Hollanda gol krallığı yarışının zirvesinde Türkiye’den bir oyuncu var. 19 yaşındaki Enes Ünal, sonunda kendisinden beklenenleri yavaş yavaş gerçekleştirmeye başladı

Enes Ünal Hollanda’yı sallıyor

Temmuz 2015’te Bursaspor’dan Manchester City’e transfer olduktan 20 gün sonra Belçika Ligi takımlarından Genk’e kiralandı 18 yaşındaki Enes. Belçika’daki macerası çok parlak geçmedi itiraf etmek gerekirse. Teknik direktör Peter Maes için Enes bir rotasyon oyuncusuydu ve bunun sonucu olarak da sadece 3 maçta ilk 11’de başladı. Zaten Igor Camargo’nun varlığı ve Maes’in onu tek forvet olarak kullandığı dizilişte de kendisine yer bulması çok zor olacaktı. Hal böyle olunca orijinalinde 2 yıl olan kiralama anlaşması ocak ayında iptal edildi ve 2 gün sonra sezonu bitirmek için Hollanda 2. Ligi’ndeki NAC Breda’ya kiralandı. Nisan ayında Telstar’a karşı yaptığı hat-trick de dahil olmak üzere çıktığı 11 maçta 8 gol atarak dikkatleri üzerine çekti. Sezon sonu Manchester kentine döndüğünde Hollanda’nın Enschede şehrinde Enes’in kariyerine doğrudan etki edecek hadiseler meydana geldi peşi sıra. Forvet hattı için devre arasında kiralanan iki oyuncu Polonyalı Oskar Zawada tek bir gol atamadan Zakaria El Azzouzi de 4 gol kaydetmiş olarak kulüpleri Wolfsburg ile Ajax’a döndüler. Bunların yerine Rene Hake’nin elbette yeni bir forvet bulması gerekiyordu, ancak kulübün başında daha büyük bir bela vardı. Muhtemel iflas ve hatta kulübün kapanması.

City’den kiralık geldi
FC Twente’nin özellikle son 5 yılda futbolcu menajerlerinin oyuncağı haline gelmiş bir kulüp olduğunun ortaya çıkışı 2016 yılının başlarındaydı, ama her geçen ay, kulübün maddi durumunun tahmin edilenden daha kötü olduğu anlaşılıyordu, sonunda Hollanda Futbol Federasyonu Twente’nin Eredivisie’de mücadele etme lisansını iptal etti. Bu, sıkıntılı mali durum sırasında destek anlaşmalarına imza atan sponsorların da çekilmesi anlamına geliyordu ki kulüp yöneticileri böyle bir durumda amatör lige geri dönüşün tek çare olacağını söylüyorlardı. Nasıl olduysa spor yüksek mahkemesi kararı bozdu ve Twente sezonun başlamasına 1 ay kala Eredivisie’de mücadele etme hakkını kazandı. Temmuz ayının başında, rafa kaldırılmış yeni sezon planları tekrar raftan indirildi ve bu sürecin bir parçası olarak Enes Ünal, 1 yıllığına Manchester City’den kiralandı.

Taraftarlar da sevdi
Geride kalan 6 haftada 5 golün altına imza attı Enes. Bu 5 golü 2 maçta kaydetti, 3’ü Groningen’e, 2’si ADO Den Haag’a olmak üzere. 3’ü ilk 11 olmak üzere 4 kez kırmızı-beyazlı takımın formasını giydi ve bu üretkenliği sayesinde kulüp tarihinde sadece tek bir futbolcuya nasip olmuş bir başarıyı yakaladı. Eredivisie’de gol krallığı yaşamış, 1971 yılında Ajax ile Avrupa şampiyonluğunu tatmış Dick van Dijk 1967’de transfer olduğu Twente’deki ilk 4 maçında 5 golün altına imza atmıştı. Neredeyse yarım asır sonra onun bu unvanına ortak oldu Enes. Tabii, onun başarısını rakamlardan çok ülkede yarattığı etkiye bakarak da anlamak mümkün. Bu ayın başında, yılan hikayesine dönen bir transfer macerasının sonunda Twente’den Ajax’a transfer olan Hakim Ziyech’in arkasında büyük bir boşluk yaratacağı muhakkaktı, onun yokluğundaki ilk maçta da Heerenveen’e deplasmanda 3-1 mağlup oldular. Fakat Enes bu maçta sakatlığı sebebiyle forma giyemedi. Geçen cumartesi, o takıma döndükten sonra ADO’yu 4-1 mağlup etmeleri üzerine sosyal medyada birçok taraftar “Enes varken Ziyech’e neden ihtiyacımız olsun ki”, ya da “Ajax yanlış Twenteli’yi transfer etti” şeklinde mesajlarla ondan duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Basın ve yorumcular da ona övgüler yağdırıyorlar, zira son yıllarda iki ülke arasında yapılan transferlerin yönü hep Hollanda’dan Türkiye’ye olduğundan, ters yöndeki bir hamlenin (her ne kadar Manchester City üzerinden olsa da) bu derece olumlu sonuç vermesi onları da etkilemiş görünüyor. Bu süreç şu aşamada Enes’e de oldukça yaradı diyebiliriz, zira ADO’ya attığı ilk gol bir frikik sonucunda geldi ve eğer Ziyech Twente’de halen oynuyor olsaydı,muhtemelen o vuruşu Enes değil Faslı oyuncu kullanacaktı. Bu sorumluluk değişimi Hollandalı gazeteciler tarafından Enes’e soruldu ve o da beklenildiği gibi hafif politik, hafif mütevazi bir cevap verdi, ancak herkes sorumluluğunun ve ona bağlanan umutların arttığının bilincinde. Elbette henüz 19 yaşındaki bir oyuncu için taşıması zor bir yük olabilir, ama bu yükü futbolcu eğitimine oldukça önem veren bir ülkede, kapısına kilit vurmaktan dönmüş ve varolma mücadelesi veren bir kulüpte taşıyorsanız işiniz biraz daha kolay olabiliyor, hatta şartlar sizin kariyerinize önemli bir katkı da yapabiliyor.

Enes bu akşam Twente’nin kendi evine FC Utrecht’le oynayacağı Hollanda Kupası 1. Tur maçında sahada olacak.