Enerji zamları yurttaşı canından bezdirirken elektrik dağıtım şirketleri ile ilgili TEDAŞ’ın verileri, sorunların boyutunu gözler önüne serdi. Şirketler ile ilgili TEDAŞ’a yapılan şikâyetler, 2014 yılına oranla yüzde 221 arttı.

Enerji şirketlerine şikâyet yağmuru!
Fotoğraf: DHA

Mustafa BİLDİRCİN

Elektrik dağıtımının 2013 yılında 21 bölgeye bölünerek özelleştirilmesi, biriken borçları ve altyapı eksikliklerini beraberinde getirdi. Yurttaşların dağıtım şirketlerine ödediği bedel giderek artarken altyapı eksiklikleri, elektrik kesintilerinin olağan hale gelmesine neden oldu. TEDAŞ’ın önceki gün paylaştığı 2021 yılına yönelik veriler de elektrik enerjisi alanında yaşanan sorunları gün yüzüne çıkardı. Yurttaşların yaşadığı sorunlar, şikâyet olup TEDAŞ’ın üzerine yağdı.

KURUMA ŞİKÂYET YAĞDI

TEDAŞ’ın verilerine göre, 2021 yılında kuruma toplam 40 bin 581 şikâyet başvurusu yapıldı. Başvuruların 19 bin 291’ini, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) aracılığı ile yapılan şikâyetler oluşturdu. Şikâyetler en çok 34 bin 928 başvuru sayısı ise “Genel Aydınlatma” adı altında sınıflandırıldı.

Gerekli altyapı ve üstyapı yatırımlarını yapmadıkları gerekçesiyle eleştirilen elektrik dağıtım şirketi, bu konuda da şikâyete konu oldu. Buna göre, yurttaşlar 2021 yılında TEDAŞ’a, “Yatırım Şikâyeti” adı altında toplam 3 bin 179 kere başvurdu. Elektrik kesintileri, fatura şikâyetleri, kurumsal sorunlar ve kaçak elektrik konulu şikâyetlerin toplam sayısı ise kayıtlara 2 bin 474 olarak geçti.

KATLANARAK ARTTI

Elektrik alanında yaşanan sorunlara yönelik TEDAŞ’a yapılan şikâyetlerin sayısında yıllara göre yaşanan artış da dikkat çekti. Kayıtların tutulmaya başladığı 2017 yılında 12 bin 614 adet 2020 yılında ise 33 bin 338 adet şikâyet alan idarenin 2021 yılında aldığı şikâyetlerin sayısı 40 bin 581’e fırladı.

enerji-sirketlerine-sikayet-yagmuru-1023845-1.

ASTRONOMİK KÂR ELDE ETTİLER

EPDK’nin elektrik dağıtım şirketlerine yönelik, “Astronomik düzeyde kâr elde edilmesi kesinlikle söz konusu olamaz” açıklamasına karşın geçen yılın dokuz ayında 1,5 milyar TL kâr elde edildi. Toroslar Elektrik Dağıtım’ın Ocak-Eylül 2021 dönemindeki net kârı 620 milyon TL olurken Başkent Elektrik Dağıtım’ın dönem kârı 409 milyon TL oldu. Enerjisa İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Perakende Satış Şirketi ise dönem kârını 262 milyon 743 bin TL olarak açıkladı. Bunların yanısıra, ülkenin elektrik dağıtım haritasını 21’e bölen şirketlerin sahipleri de dikkat çekiyor. Kamuoyunun yakından tanıdığı Cengiz ve Kolin, “CK Akdeniz Elektrik” adı altında Antalya, Burdur ve Isparta kentlerinde hizmet verirken öne çıkan diğer bazı elektrik dağıtım şirketleri ve elektrik dağıtımından sorumlu olduğu kentler şöyle:

•Cengiz-Limak-Kolin: Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Sivas, Tokat, Yozgat.
•Çalık Holding: Sinop, Samsun, Amasya, Ordu, Çorum.
•Aksa Enerji: Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Artvin.