Bakan Bilgin asgari ücret sorununun çözülmesi için sendikal örgütlenmeye işaret etti. Sendikalar tepki gösterdi. Örgütlendikleri için işten atılan üyelerini hatırlatan sendikalar Bilgin’i sorumluluklarını hatırlamaya davet etti.

Engelleri kaldırın

Deniz Güngör

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, çarşamba günü Kütahya’da bir etkinlikte yaptığı konuşmada şöyle dedi: “Asgari ücreti yukarı çekmek örgütlülükle, sendikalaşmayla mümkün. Asgari ücret, adı üzerinde asgari düzeydeki ücrettir, bunu yukarıya çekmek sanayi toplumu içinde ancak örgütlülükle ve sendikal özgürlüklerin kullanımıyla ilgilidir.”

Vedat Bilgin’in sözlerine sendikalar da katılıyor. Ancak Bilgin’in dile getirmediği bir gerçek var. Sendikalaşma önündeki engeller. Sendikalar yıllardır sendikal barajın kaldırılmasını, Çalışma Bakanlığı tarafından aldıkları yetki belgelerine itiraz yollarının kapanmasını, sendikalaşan işçileri işten çıkaran işverenlere yaptırımların artmasını talep ediyor.


Bakan Bilgin’in açıklamasını DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen değerlendirdi.

SOMUT ADIMLAR ATILMALI

BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, son 20 yılda 12 Eylül döneminden fazla grevin yasaklandığını hatırlatarak şöyle konuştu: “Bakan gelsin işçilere sorsun, onlardan ‘Sendikalı olursak işten atılırız’ cevabını duyar. Bu engellere rağmen sendikalaşmayı başarsak bile iş kolu ve işyeri barajı engeli var. Bakanın sözleri yerinde ancak sendikalaşmanın önündeki engelleri düşününce açıklamanın samimi olmadığını düşünüyoruz. İşçilerin örgütlü olmasının önemli olduğunu düşünüyorsa, sendikalaşmanın önündeki baraj, grev ve toplu sözleşme gibi engelleri kaldırmak için adım atmalı. İşverenin yetki belgesine itiraz hakkı kaldırılsın.”

Türkiye’deki işçilerin yarısından fazlasının asgari ücretle çalıştığını belirten DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, şunları aktardı: “Yasalar, demokratik olmayan mevzuat, ikili baraj sistemi grev hakkının kullanılmaması ve işçilerin anayasal hakkını kullanamaması sendikalaşmanın önündeki engellerdir. Siyasi iktidar sessiz kalıyor. Yetki belgelerine itiraz davaları açılması, işyeri ve işkolu barajları ve işverenlerin keyfi engellemeleri gibi etkenlerin tümünün değişmesi gerekiyor. Bu alandaki muhatabımız Çalışma Bakanlığı ve iktidardır.”

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu şöyle konuştu: “Bakan Beyin daha önceki açıklamalarına bakınca muhalefet gibi davrandığını görüyoruz. Var olan olumsuzlukları ortaya koyuyor, bunların sorumluluğu altında olduğunu unutuyor. Türkiye’deki sendikalaşmayla ilgili sorunları, hukuki sürecin uzunluğunu, işverenin engellemelerini biliyor. Bunca zaman söylediklerimizi yapmak için adım atılmadı. İşverenlerin itiraz hakkını ortadan kaldırın. Bakan, bulunduğu makamın yetkilerini kullanırsa zaten Türkiye’deki sendikalaşmanın önündeki engelleri kaldırırız ve örgütleniriz.”

GERÇEKLER FARKLI

Farplas:
Otomotiv parçaları üreten Farplas fabrikasında Birleşik Metal-İş Sendikası ile örgütlenen işçiler, tazminatsız bir şekilde işten çıkarıldı. İşçiler, ücret artışı ve işe iade talepleriyle devam ettirdikleri direnişte Farplas fabrikasını işgal etmiş, 108’i gözaltına alınmıştı.

Bel Karper: Tekirdağ Çorlu’da faaliyet gösteren Bel Karper fabrikasında, işçilerin örgütlü olduğu Tek Gıda-İş Sendikası’nın 6 yıl süren sendikal davayı kazanmasının ardından işveren TİS masasına oturmadı. İşçilerin TİS görüşmelerinin yapılması talebiyle başlattıkları grev 260 gün sürmüştü.

Pegasus: Çalışma koşullarını iyileştirme talebiyle Nakliyat-İş Sendikası’nda örgütlenen sendikalı 80 işçiyle birlikte toplam 106 emekçi tazminatsız bir şekilde işten çıkarılmıştı. Performans düşüklüğü, sağlık sorunları iddialarıyla işten çıkarılan işçiler, işe iade ve sendikal tazminat davası açtı. Şu ana kadar işçilerden 15’i davayı kazandı.

Enerya: Denizli’de Enerji-Sen'e üye oldukları için işten atılan doğalgaz dağıtım şirketi Enerya’da çalışan 70’ten fazla işçi direnişe başladı.

***

12 yıllık sendikalaşma inadı kazanacak

Düzce 1. OSB’de faaliyet gösteren Mas-Daf Makine Sanayi fabrikası işçiler, 12 yıl sonra tekrardan Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlenmeye başladılar. 2010 yılında örgütlenme çalışmalarına başlayan işçiler baskı ve tehditlere maruz kalırken emekçilerden 112’si tazminatsız bir şekilde işten çıkarıldı. Birleşik Metal-İş yaptığı açıklamada, Mas-Daf patronunun işçileri bir kez daha engellemeye çalıştığını belirtti. Yapılan açıklamada, “Mas-Daf işçileri üç gündür tezgâhlarının başında çalışıyor, vardiyalarının bitiminde eve gitmiyor. İşçiler toplu sözleşme hakları için fabrikayı terk etmiyor” dendi. Çalışma Bakanlığı tarafından sendikaya çoğunluk tespiti yapıldığına dikkat çekilen açıklamada, “İşveren sendikanın yetki tespitine itiraz etti. Böylece yıllarca sürecek bir yetki davası süreciyle Mas Daf işçilerin sendika hakkını gasp etmiş oldu. 2021’in Eylül ayında Bakanlık tarafından tescillenen yetkimiz hâlâ yerel mahkeme aşamasında sonuçlanmayı bekliyor” ifadeleri kullanıldı.