Bakanlık, veri cambazlığı ile elektrik kesintisini daha az gösterecek verileri paylaştı. Akın, “Kesinti sayısı gizlenerek kamuoyu yanlış yönlendiriliyor” dedi.

Enerji yoksulluğunda veri cambazlığı yolu
Fotoğraf: DHA

BirGün/ANKARA

Art arda yapılan yüksek zamlar vatandaşların derin bir enerji yoksulluğu yaşamasına neden oluyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) aracılığı ile elektrik ve doğalgazı kesilen abone sayısını ve kaçar kez kesildiğini sordu. Ancak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, "veri cambazlığı" ile talep edilen bilgi yerine kesintiyi daha az gösterecek verileri paylaştı.

CHP’li Akın, CİMER üzerinden yaptığı başvuru ile 2022 yılında yedi ay içerisindeki elektrik ve doğalgaz kesinti sayısını sordu. Bu soruyu yanıtlamayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yedi ayın sonundaki toplam elektrik ve doğalgazı kesik abone sayısını açıkladı. Bakanlık, bu durumdaki abone sayısının 279 bin olduğunu kaydetti. Sorularının çarpıtılarak yanıtlandığını bildiren Akın, “Talep ettiğimiz bilgi, elektrik ya da doğalgazı kesik olan abone sayısı değil, kaç aboneye her ay, ayrı ayrı belirtilmek üzere kesinti uygulandığıdır. Bakanlık, enerjisi kesik olan abone sayısını açıklayıp, her ay yaşanan kesintileri gizlemeye çalışmaktadır. Bu hesaba göre altı ay boyunca enerji kesintisi yaşayan ancak yedinci ay faturasını ödeyebilen haneler, istatistikler içerisine dahil edilmemiştir” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın kesinti sayısını gizleyerek kamuoyunu yanlış yönlendirmeye çalıştığını kaydeden CHP’li Akın, şunları dile getirdi:

“Yıl içerisinde faturasını ödeyemediği için kesinti yaşayan bütün vatandaşlarımızın bu veriler içerisinde yer alması gerekiyor. Enerjide yaşanan derin buhranın üstünü örtmek için iktidar partisinin bu oyunu zaten sözcülerinin son dönemde açıkladığı verilerle de örtüşmüyor. Bugün milyonlarca aile faturalarını ödeyemiyor. 5 milyon ailenin elektrik ve doğalgaz borçlarından kaynaklı icra takibinin sıfırlanmasını içeren yasal düzenleme ve 3 milyon aboneye elektrik desteği verilmesi, ülkemizde enerji faturasını ödemekte zorlananların sayısının neredeyse 10 milyona yaklaştığını gösteriyor.”

MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

CİMER üzerinden talep ettiği yanıtları alamayan Akın, TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesiyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’den gerçek sayıyı açıklamasını istedi.