu kârın azaltılarak enerji yoksulu kesime aktarılması konuşuluyor. Belçika’da doğalgaz ve elektrik fiyatı artışlarına karşın yoksul halkın korunması için hane başına yapılan desteğin 700 avro olacağı açıklandı. Almanya’da faturalara yansıtılan yenilenebilir enerji desteği vergisinin yüzde 43 oranında indirilmesi kararlaştırıldı.