İktidar ve yandaşları Boğaziçi’ndeki direnişi yalanlarla kriminalize etmeye çalışsa da direniş sürüyor. Akademisyenler kar altındaki protestolarını devam ettirdi, “Vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Engel tanımayan direniş

Haber Merkezi

Boğaziçi Üniversitesi’ne AKP’li Melih Bulu’nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından rektör olarak atanmasına karşı protestolar dondurucu soğuğa rağmen sürüyor. Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri dün de yoğun kar yağışını altında kayyum rektöre sırtını döndü. Karın üzerine ‘istifa’ yazan akademisyenler, kayyum rektör Melih Bulu istifa edene kadar direnişlerini sürdüreceklerini bir kez daha dile getirdi. Ayrıca akademisyenler ve öğrenciler, cuma günü hayatını kaybeden Güvenlik Şefi İsmail Yıldırım’ı da andı.

Özgür ve çağdaş eğitimin önünü açın

Boğaziçi direnişine yurtdışından ve ülkeden destek sürüyor. Norveç’in başkenti Oslo’da yaşayan Boğaziçi Üniversitesi mezunları bir araya gelerek kayyum rektör atamasını protesto etti.

‘Bir grup Darüşşafaka mezunu’ ise Boğaziçi’nde direnen akademisyen ve öğrencilere destek açıklaması yaptı. 320 Darüşşafaka mezununun yaptığı ortak açıklamada, “Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve öğretim üyelerinin bir ayı geçen bir zamandır adil ve hakkaniyetli olmayan ‘kayyum’ rektör atamasını demokratik haklarını kullanarak protesto etmelerini haklı buluyor ve onları destekliyoruz” denildi.

Bu haklı talebin dikkate alınması istenilen açıklamada, “Üniversite kapısına kelepçe takılmasını, farklı kimliklerin hedef gösterilmesini, barışçıl protestolarının şiddet, yalan ve iftiralarla sonlandırılmaya çalışılmasını kabul edilemez buluyor, özgür ve çağdaş eğitimin önüne engel çıkartılmamasını istiyoruz” ifadelerine yer verildi.

Boğaziçi Üniversitesi fizik bölümü öğrencileri, kayyum Rektör Melih Bulu’nun yardımcılığını kabul eden Mehmet Naci İnci’ye yönelik açık mektup yayımladı. Üniversiteyi hedef alan gaspçı ve rantçı politikaya karşı direndiklerini söyleyen öğrenciler mektupta, şunları dile getirdi: “Sizi, liyakatinizi boşa çıkaran kayyum yardımcılığı görevinden istifaya çağırıyoruz.”

***

engel-tanimayan-direnis-842042-1.

Oğlu tutuklanan AKP’li belediye meclis üyesinden istifa

Oğlu, Boğaziçi protestolarında tutuklanan AKP Sarıyer Belediye Meclis Üyesi Gamze Demirtaş meclis üyeliği ve kadın kolları başkanlığından istifa etti. Sarıyer Manşet gazetesinin haberine göre AKP Sarıyer Belediye Meclis Üyesi ve Sarıyer Kadın Kolları Başkanı Gamze Demirtaş, iş yoğunluğu ve sağlık sorunlarını gerekçe gösterdi. Gamze Demirtaş’ın oğlu, Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasına karşı öğrencilerin başlattıkları eylemde tutuklanmıştı.

***

Yine yandaşın hedefinde

Yandaş basın ise Boğaziçi direnişini hedef göstermeye devam ediyor. AKP’ye yakınlığıyla bilinen Sabah, Yeni Şafak ve Takvim gazeteleri yine Boğaziçi’nde direnen öğrencileri hedef aldı.

Sabah gazetesi, 13 kişinin PKK tarafından öldürülmesinin ardından Boğaziçili öğrencilerin eğlence düzenlediğini iddia etti. Haberde, “Türkiye 13 masum insanın terör örgütü PKK tarafından katledilmesine ağlarken Uludağ’a tatile giden Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri parti düzenleyip eğlendi” ifadeleri yer aldı. Takvim gazetesi ise önceki gün yayımlanan haberinde Boğaziçi direnişinin, ‘terör grupları’nın eylemine dönüştüğünü öne sürdü.

Görüntülerde tespit edilen üniversite öğrencisi olduğu belirlenen 15 kişiye, sosyal mesafe kurallarına uymamak suçundan 7 bin 305 TL para cezası uygulandı. Söz konusu etkinliğin Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri tarafından Kış Festivali adıyla her yıl düzenlenen etkinliğin Bursa Valiliği’nden izin alınarak gerçekleştirildiği de belirtildi.

Boğaziçililerin 40 günü aşkın süredir devam eden direnişi üzerine yapılan bu karalama kampanyalarına tepki gecikmedi. Yandaş gazetelerin Boğaziçi direnişini hedef almasına tepki gösteren çok sayıda yurttaş ise “Ucuz provokasyonlara karşı susmuyoruz, kayyumlar gidecek” dedi.