Yıllık enflasyon oranı 4 aydır artıyor. Ekimde baz etkisiyle yüzde 8,5’e düşen enflasyon şubatta yüzde 12,4’e yükseldi. Zam şampiyonu kabak olurken fiyatı en çok artan 10 ürünün 9’unun gıda ürünü olması dikkat çekti

Enflasyonda yükseliş dördüncü  ayında

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayına ilişkin enflasyon verilerini yayımladı. Enflasyon gerek kış aylarının gelmesi, gerek faizlerin düşmesi, gerekse dolar kurundaki yukarı yönlü hareket nedeniyle düşmüyor. Ocak ayında yüzde 12,15 olan yıllık enflasyon şubat ayında yüzde 12,37 oldu. 12 aylık ortalamalara göre ise fiyatlar yüzde 13,94 oranında artış gösterdi.

100 LİRA 2 YILDA 74 LİRA OLDU

Türkiye son yıllarda yüksek oranlı enflasyonla mücadele ediyor. Özellikle 2018’de yaşanan kur şoku ekonomik dengeleri alt üst etti. 2018 başında 100 liranın değeri bugün 73 lira 80 kuruşa kadar düştü. Dolar kurunda yaşanan yukarı yönlü hareket yüzünden gelecek dönemde enflasyonun daha da artacağı düşünülüyor.

HALKIN SEPETİ HER GÜN ERİYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, dün yaptığı açıklamada“Tek adam rejimine geçildikten sonra enflasyon art arda rekor kırmaya başladı” dedi.

Erdoğdu yaptığı değerlendirmede gerçekleşen enflasyonun Merkez Bankası’nın yüzde 5’lik enflasyon hedeflerinin çok uzağında olduğuna dikkat çekti ve şöyle devam etti:

“Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı sistemine geçildikten sonra enflasyon art arda rekorlar kırmaya başladı. Ama sarayın halkın yaşadığı hayat pahalılığından haberi yok. Sayın Cumhurbaşkanı'na sormak lazım: Enflasyona yenik düşmeyen kim kaldı? Faturalar, zamlar, vergiler yüzünden insanlar bırakın ay sonunu, günü nasıl geçireceğini düşünüyor.”

ZAM ŞAMPİYONU KABAK

TÜİK verilerine göre zam şampiyonları listesine gıda ürünleri damga vurdu. Şubat ayının zam şampiyonu ise 1 ayda yüzde 44,09 zamlanan kabak oldu. En çok zamlanan ilk 20 ürünün 15’ini, ilk 10 ürünün ise 9’unu gıda ürünleri oluştururken, zam şampiyonları listesine belediye otobüsü, metro ve vapur ücreti, ilaçlar ve altın mücevher gıda dışından giriş yaptı. Şubat ayı zam şampiyonları şu şekilde;

>> Kabak: yüzde 44,09
>> Sivri biber: yüzde 23,76
>> Vapur ücreti: yüzde 22,12
>> Salatalık: yüzde 20,71
>> Kıvırcık: yüzde 18,67
>> Ispanak: yüzde 17,36
>> Maydonoz: yüzde 16,64
>> Limon: yüzde 15,34
>> Patlıcan: yüzde 12,84
>> Ayva: yüzde 11,91

GIDA VE SAĞLIK ÜRÜNLERİ FİYATLARI ATEŞLEDİ

Enflasyon ekim ayındaki yüzde 8,5’lik seviyesinden sonra 4’üncü ayında da yükseldi. Kış aylarında yaşanan enflasyonun ipini gıda fiyatları çekiyor. Şubat ayı verilerine ve mal gruplarına göre zam şampiyonu gıda ve içecekler grubu. Öte yandan aylık bazda giyim ve ayakkabı grubunda fiyatların düşmesi enflasyonu aşağı yönlü baskıladı. Mal gruplarına göre aylık ve yıllık fiyat değişimi şu şekilde;

enflasyonda-yukselis-dorduncu-ayinda-696155-1.