Yazın düşen enflasyon, bu yıl hız kesmeden devam ediyor. İTO’ya göre temmuzda fiyatlardaki aylık artış yüzde 1,52. Bu oranın TÜİK verilerine yansıması halinde yıllık tüketici enflasyonu yüzde 18,6 olacak.

Enflasyon yaz tatili yapmıyor

EKONOMİ SERVİSİ

Halk, enflasyonla mücadele ediyor ama hükümet sorunu izlemekle yetiniyor. Enflasyonun altında yatan nedenlere ilişkin önlem alma yeteneği kalmayan iktidar, enflasyonun yarattığı yoksulluğu halkın sırtına yüklüyor.

En son haziran ayı tüketici enflasyonu yüzde 17,53 olarak açıklanmıştı. Temmuz ayı tüketici enflasyonu ise yarın açıklanacak. Ancak TÜİK’in açıkladığı tüketici enflasyonunun en önemli öncü göstergesi dün yayımlandı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) temmuz ayında İstanbul’da gerçekleşen tüketici enflasyonunu açıkladı. Buna göre temmuz 2021 itibarıyla İstanbul'da perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme indeksi aylık yüzde 1,52 artış kaydetti. Söz konusu verilere yıllık bazda bakıldığında ise artış oranı perakende fiyatlarda yüzde 17,38 olarak gerçekleşti.

İTO’nun açıkladığı enflasyon oranları hemen hemen aynı düzeydeki oranlar TÜİK tarafından da açıklanıyor. Bu nedenle İTO’nun enflasyon verileri TÜİK’in öncü göstergesi niteliğinde. İTO’nun açıkladığı yüzde 1,52’lik aylık artışa benzer büyüklükte bir enflasyonun TÜİK tarafından açıklanması halinde temmuz ayı yıllık enflasyonu yüzde 18,62’ye yükselecek. Yüzde 1,52’lik aylık enflasyon açıklanırsa bu oran 2003’ten bu yana ölçülen en yüksek temmuz ayı enflasyonu olacak. Normal şartlar altında yaz aylarının etkisiyle özellikle gıda ürünlerindeki ucuzlama sayesinde yaz aylarında düşen enflasyon temmuz ayında rekor seviyede yükselmeye devam ediyor. Yaz bittiğinde mevsim etkileriyle yaşanacak olan enflasyonun ise yüzde 20’nin üzerine çıkması bekleniyor.

Gıdada tehlikeli artış

Normal şartlar altında yaz aylarında düşmesi ya da yükselmemesi beklenen en önemli kalem gıda. Buna karşılık İTO’nun aylık enflasyon verilerine göre gıdada aylık fiyat artışı yüzde 1,11 olmuş durumda. Aynı artışın TÜİK’in verilerine yansıması halinde gıda enflasyonu yıllık yüzde 22,9’a çıkıyor. TÜİK’in haziran ayında açıkladığı gıda enflasyonu oranı yüzde 19,99’du.

***

Yaz mevsimi bile gıda enflasyonunu durduramadı

İTO’nun açıkladığı verilere göre sektörel bazda fiyat artışlarında ise gıda fiyatlarındaki artış dikkat çekiyor. Ürün gruplarına göre aylık fiyat artışları şu şekilde;

Kültür, eğitim, eğlence: yüzde 1,11
Ulaştırma ve haberleşme: yüzde 0,04
Ev eşyaları: yüzde 1,26
Konut: yüzde 4,67
Sağlık ve kişisel bakım: yüzde 0,37
Gıda: yüzde 1,15