Alman ucuzluk marketinde satılan ‘Türkiye tatili’nin yankıları sürerken iktidar sözcüleri, şimdiden enerji turizmi reklamlarına başladı. Ancak tablo iç açıcı değil. Cari açık neredeyse 35 milyar dolarlık turizm geliri hedefi kadar.

Enerji turizmi tahribatı örtmez
Fotoğraf: AA

Ekonomi Servisi

Ukrayna’yı işgali sonrası Batı’nın yaptırım kıskacındaki Rusya’nın Avrupa’ya vanaları kapatmasıyla başlayan enerji krizi derinleşiyor. Rus enerji devi Gazprom’un Kuzey Akım 1’i süresiz kapatmasıyla yeni bir boyut kazanan kriz, Avrupa ülkelerine şimdiden pahalıya patladı. Kimi Avrupa ülkesi ekonomik tahribatı en aza indirmek için çeşitli adımlar atarken Moskova’nın gazı tamamen kesmesi nedeniyle Almanya’da resesyonun önlenemeyeceği dillendiriliyor. Enerji fiyatlarındaki aşırı artış, tüketicilerin faturalarını bu kış ciddi oranda yükseltecek. Bu tablo karşısında Avrupalılar için kış turizminin bu sene daha ‘canlı ve uzun’ geçeceği tahmin ediliyor.

Sezon neredeyse bitse de turizmin gelirlerinden umutlu olan iktidar, şimdiden kollarını sıvadı, ‘kış turizmi’ hayalleri kurulmaya başladı. Almanya'nın bir ucuzluk marketinde satılan ‘Türkiye tatili' sonrası konu bir süredir ülke kamuoyunun da gündeminde.

Almanya Seyahat Acentaları Birliği'nin (DRV) DW Türkçe'ye verdiği bilgiye göre, söz konusu tatiller yıllardır küçük bir grubun ilgi gösterdiği bir seyahat türü. Kış aylarının geçirildiği söz konusu tatillerde önde gelen rota Türkiye, Tunus, Mısır, Kanarya Adaları ve Tayland gibi ülkeler... Söz konusu habere göre, Almanya'dan çok sayıda kişinin enerji tasarrufu için Türkiye gibi ülkeleri tercih edip etmeyeceğine şimdilik şüpheli bakılıyor.

KIŞ TURİZMİ REKLAMLARI BAŞLADI

Fakat Almanya’daki ucuz tatil kampanyası ile Erdoğan’ın Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu üyesi Yiğit Bulut’un geçen günlerde konuya dair attığı twit, kış turizmi reklamlarıyla daha çok karşılaşılacağının göstergesi. Bulut, şöyle yazmıştı: “İlahi Adalet! Gazı kesilen AB vatandaşlarından en az 1 milyonu bu kışı Türkiye’de geçirmek için harekete geçti. İstanbul, İzmir, Antalya ve birçok ilde oteller kışı dolu geçireceği gibi ev alım ve kiralama için harekete geçtiler! Malınızı ucuza kaptırmayın. Muhtaçlar! İlahi adalet!”

6 AYLIK AÇIK, TURİZM HEDEFİ KADAR

Ülke ekonomisindeki kötü gidişat tam gaz sürerken turizm gelirlerinin ne kadar etkisi olacağı ise merak konusu. Turizm sezonunda dahi cari açık rekor düzeye ulaşmış durumda. Türkiye Ekonomi Modeli adı altında “TL değer kaybedince, rekabet gücü kazanacak ve bu yolla ihracat artacak, kur yükseldiği için ithalat da düşecek” beklentisi hâlâ daha gerçekleşmedi. Sadece ilk 6 ayda cari açık 32 milyar dolara ulaşarak son 15 ayın en yüksek seviyesini kaydetmiş oldu.

enerji-turizmi-tahribati-ortmez-1061317-1.

Ağustos sonunda 8 aylık dış ticaret açığı 73,4 milyar dolara ulaştı.

Son açıklanan Orta Vadeli Program’da dış ticaret açığının yılsonunda 105 milyara ulaşması tahmin ediliyor. Ayrıca geçen yıl 51 milyar dolar olan enerji ithalatının faturasının bu yıl 103 milyarı aşması bekleniyor.

Yılsonu için 35 milyar dolarlık turizm geliri hedefi, neredeyse 6 aylık cari açığa denk geliyor. Ocak-Haziran döneminde elde edilen turizm geliri ise 14,2 milyar dolar düzeyinde.

Her ne kadar turizm gelirleri dolar olarak ifade ediliyor olsa da en önemli pazar olan Avrupa Birliği bölgesine turizm acenteleri avro olarak fiyat veriyor. Turizm gelirinin önemli bir kısmını avro oluşturuyor. Dolayısıyla, son günlerde bozulan avro/dolar dengesi turizm gelirlerini de etkiliyor. Avronun değer kaybetmesi, turizm gelirinin dolar karşılığının da azalmasına neden oluyor.