SORU: Türkiye İş Kurumu’nun göndermiş olduğu bir engelliyi işe aldık. Bu personel için izlememiz gereken prosedür nedir? Hangi kurumlara bildirimde bulunacağız? CEVAP: Bu engelli çalışanınız için de normal SGK girişi yapacaksınız. Ancak SGK işe giriş bildirgesinde engelli hanesine işaret koymalısınız. Ayrıca engelli personelin ek vergi indirimi için defterdarlıktan engelli raporunun onaylanması ve size resmi bir […]

SORU: Türkiye İş Kurumu’nun göndermiş olduğu bir engelliyi işe aldık. Bu personel için izlememiz gereken prosedür nedir? Hangi kurumlara bildirimde bulunacağız?

CEVAP: Bu engelli çalışanınız için de normal SGK girişi yapacaksınız. Ancak SGK işe giriş bildirgesinde engelli hanesine işaret koymalısınız. Ayrıca engelli personelin ek vergi indirimi için defterdarlıktan engelli raporunun onaylanması ve size resmi bir yazıyla engel derecesinin bildirilmesi gerekir. Ancak bu bildirimden sonra vergi indirimi uygulayabilirsiniz.

Kıdem tazminatımız peşin ödenmiyor

SORU: Çalıştığım kuruluşun, içinde bulunduğu mali sıkıntıyı öne sürerek çıkaracağı beyaz yakalı personelin kıdem ve ihbar tazminatlarını taksitler halinde ödemesi yasal mıdır? Toplam tazminatı istediği kadar zamana yayarak ödeyebilir mi? Faiz uygulaması nasıl olmaktadır?

CEVAP: Kıdem tazminatının ödenmesini gerektiren herhangi bir nedenle iş sözleşmesi sona eren bir işçinin kıdem tazminatı akdin sona erdiği tarihte defaten (bir seferde) ödenmelidir. Taksitlendirme işçinin bu konuda rızası olmazsa yapılamaz. İşçi itiraz durumunda dava yoluna gitmelidir. Kıdem tazminatına yasal mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanmaktadır.

Mazeret izni yıllık izinden kesilir mi?

SORU: Firmamızda izin formu doldurmuş olmamıza rağmen (Mazeret izin formu) 1 gün veya birkaç saat fark etmiyor. Hafta sonu pazar gününü de kesiyorlar. Örneklersek; cumartesi günü 1’e kadar çalışıyoruz ama form doldurup o gün işe gelmiyorum. Benim yıllık iznimden 1’e kadar gelmediğim süreyi 2 gün izin almışım gibi kesiyorlar. Yani cumartesi tüm günü ve pazarı da kesiyorlar. Böyle bir uygulama ilk defa bu firmada görüyorum. Bu yasal mı? Ayrıca yıllık iznimi 8 gün veriyorlar, geri kalanlarından da hamilelik periyodik kontrollerimi düşüyorlar. Ama 14 gün izin almışım gibi izin dilekçesi doldurtuyorlar bana. Yoksa izne çıkamazmışım. Ne yapabilirim? Haksızlıklar çalışma gücümü kırıyor, üstelik 15 haftalık hamileyim.

CEVAP: İşyerinizde yıllık ücretli izinle alakalı yapılan bu uygulamalar yasal değildir. Yasa gereği işveren tarafından yıl içerisinde verilen çeşitli izinler yıllık ücretli izin hakkından mahsup edilemez (düşülemez). Ayrıca periyodik kontroller için verilen izinler ücretli izinlerdir. Bu durumda yapılanların yasal olmadığını şirket yetkilileri ile konuşun, düzeltmiyorlarsa işyerinizin bağlı bulunduğu Türkiye Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü’ne şikâyette bulunabilirsiniz.