Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı daha önce 800 TL olarak belirlediği rayiç bedelleri 3 bin TL’ye yükseltti. Sarnıçlı yurttaşlar, “2 ayda ne değişti de rayiçler yüzde 300 arttı” diyerek ‘sessiz eylem’ yaptı.

Enflasyon rayiç bedellere yansıdı

Gonca YILDIZ

Bulgaristan başta olmak üzere Balkan ülkelerinden ve Anadolu’nun birçok kentinden göç eden yurttaşların yaşadığı Sarnıç bölgesindeki tapu sorunu, 40 yılı aşkın süredir devam ediyor. Bölgedeki 638 parseli rezerv alan ilan ederek metrekare ücreti olarak ortalama 800 TL ücret belirleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, nisan ayında yurttaşlara gönderdiği yeni tebligatlarda 3 bin TL’ye yaklaşan rayiç bedeller istedi.

İki ay önce 800 TL olan rayiç bedellerin bugün 3 kat artarak 3 bin liraya yaklaşmasına isyan eden Sarnıçlı yurttaşlar, Cumhuriyet Meydanı’nda sessiz eylem yaparak tepkilerini ortaya koydu. Oturma eylemi yapan yurttaşlar, yetkililere seslenerek yüzde 300 artan fiyatların bütçelerini aştığını, rayiç bedellerin eski seviyeye geri çekilmesini talep etti.

Sarnıçta ikamet ettiğini ve 30 yıldır bu tapu sorunuyla ilgili çözüm aradıklarını belirten yurttaşlardan İhsan Sarıçiçek, “Son 2-3 yıl içerisinde tapular artık belli bir fiyatlandırma yapılarak satışlara başlanıldı ve en son 2 yan sokağımızdaki komşularımız metrekaresinin 850 TL’den ödeme yaparak tapularını almaya başladı. Artık sıra bize gelmesini beklerken bayram öncesi tebligat aldık ve metrekaresini 850 TL’den beklediğimiz ücretler 2 bin 800 TL hatta 3 bin TL civarında geldi. İnsanlar ödeyemeyecekleri borçla karşılaştıkları için haliyle ne yapacaklarını bilemedi ve çözüm aramaya başladılar. Bu konuda belediye başkanıyla görüşme yapıldı. En azından destek arayışına girdik. Bununla ilgili insanlar haliyle soruyor, ne oldu da fiyatlar 800 TL’den 2 bin 800 TL’lere çıktı? Burada insanlara kolaylık mı sağlamak istiyorlar yoksa rant peşindeler mi? Bunun sorgulanmasını istiyoruz. Enflasyon yüzde 69’larda açıklanmasına rağmen nasıl oluyor yüzde 300 zam yapılıyor. Bu konuda çözüm bulunmalı” dedi.

Bir başka yurttaş ise, “Sarnıç’ta doğdum ve büyüdüm. 40 yıldır tapu için mücadele ediyorum. 3 ay önce 800 TL olan fiyat bize 2 bin 500 TL olarak geldi. Yaklaşık 800 bin TL ödemem gerekiyor. 3 ay içinde ne değişti? Bizim arsalarımızdan petrol mü çıktı? Bu parayı ödeme gücümüz ve durumumuz yok. TOKİ satın alacaksa bize ne olacak? Burası kıymetlendiyse bizim hiç hakkımız yok mu? Burayı biz inşa ettik, esnaflık yaptık hiçbir hakkımız yok mu? Hiç olmazsa bize 3 ay önce gönderdikleri fiyatları söylesinler biz de ödeyelim” diye konuştu.

‘İKİ AYDA NE DEĞİŞTİ DE ÜÇ KAT BİRDEN ARTTI’

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda da şunları söyledi: “Verdiğimiz mücadele sonucunda 638 parsel rezerv alan ilan edilmiş ve ortalama 800 TL civarında rayiç bedel belirlenmişti. Ama bugün geldiğimiz noktada, iki ay önce metrekaresi 700-800 TL’ye satılan yerler için şimdi 3 bin TL’ye yaklaşan ücretler talep ediliyor. 700-800 TL’yi ödemekte bile zorluk yaşayan yurttaşlarımızın, bu rakamları ödeme imkânları yok. İki ayda ne değişti de bu rakamlar 3 kat yükseldi. Bu sorunu çözecek olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı. Bu arazileri TOKİ’ye devrediyorlarsa TOKİ’de bu arazileri uygun fiyatlarla satmalı. Çevre Şehircilik İzmir İl Müdürü Ömer Albayrak yaptığı açıklamada fiyatların güncellendiğini söylüyor. Evet, fiyatları güncelleyin ama iki ay önce 800 lira olan bedel bugün nasıl 2 bin 800 lira oluyor. İki ay içerisinde 3 kat artış nasıl bir güncellemedir. TOKİ buradan elde ettiği gelirle başka yerde yapacağı yatırımların finansmanını sağlayacak. Sorun çözülene kadar mücadelemiz devam edecek.”