Barınma sorununun yanında beslenme sorunuyla da karşılaşan öğrencilere muhalefet belediyelerinin yapmak istediği yemek yardımları engelleniyor. Fiyatlardaki artış karşısında zorlanan aileler masraflar altında eziliyor.

Engellemedikleri bir yemek kalmıştı
Ege Üniversitesi’nde belediye araçlarına izin verilmedi. (Fotoğraf: Ege Sonsöz)

Kayhan AYHAN

Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre eylülde yıllık enflasyon yüzde 83,45. Enflasyon Araştırma Grubu’ysa (ENAG) 12 aylık enflasyonu yüzde 186,27 olarak açıklamıştı. Enflasyonun rekor kırdığı bu dönemde aileler için çocuklarının okul ihtiyaçları da harcamalarda önemli bir yer tutuyor. Araştırmaya göre her 10 veliden sekizi çocuklarının eğitimine kaynak ayırabilmek için tasarruf yapmak zorunda. İzmir'de ise beslenme sorunuyla karşı karşıya olan öğrencilere İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin dağıtmak istediği yemeğe üniversite izin vermedi. Öğretmenler ise yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek için iş bırakmaya hazırlanıyor.


IPSOS araştırmasına göre; ebeveynlerin yüzde 81’i okul harcamalarının yanı sıra diğer masrafları karşılayabilmek için bazı harcama kalemlerini de kısmaya çalışıyor. Bu kişilerin özellikle sosyal hayata yönelik kalemlerde tasarrufa gittiği görülüyor. Çocuğu okula giden ebeveynlerin yüzde 70’i okul masraflarının bütçelerini çok zorlayacak şekilde arttığını, yüzde 24’ü de ‘biraz’ zorlayacak şekilde arttığını söylüyor. Yani toplamda hemen hemen tüm ebeveynlerin bu seneki okul masrafları karşısında oldukça zorlandığı görülüyor. Okul masrafları karşısında zorlamayan ebeveynlerin oranı ise sadece yüzde 6. Fiyatlardaki artış karşısında zorlanan ebeveynlerin yüzde 67’si okul ile ilgili harcamaları da kısmak zorunda kaldı.

YEMEĞE ENGEL

Bu ekonomik sıkıntılar içerisinde zorlanan öğrencilere yemek dağıtmak isteyen İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ise Katip Çelebi Üniversitesi yönetimi izin vermedi. Kampüse giremeyen belediye görevlileri üniversite kapısı önünde yemek dağıtımını sürdürdü. Yüzlerce metre kuyruk oluşturup yemek alan öğrenciler, kaldırımda yemek yedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Katip Çelebi Üniversitesi'nin "Kampüste öğrencilere ücretsiz yemek dağıtmak için izin almadılar" yönündeki açıklamasına ise belgeyle yanıt verdi. Belediye, paylaştığı belgede 10 Ekim 2022 tarihinde üniversiteden yemek dağıtımı için izin aldığını ifade etti. Yemek araçlarının üniversite kampüsüne gerekçe gösterilmeksizin alınmadığı belirtilen açıklamada, Katip Çelebi Üniversitesi yönetiminin izin talebimizi işleme alarak gerekli kolaylığı sağlaması halinde, öğrencilerimiz geçen yıl olduğu gibi yemek dağıtımlarından daha sağlıklı koşullarda faydalanabilecektir. Konunun farklı alanlara çekilerek gereksiz tartışmalara zemin yaratılmasının tek beklentisi yemek hizmeti olan öğrencilerimiz adına bir fayda sağlamayacağı açıktır" denildi.

EĞİTİMCİLER EYLEMDE

Eğitim Sen de öğretmenlerin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek için tüm eğitim sendikalarını eyleme çağırdı. Öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran, öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmeyen, ve öğretmenler arasındaki ayrımcılığı derinleştiren Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) düzenlemesinden yoğun tepkilere rağmen geri adım atılmadığının belirtildiği açıklamada, "Yıllardır ekonomik, sosyal ve özlük haklarımıza ve geleceğimize yönelik taleplerimiz görmezden gelinmekte, insanca yaşam ve insan onuruna yakışır ücret taleplerimiz yok sayılmaktadır. Öğretmenlerin mesleki birikimini ve niteliğini yok sayan kariyer basamakları uygulamasının öğretmenlik mesleğinin saygınlığını daha da düşürmesine karşı hiçbir eğitim emekçisinin, eğitim alanında örgütlü hiçbir sendikanın sessiz ve tepkisiz kalması beklenemez" denildi.

Eğitim Sen, ortak taleplerine yönelik herhangi bir adım atılmaması halinde, 2 Kasım 2022 tarihinde tüm eğitim çalışanlarının katılımı ile bir günlük iş bırakma eylemi yapılacağını hatırlatarak, tüm sendikalarının İstanbul temsilcilerini, 24 Ekim Pazartesi saat 17.00'de Beyoğlu öğretmen evinde buluşma çağırdı.

Sendikalar ortak taleplerini ise şöyle sıraladı:

"19 Kasım tarihinde gerçekleşecek kariyer sınavının derhal iptal edilmesi, eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi, tüm eğitim çalışanlarının yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışına ilişkin düzenleme yapılması, kamuda mülakat uygulamasına son verilmesi, tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın; giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılması ve aile çocuk yardımı tutarlarının iyileştirilmesi, vergi dilimi adaletsizliğine son verilmesi, öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme haklarının, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınması ve kamusal eğitim sağlanması."