Ülkede yaklaşık 6 milyon engelli yurttaş bulunuyor. Bunların içinde görme engellilerin sayısı 220 bin kişi civarında. Ancak eşit ve erişilebilir kamusal alanların kısıtlı olması, engellilerin fiziksel antrenman yapmasının ve sosyalleşmesinin önündeki en önemli engellerden biri. Engelli ve engelsizlerin bir arada aktivite yapmaları, sosyalleşmeleri için 2011 yılında kurulan Engelsiz Pedal Derneği, ‘tandem bisiklet’ denilen özel bisikletleriyle […]

Engele karşı birlikte pedal çeviriyorlar: Bisikletle kesişen yollar

Ülkede yaklaşık 6 milyon engelli yurttaş bulunuyor. Bunların içinde görme engellilerin sayısı 220 bin kişi civarında. Ancak eşit ve erişilebilir kamusal alanların kısıtlı olması, engellilerin fiziksel antrenman yapmasının ve sosyalleşmesinin önündeki en önemli engellerden biri.

Engelli ve engelsizlerin bir arada aktivite yapmaları, sosyalleşmeleri için 2011 yılında kurulan Engelsiz Pedal Derneği, ‘tandem bisiklet’ denilen özel bisikletleriyle sayısız gezi yapıyor. İki kişilik bisikletlerin ön tarafına derneğin ‘pedal arkadaşı’ dediği gönüllü, arkaya ise engelli biri oturuyor ve eşzamanlı pedal çeviriyorlar.

Her şey çayla başladı

Dernek hem spor yaparak sosyalleşmek isteyen engelli ve engelsiz bireylerin hayatında, kocaman bir fark yarattı. Tanıştıkları bir engelli babasının yardımını karşılıksız bırakmamak için kalkıştıkları serüven, derneğin hayat felsefesi haline geldi.

Dernek sözcüsü Samet Aksuoğlu, derneğin ortaya çıkışını BirGün’e şu sözlerle ifade etti:

“8 sene önce haziran ayında arkadaşlarla birlikte bisikletlerimizle Kilyos sahiline gidiyorduk. Birden yağmur başlayınca bir çaycıya sığındık. Hepimiz öğrenci olduğumuz için çayın parası konusunda pazarlığa tutuştuk. Bu sırada yan masadan bir müşteri, ‘Gençler ben sizin yaşam enerjinizden çok etkilendim’ dedi ve çaylarımızı o ısmarladı, yanımıza oturdu. Bize kızı Ceyda’dan söz etti. Ceyda ortopedik engelli ve hiç dışarı çıkartamıyorlar. Bize Ceyda’yı ziyaret edip edemeyeceğimizi sordu, biz de ederiz dedik ve ayrıldık. Ceyda ile tanışmaya gittiğimizde onun sokaklardaki engeller yüzünden dışarı çıkamadığını gördük. Bende Hollanda’dan gelen kasalı bisiklet vardı. Bu kasalı bisikleti Ceyda’nın içine oturup dolaşabileceği bir makam aracına döndürme fikri doğdu.”

Özel tasarım kasalı bisikletle engelli çocuklara İstanbul’u gezdiren gönüllüler, kendilerine ‘makam şoförü’ ismini vermiş. Aksuoğlu, bisiklet vasıtasıyla, engelleri yüzünden evden çıkamayan ve engelli olmayan insanların yollarını birleştirip bir dostluk süreci başlatmak istediklerini vurguladı.

Hayat tecrübem artıyor

Görme engelli Baran Altun, dernek üyelerinden biri. Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü tam burslu okuyan Altun, bisiklet yolculuğunu anlattı. Sınavlardan sonra en sevdiği şeyin tandem bisikletiyle şehir şehir gezmek olduğunu aktaran Altun, “Yaptığımız etkinliğin en güzel yanı görme engelliler ile görenlerin birlikte hareket etmesi” ifadelerinde bulundu. Güzel dostluklar edindiğinin altını çizen Altun, seyahat boyunca değişik tecrübeler edindiğini dile getirdi. Yurtdışına çıkma fikirlerinin olduğunu belirten Altun, konuşmasını şöyle sonlandırdı:

“Bu turda ilk defa çadır kurdum. Issız patika yollara girdik, doğal güzelliklerle karşılaştık. Seyahatler sayesinde hayat tecrübem artmış oluyor.”