6 milyon kamu emekçisi ve emeklisi TÜİK enflasyonu üzerinden temmuzda zam alacak. Açıklanan verilere ise tepki var. KESK’e göre enflasyon yüzde 130. KESK zammın yoksulluk sınırı üzerinde olmasını istiyor.

Enflasyon zammı yapılmadan eridi
Fotoğraf: KESK

Rıfat KIRCI

Enflasyonun hızlı yükselişiyle alım gücü günden güne eriyor. Milyonlarca ücretli çalışan ise maaşlarına kaybı karşılayacak oranda zam bekliyor. Temmuz ayında 6 milyon kamu emekçisi ve emeklisinin maaşlarına 6 aylık enflasyon oranında zam yansıtılacak. Ancak emekçiler Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilerin gerçek hayatla örtüşmediğini, enflasyonu daha yakıcı hissettiklerini belirtiyor.

DİKKATLER HAZİRAN AYINDA

Temmuz ayında kamu emekçilerinin ve emeklilerinin ücretine yansıtılacak enflasyon farkı şu anda yüzde 35,64. Bu rakama haziran ayı enflasyonu ve geçen yıl ağustos ayında imzalanan toplu sözleşme gereğince yüzde 7’lik bir oran eklenecek. Ücretlere yapılacak zam oranı şu anda yüzde 42,64’ü bulmuş durumda.

TÜİK tüketici enflasyonunu 12 ana harcama grubuna göre hazırlıyor. Bu harcama grupları arasında eğlence, sağlık ve giyimin yanı sıra ulaştırma ve gıda da bulunuyor. Milyonlarca ücretli çalışanın en büyük gider kalemini ise gıda ve ulaştırma oluşturuyor. Aralık ayından bu yana ise en yüksek enflasyon bu harcama gruplarında gerçekleşti. TÜİK verilerine göre ulaştırmada enflasyon aralık ayından mayıs ayına kadar yüzde 53,96 artarak yüzde 107’ye yükseldi. Gıdada ise enflasyon aralık ayından mayıs ayına kadar yüzde 47,83 artarak yüzde 91,63’a yükseldi.

YOKSULLUK SINIRI VURGUSU

Çalışma Bakanlığı verilerine göre 132 bin 225 kamu emekçisini temsil eden Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) TÜİK rakamlarına tepki gösteriyor. KESK Araştırma Merkezi (KESK-AR) enflasyonun yüzde 130 olduğunu belirtiyor. KESK-AR son 1 yılda beyaz peynirde yüzde 134, siyah zeytinde yüzde 125, kırmızı ette yüzde 126, makarnada ise yüzde 114 enflasyon gerçekleştiğini belirtiyor. Ayrıca enerji ürünlerine ilişkin de enflasyon hesaplaması yapan KESK-AR benzinin 1 yılda yüzde 240, doğalgazın yüzde 145, elektriğin ise yüzde 82 arttığını belirtiyor.

KESK-AR dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 6 bin 74 lira, yoksulluk sınırının ise 19 bin 785 liraya yükseldiğini belirtiyor. Araştırma biriminin verilerini kaynak alan KESK ise kamu emekçilerinin en düşük ücretinin yoksulluk sınırı seviyesine çekilmesi gerektiğini vurguluyor.

KESK’in ücretlere dair yaptığı hatırlatma ise şu şekilde:

Bugün itibari ile ortalama 4 bin 674 lira olan ortalama kamu emeklisi maaşı çoktan açlık sınırı altında kaldı.

6 milyon kamu emekçisi ve emeklisi yıla sadece yüzde 7,5 maaş artışı ile başladı. Beş aylık resmi enflasyon yüzde 35,64 olsa da halkın aynı dönemde yaşadığı pahalılık en az yüzde 70.

ÖTV VE KDV SIFIRLANSIN

Alım gücündeki kayba dikkat çeken KESK’in talepleri şöyle:

Eşi çalışmayan, iki çocuklu, en düşük maaşı alan kamu emekçisinin geliri maaşının yansı sıra eş ve çocuk yardımı, kira yardımı, ulaşım yardımı, yiyecek yardımı, ikramiye, yakacak yardımı gibi kalemlerde artışlarla bugün 19 bin 785 lira olan yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır.

Tüm tüketim maddelerine yapılan zamlar geri alınmalı, KDV tamamen kaldırılmalıdır.

Tükettiğimiz her şeye zam olarak yansıyan akaryakıt ürünlerinde ÖTV ve KDV sıfırlanmalıdır.

Beşli çeteye, yandaşlara aktarmanın aracı olan Kamu Özel İş Birliği Projeleri, Döviz Garantili İhaleler sonlandırılmalıdır.

RAKAMLAR GERÇEKÇİ DEĞİL

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik TÜİK rakamlarının, temmuz ayında yapılacak zam nedeniyle bir aldatmaca olduğunu belirtti. Bozgeyik şöyle konuştu: “Resmi enflasyon verilerine baktığımızda TÜİK’in iktidar aparatı haline geldiğini gördük. Gerçek enflasyonun çok altında. Özellikle gıda ve ulaştırma enflasyonları dikkat çekici. 6 milyon kamu emekçisi ve emeklisine düşük zam vermek için enflasyon farkı düşük tutuluyor. Sadece iktidarın değil Memur-Sen’in de baskısı var. Ücretlere her ay enflasyon oranında zam getirilmesi anlamına gelen eşel mobil sistemini öneriyorlar. TÜİK’in açıkladığı mevcut rakamlarla biz eşel mobil sistemini reddediyoruz.”

ÜCRETLERE ACİL İYİLEŞTİRME

KESK’e bağlı Haber-Sen Genel Sekreteri İbrahim Damatoğlu da açıklanan rakamlara tepki gösterdi. Damatoğlu, TÜİK’in enflasyon hesaplamada kullandığı ürün sepetini de açıklamadığına dikkat çekerek şunları söyledi: “TÜİK’in aklımızla dalga geçen enflasyon oranını kabul etmiyoruz. Şaka gibi bir oran açıklıyorlar ve ürün bazlı sepet bilgisi de verilmiyor. Siyasi iktidarın kapı kulu haline gelen TÜİK’in verilerine göre bile resmi enflasyon son 25 yılın rekoru olmuştur.” Haber-Sen’in faaliyet gösterdiği işkolu arasında bulunan PTT emekçilerinin durumuna da değinen Damatoğlu “Biran önce PTT’de her kademede çalışan emekçilerin ücretlerinde kayda değer bir iyileştirme yapılmalı, tüm çalışanlara yoksulluk sınırının üstünde maaş verilmelidir. Şu günlerde görüşülmeye başlanan PTT promosyon ödemelerinin de, bu kapsamda adil ve hakkaniyetli olarak gerçek rakamlar üzerinden ödenmesini de talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.