Merkez Bankası’nın yüzde 5, OVP’nin ise yüzde 9,8 olarak belirlediği 2022 enflasyon hedefi/tahmini, Bakan Nebati’nin açıklamasında çok yukarı çıktı. Nebati, hedeflerinin enflasyonu 2022’nin sonunda yüzde 30’un altında tutmak olduğunu söyledi.

Enflasyon hedefi MB'de yüzde 5, OVP’de yüzde 9,8’di: Nebati, yüzde 30-40’lardan bahsetti!

EKONOMİ SERVİSİ

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2022’ye ilişkin iktidarın açıkladığı enflasyon hedeflerinin çok üzerinde oranlardan bahsetti. Enflasyonun bir süre yüzde 40’lar civarında olacağını söyleyen Nebati, “Yıl sonunda baz etkisiyle yüzde 30’ların altına indirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de 2021 yılı enflasyonu, resmi tahminlerin çok üzerinde bir oranla, yüzde 36 olarak gerçekleşmişti. Uzmanların Türkiye enflasyonuna ilişkin 2022 tahminleri yüzde 40’lar civarında.

Merkez Bankası’nın Aralık ayı sonunda açıkladığı 2022 enflasyon hedefi ise yüzde 5. Ancak bundan önce, Eylül ayında açıklanan orta vadeli planda (OVP) 2022 enflasyon hedefi yüzde 9,8 olarak açıklandı. OVP’de 2021 enflasyon tahmini de yüzde 16,2’ydi ama gerçekleşen oran yüzde 36 oldu.

enflasyon-hedefi-mb-de-yuzde-5-ovp-de-yuzde-9-8-di-nebati-yuzde-30-40-lardan-bahsetti-973238-1.

Türkiye gazetesine konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, tüm bu resmi tahmin ve hedefleri yerle bir eden açıklamalarda bulundu.

Nebati, "Hedefimiz enflasyonu aşağı çekmek. Bir süre yüzde 40’lar civarında olacak. Yaz aylarında bir miktar düşme olacak. Yıl sonunda baz etkisiyle yüzde 30’ların altına indirmeyi hedefliyoruz. Doğrudan yabancı yatırımların önümüzdeki dönemde artmasını bekliyoruz. Türkiye yönelik bir ilgi olduğunu görüyoruz. Bunun istihdama da katkısı olacak. Yakın tarihte yurt dışına bazı ziyaretlerimiz olacak. Yatırımcılarla görüşeceğiz" dedi.

Nebati ayrıca, “Önümüzdeki süreçte, kamu bankalarının sermayelerine hazineden transfer yapılacak. Kaynak aktarımı ile kamu bankalarının kredi imkânları genişleyecek. Kamu gelirlerine dayalı ve altına dayalı sertifika çıkarılacak. BOTAŞ gibi KİT’lerin gelirlerine dayalı hisse senedi çıkarılacak. Merkez Bankası aracılığıyla uzun vadeli repo uygulaması gündemde. Bu uygulamalarla tasarrufların artırılmasını ve Türk lirasının cazip hâle getirilmesi hedefliyoruz. Sermaye piyasalarının büyütülmesi için vergisel iyileştirmeler olabilecek. Bankaların sanayicilere daha fazla kredi açması açısından adımlar olacak” açıklaması yaptı.